Через зволікання чиновників міської ради Львів може потонути у смітті, – прокуратура (відео)

16:28 11 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: RIA Novosti

Про це заявив у п’ятницю на прес-конференції начальник управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави обласної прокуратури Тарас Дунас.


Відео: zik.ua

За його словами, згідно з рішенням Жовківської районної ради, 15 квітня експлуатація Грибовицького сміттєзвалища повинна бути зупинена, тому у Львові виникла загроза із вивезенням сміття. Дунас також наголосив, що із бюджету уже витрачено 144 тисячі гривень на пошук альтернативної ділянки із розташування сміттєзвалища, однак додав, що за 10 років не було знайдено жодної реальної ділянки для розміщення такого полігону.

Начальник управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави обласної прокуратури стверджував також – якщо рішення суду уже наберуть законної сили, то це буде законною підставою для притягнення у тому числі і до кримінальної відповідальності чиновників, які не вирішують проблему із Грибовицьким сміттєзвалищем. Дунас також додав, що «мешканці Жовківського району настроєні категорично у частині недопуску на Грибовицьке сміттєзвалище».

За його словами, «вирішення цієї проблеми лежить у стінах Львівської міської ради, але про реальне вирішення цієї проблеми зараз не йдеться».

Натомість прокурор області Володимир Гураль наголосив, що це питання – це не спосіб тиску на Садового особисто, адже це питання роботи Львівської міської ради загалом. Про це розповідає сьогодні, 11 квітня, кореспондент «Дивись. Інфо».

Своєю чергою, прес-служба обласної прокуратури інформує в повідомленні «Через зволікання Львівської міської ради місто може опинитись на межі екологічної катастрофи, – прокурор Львівської області»:

«Сьогодні, 11 квітня, під час брифінгу прокурор області Володимир Гураль висловив занепокоєння з приводу забруднення довкілля через незаконну експлуатацію Львівського міського сміттєзвалища та можливого припинення його роботи вже 15 квітня поточного року. Зокрема, за його словами ще в лютому 2013 року прокуратурою Львівської області, реагуючи на бездіяльність Львівської міської ради, якою впродовж останніх 10 років незаконно експлуатується міський полігон, подано позовну заяву про визнання неправомірною бездіяльності Львівської міської ради, її виконавчого комітету та міського голови щодо забезпечення створення, згідно з вимогами чинного законодавства, нового полігону для захоронення твердих побутових відходів для м. Львова, а також будівництва заводу для їх переробки і сміттєсортувального комплексу та зобов’язання вчинення відповідних дій.

У червні 2013 року постановою Львівського окружного адміністративного суду даний позов прокуратури задоволено в повному обсязі. Зокрема, судом зобов'язано міського голову м.Львова в порядку, визначеному ст.ст.122, 123 Земельного кодексу України, звернутися в органи, до компетенції яких належить вирішення питання виділення земельної ділянки (на вибір якої потрачено 144 тис. бюджетних коштів), із клопотаннями про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва нового полігону ТПВ для м.Львова, заводу з переробки ТПВ та сміттєсортувального комплексу.

Виконавчий комітет Львівської міської ради зобов’язано усунути порушення вимог ч. 1 ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо організації комплексу робіт, у порядку визначеному чинним законодавством, по виконанню Програми поводження з побутовими відходами у м.Львові на 2010-2013 роки, затвердженої рішенням виконкому від 26.03.2010 № 362, повязаних із створенням нового сучасного полігону твердих побутових відходів та заводу з переробки твердих побутових відходів і сміттєсортувального комплексу. А також зобов’язано Львівську міську раду провести коригування міського бюджету м.Львова на 2013 рік, передбачивши необхідні обсяги фінансування на виготовлення проектів будівництва нового полігону твердих побутових відходів, заводу з переробки твердих побутових відходів і сміттєсортувального комплексу для м.Львова, а також передбачати аналогічні видатки при формуванні та затвердженні міського бюджету м.Львова на наступні роки.

Проте, в липні минулого року Львівською міською радою вказана постанова суду оскаржена. На сьогоднішній день Львівським апеляційним адміністративним судом кінцеве рішення ще не прийнято.

Водночас, як зазначив начальник управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури області Тарас Дунас: «Сьогодні вирішення цієї проблеми постало надзвичайно гостро, у зв’язку з прийнятим Жовківською районною радою рішення Про заборону діяльності ЛКП «Збиранка» на території району. Згідно вказаного рішення з 15 квітня 2014 року заборонено діяльність Львівського комунального підприємства «Збиранка» на території Жовківського району. Відтак, у разі неподання в Жовківську районну раду органами Львівської міської ради інформації та документів, які підтверджують реальні кроки щодо пошуку, відбору земельної ділянки для нового полігону твердих побутових відходів та інформації щодо вже проведеної роботи по рекультивації та закриттю існуючого сміттєзвалища, територіальна громада залишає за собою право блокувати роботу Львівського міського полігону твердих побутових відходів».

У зв’язку з цим, прокуратура області вживатиме усіх, передбачених законом заходів реагування стосовно відповідальних посадових осіб Львівської міської ради, які упродовж 10 років зволікали із вирішенням вказаної проблеми».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів