Авто, яке львівський волонтер передав прикордонникам, зареєстрували на вітчима начальника застави. ДБР мовчить

22:30 26 січня 2023 р.

Фото до новини

Про це відомий волонтер Святослав Літинський довідався, коли його адвокат зробив запит в сервісний центр МВС.

"Після передання автомобіля та отримання акту, я прошу адвоката робити запит в СЦ МВС (чи часом авто не на приватній особі стало) або в орган, що отримав автомобіль (чи є таке авто в них). Відчуваю, що така перевірка є частиною моєї відповідальності, оскільки гроші я збираю саме тому, що люди делегують мені цю відповідальність",- пояснив свою ініціативу Святослав Літинський.

Він розповів, що після адвокатського запиту з'ясувалося, що автомобіль зареєстрований на приватну особу, здається на вітчима начальника прикордонної застави Шестопала Сергія.

Історія з автомобілем, за словами волонтера, розпочалася ще в березні 2022 року.

Як повідомив Святослав Літинський, у березні до нього звернулись прикордонники з застави у Смільниці з проханням надати їм для службового користування автомобіль, адже ті, які були у них, віддали для потреб ЗСУ.

"Уже 24-ого березня вдалось передати на цю прикордонну заставу автомобіль "Кіа Соренто", оплачений за гроші нашої збірки",- розповідає Літинський.

Факт реєстрації автомобіля на приватну особу змусив Літинського одразу звернутись з відповідною заявою до Державного бюро розслідувань.

"Сьогодні все ще триває слідство у цій справі. Думаю, що зацікавленими в об’єктивному розслідуванні цієї справи мають бути усі: Президент, керівник Державної прикордонної служби України, а особливо - голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, кумом якого, як кажуть на Самбірщині, є Сергій Шестопал",- каже Літинський.

Він наголошує, що з нетерпінням очікує на результати, адже цей автомобіль призначався, для забезпечення державних потреб, а не приватних інтересів.

Як повідомляють ЗМІ, начальник відділу прикордонної служби «Смільниця» Мостиського прикордонного загону Сергій Шаповал пояснив, що він обміняв придбаний його коштом Land Rover на Kia Sorento. Надалі отриманий Kia, як підтвердив Шестопал, зареєстрували на його вітчима. Але автомобіль, за його словами, використовувався на службі, а потім був переданий військовослужбовцю з-поміж прикордонників. Той якраз був на ротації і мав на цьому автомобілі поїхати на службу до Луганської області, але не встиг, бо його вилучило Державне бюро розслідувань. 

На запитання журналістів, чи справді Шестопал обміняв Land Rover на Kia Sorento, Святослав Літинський повідомив, що він особисто не отримував Land Rover, але знає, що Шестопал передав його для військових. Шестопал також уточнив редакції, що Land Rover не був ввезений в Україну як гуманітарна допомога.

Довідка

Святослав Літинський - український громадський діяч, доктор філософії з фізико-математичних наук, викладач, відомий захисник української мови. Від 2012 року він через судові позови відстоює українську мову, якщо є порушення чинного законодавства. Був першим громадянином України, який отримав внутрішній паспорт без російськомовної сторінки, виборов необхідність маркувати побутову та електронну техніку українською мовою іноземними компаніями.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Літинський почав привозити для бійців ЗСУ автомобілі з-за кордону. Волонтер систематично звітує про свою діяльність і публічно повідомляє про те, коли ввозить авто, ремонтує його і передає на фронт.

У вересні проти нього поліція інспірувала справу нібито за зловживання у волонтерській діяльності. Справа не мала розвитку. Натомість Літинський отримав державну нагороду.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів