Банкам дозволили арештовувати майно всіх боржників

08:59 17 вересня 2013 р.

Фото до новини

Вищий госпсуд України погодився з Незалежною асоціацією банків України

Вищий господарський суд України (ВГСУ) прислухався до ініціативи Незалежної асоціації банків України (НАБУ) про можливість заарештовувати майно боржника в тих випадках, коли кредитний договір визнається недійсним незалежно від дати його укладення. Про це повідомляє інформаційна служба Незалежної асоціації банків України, яка при цьому уточнює:

"Це передбачено в Інформаційному листі ВГСУ № 01-06/1293/2013 від 4 вересня 2013 року. Йдеться про норму Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання господарських зобов'язань", який набув чинності з листопада 2012 року. Ним введена норма, згідно з якою при розгляді справи про визнання недійсним кредитного договору, забезпеченого заставою майна позичальника або поручителя, суд, за заявою кредитодавця, накладає арешт на таке майно».

Інформаційна служба  НАБУ розяснює також, що у своєму листі від 27 грудня 2012 року ВГСУ визначив – положення цього Закону поширюються тільки на кредитні договори і договори застави, укладені після набуття ним чинності. Саме тому НАБУ звернулася з відповідним листом до ВГСУ з проханням внести відповідні зміни в п.4 Інформаційного листа.

Свою позицію Асоціація аргументувала тим, що правовідносини між сторонами виникають на початку провадження справи про визнання недійсним відповідного договору. У НАБУ вважають, що такі зміни будуть стримуючим чинником для недобросовісних позичальників у спробі визнати договір недійсним із метою виведення майна з-під застави банку. В асоціації зазначають також, що таким чином припиняється ще один спосіб шахрайства з кредитними ресурсами банківських установ.

Утім, це повідомлення й чесних людей здатне спонукати «сім разів відміряти» перед тим, як звертатися в банки по кредит. Бо ті також іноді поводяться зі своїми клієнтами доволі непередбачено...

dailylviv.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів