До Києва прибули Блінкен і Леммі. З ними - Залужний

12:22 11 вересня 2024 р.

Фото до новини

Будуть заяви від імені США і Великобританії щодо війни Росії в Україні.

Держсекретар США Блінкен прибув до Києва з очільником МЗС Великої Британії Леммі. Про це повідомило Радіо Свобода, пише DailyLviv.com.

На спільній пресконференції в Лондоні 10 вересня міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі та держсекретар США Ентоні Блінкен оголосили, що вже цього тижня вони відвідають Україну, інформує BBC-Україна.

"Сьогодні я можу підтвердити, що цього тижня ми з Тоні поїдемо до Києва – перший спільний візит такого роду за більш ніж десятиліття. Ми є найближчими союзниками, тому я радий, що ми подорожуватимемо разом, демонструючи нашу відданість Україні", - підкреслив Леммі.

Пізніше Держдепартамент США конкретизував дату візиту - 11 вересня.

Західні політики часто бувають в Україні від початку повномасштабної війни, однак у більшості випадків про їхні візити заздалегідь не оголошують із міркувань безпеки.

За словами Блінкена, вони хочуть почути від українського керівництва про їхні поточні потреби та цілі. Він зазначив, що візит відбувається у "критичний момент для України".

Кореспондентка американського видання Axios у конгресі США Джулігрейс Бруфке заявила, що Блінкен і Леммі їдуть до Києва, щоб озвучити дозвіл на удари по території Росії далекобійними ракетами ATACMS.

У себе в соцмережах вона написала, що таку інформацію повідомив їй голова Палати представників із закордонних справ Майкл Маккол.

Раніше Блінкен заявив, що 13 вересня президент США Джо Байден обговорить із прем'єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером дозвіл Україні завдавати ударів по Росії далекобійною зброєю.

Україна давно вимагає від Заходу дозволу на використання ракет великої дальності для знищення цілей у глибині РФ, але, як днями заявив Володимир Зеленський, "у партнерів поки що немає консенсусу стосовно зняття відповідних обмежень".

Незабаром Зеленський, як очікується, вирушить до США, де візьме участь у щорічній зустрічі лідерів держав у рамках Генеральної асамблеї ООН.

Він також заявив, що сподівається представити Байдену "план перемоги", одним з елементів якого є наступ української армії в Курській області.

Цікаво, що разом з Блінкеном і Леммі до Києва також прибув Надзвичайний і Повноважний Посол України у Великобританії Валерій Залужний, колишній Головнокомандувач Збройних Сил України (він на фото вгорі крайній зліва).

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів