9 травня на меморіалах у Львові сталися лише локальні непорозуміння (оновлено)

19:05 9 травня 2016 р.

Фото до новини


Фото: vgolos.com.ua

Начальник обласного управління Національної поліції ДмитроЗагарія запевнив після завершення урочистостей на Пагорбі Слави: «Заходи, присвячені Дню Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, у Львові відбулися спокійно».

Про це повідомили сьогодні, 9 травня, в прес-службі Львівського обласного управління Національної поліції, де також розповіли подробиці:

«Сьогодні, 9 травня, у Львові відбулись урочисті заходи, присвячені Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Основні заходи – молебен та покладання квітів відбулись о 10.00 на Марсовому полі та об 11.00 на Пагорбі Слави.

Квіти до меморіалу на честь загиблих воїнів поклали очільник поліції Львівщини Дмитро Загарія, начальник управління Служби безпеки України у Львівській області Віктор Андрейчук та інші. Близько ста осіб вклонилисьпам’яті загиблих на Марсовому полі та на Пагорбі Слави в рамках акції, організованої Львівською міською радою ветеранів України. 

«Всі заходи пройшли спокійно, ніяких провокацій не допущено. Інформація, яку розповсюджували напередодні про те, що сьогодні тут відбудуться провокативні дії, не підтвердилися. Усе відбулось без порушень публічного порядку».

Утім, локальні непорозуміння все ж таки сталися. Зокрема, на львівському Пагорбі Слави виникла сварка між ветеранами, які давали інтерв`ю російською мовою, і захисником державної. 

Захисник української мови різко зауважив ветерану, котрий давав інтерв'ю російською. Це викликало обурення в інших стареньких, які намагалися пояснити опонентові, що якими б мовами вони не розмовляли, проте не шкодували життя, визволяючи галицьку столицю від нацистських окупантів. Конфлікт «загасили» правоохоронці.

Про це повідомили сьогодні, 9 травня, а інформагенції Укрінформ, де також розповіли:

«Червоні маки замість георгіївських стрічок прилаштували на лацкани ветерани, які прийшли вклонитися загиблим побратимам на Марсове поле у Львові. Заступник голови Львівської міської організації ветеранів Другої світової війни Павло Шаталін зазначив: «Напередодні Дня Перемоги колективно вирішили утриматись від радянської символіки. Натомість кожен зміг одягнути бойові нагороди та відзнаки, багато ветеранів почепили на лацкани символи пам`яті і примирення – червоні маки».

Поклавши квіти до могил червоноармійців, які загинули при визволенні Львова, ветерани взяли участь у панахиді та переїхали до Пагорба Слави, де традиційно відбувається основна частина урочистостей».

Про це також повідомили сьогодні, 9 травня, а інформагенції Укрінформ. Своєю чергою, в прес-службі Національної гвардії України повідомили сьогодні, 9 травня:

«Півтора сотні військовослужбовців Львівського полку Західного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України разом із співробітниками Національної поліції забезпечували громадський порядок 9 травня під час проведення урочистих заходів, присвячених Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у Львові. Основні заходи – молебень та покладання квітів відбулись на Марсовому полі та на Пагорбі Слави.

Щоб забезпечити правопорядок, поліцейські при вході перевіряли особисті речі львів'ян. Вони, в свою чергу, поставились до цього з розумінням. Нацгвардійці несли службу у резерві, в готовності будь-якої миті, у разі раптового ускладнення оперативної обстановки приступити до дій.

«Сьогодні на час проведення всіх заходів залучено дві з половиною тисячі особового складу, – розповів т.в.о. начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області – полковник поліції Дмитро Загарія. – Також ми маємо певні резерви, аби оперативно відреагувати на звернення й повідомлення громадян щодо можливих порушень правопорядку. На теперішній час все пройшло спокійно, провокації не допущено. Інформація, яку поширювали напередодні про можливі провокації у Львові, не підтвердилась. Всі заходи відбулися тихо, спокійно, без порушення громадського порядку».

Дмитро Загарія по завершенню заходу особисто подякував заступнику начальника Західного територіального управління Національної гвардії України з громадської безпеки полковнику Валерію Смолову і нацгвардійцям за службу».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів