Завтра під час перегонів «Leopolis Grand Prix 2015» перекриють деякі вулиці Львова (відео, програма)

17:10 12 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: doroga.ua

12-14 червня у Львові традиційно пройде автомобільний фестиваль «Leopolis Grand Prix 2015», який цього року приурочений до 85-ї річниці перших кільцевих автоперегонів у в нашому місті.

У програмі фестивалю заплановано багато різноманітних акцій: виставки-презентації класичних автомобілів у парку культури імені Богдана Хмельницького та на площі Ринок, ретро-парад центральними вулицями міста, конкурс авторетроелеганції. Зокрема, під час автоперегонів «Львівський трикутник» будуть перекриті деякі вулиці міста. Начальник управління транспорту та зв’язку ЛМР Віктор Щир зазначив:

«13 червня з 10.00 до 19.00 у Львові будуть поводитись перегони у рамках автомобільного фестивалю «Leopolis Grand Prix 2015». Маршрут змагань проходитиме вулицею Вітовського, площею Івана Франка, вулицями Стрийською та Героїв Майдану – це трикутник, який буде задіяний.

Зважаючи на це, буде призупинено рух трамваїв №3 та №5 з 10.00 до 19.00 повністю, а трамвайні маршрути № 1 і №9 будуть частково курсувати маршрутом №2 – вулицями Степана Бандери, Дорошенка та Личаківською. Маршрутні автобуси, зокрема, №3а, №18, №35 та №44 на цей час здійснюватимуть об’їзд перекритої ділянки вулицями Івана Франка, Панаса Мирного та Чмоли. Номери 24, 30, 43 і 54, які ходять по вулиці Вітовського, їздитимуть через вулицю Івана Франка – проспект Свободи – вулицюДорошенка.

А автобуси № 45 та 48 здійснюватимуть об’їзд проспектом Свободи, площею Соборною, вулицями Шухевича, Князя Романа й Вербицького. Наперед приносимо свої вибачення мешканцям за тимчасові незручності».

Про це повідомили сьогодні, 12 червня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради, де раніше передали:

«Директор фестивалю «Leopolis Grand Prix2015» Володимир Кулинич розповів: 

«Цьогорічний фестиваль відбудеться з 12 по 14 червня. Його основна локація буде в Парку культури імені Богдана Хмельницького. Також буде конкурс елеганції, який пройде на площі Ринок, який буде в два етапи: спочатку, в п’ятницю, відбудеться представлення екіпажів, вони по одному заїжджатимуть на площу Ринок, усім оголошуватимуть, що за авто, з якої країни і тоді сформують колони по 20-30 автомобілів і вирушать до Парку культури.

У суботу, на час проведення фестивалю відбудеться перекриття декількох вулиць міста. Зокрема, з 11.00 – буде повністю перекрито вулицю Вітовського цілком, а вулицю Стрийську – на відрізку від Стрийського ринку до вулиці Сахарова. Буде закрита й вулиця Героїв Майдану.

Гонки будуть проходити в декілька турів, в нас будуть різні кваліфікації. У неділю буде заключний конкурс елеганції, будуть кращі авто та екіпажі, які будуть вбрані в стилі своїх авто і на завершення буде нагородження в Італійському дворику, в якому теж буде експозиція наших автомобілів, зокрема будуть представлені військові авто наших союзників під час Другої світової війни.

Автомобілі мають бути з декількох країн – це будуть представники з Польщі, Прибалтики, з Білорусі. Ми очікуємо до 30 автомобілів з-за кордону, а що найкраще – цього року відгукнулись наші міста зі Східної України: будуть авто з Запоріжжя, Дніпропетровська, Харкова також буде велика група з Києва».

Окрім шоу-перегонів на класичних автомобілях, заплановані також змагання в національному класі: власники антикварних українських «Запорожців ЗАЗ-965», запрошені з різних куточків України та закордону, змагатимуться за Кубок п’ятиразового чемпіона України з авторалі – Василя Ростоцького. Спеціальні нагороди передбачено для жінок-автомобілістів. 

Цьогоріч очікується близько 70 екіпажів-учасників з-за кордону (Польща, Литва, Білорусь) та понад 70 екіпажів-учасників з України. Директор фестивалю додав: «Також в суботу в нас відбудеться командорський бал, де пройде нагородження переможців і також там будемо вручати автомобіль СМЗ «Інвалідка» одному з бійців АТО, який втратив ноги. Це військовий, який лежав в нас госпіталі, сам він з Запорізької області. Можна сказати, що ми більше даруємо йому хобі, зараз він домальовується після реставрації». 

Також у рамках фестивалю буде проведено конференцію представників авто-ретро-спільнот з України з метою створення єдиних засад авто-ретро-руху в Україні. Голова регламентного комітету та комісії суддів фестивалю Роман Фернеза розповів також:

«На неділю в нас планується міжнародна конференція ретро-авто-клубів, мета якої полягає в організації руху ретро-автоклубів. Фактично, ми є першим клубом, який проводить заходи для ретро-авто, і на сьогодні в Україні вже сформовано теж багато автоклубів, які готові проводити свої заходи. Тому робимо таку конференцію, щоб організувати увесь авто-ретро-рух України в єдине русло». 

За словами організаторів, бажання відновити історичні перегони були в багатьох амбітних українців та солідних авто організацій, проте, ані Українська автомобільна Федерація, ані найстаріший в Україні Галицький автоклуб не змогли перейти від теорії до практики. Ініціативу в свої руки взяв Львівський авто-фан-клуб «ЗАЗ-КОЗАК». Організатори зазначили також: 

«Починаючи з 200 – 0 року, клуб провів вже шість повномасштабних шоу-змагань «Львівським трикутником» із залученням закордонних ретро-автомобілів – у 200 – 0, 200 – 6, 2010, 2011, 2012 та 2013 роках. У 2014 році, у зв’язку з проведенням АТО, повномасштабні перегони не відбувалися.

Замість них була організована виставка авто, під час якої збирали кошти для потреб бійців АТО і спільний проїзд учасників «Львівським трикутником». Ми переконалися, що при підтримці місцевої влади у Львові, можливо забезпечити проведення періодичного фестивалю на вищому рівні.

Перегони на трасі «Львівський трикутник» викликають неабияке зацікавлення серед автомобілістів з європейських ретро-клубів. Шоу-перегони 2013 року визнано багатьма учасниками з Польщі та Литви найкращими у Європі. Їх метою є проведення циклічних змагань за правилами Міжнародної Федерації класичних авто (FIVA) та внесення їх у міжнародний перелік офіційних заходів у Європі.

Львівський авто-фан-клуб «ЗАЗ-КОЗАК» став ініціатором створення Комітету класичних автомобілів у структурі Автомобільній Федерації України. На жаль, Україна – одна з небагатьох держав Європи не репрезентована у Міжнародній Федерації класичних автомобілів («Federation Internationale Vehicules Anсiens»). Вдале проведення у Львові Міжнародного фестивалю класичних автомобілів «Леополіс Гран Прі» та участь у аналогічних акціях за кордоном дозволять «прорубати вікно в Європу» й іншим українським містам та клубам. 

Проведення автомобільного фестивалю «Леополіс Гран Прі» слугує популяризації нашого краю та посиленню його туристичної привабливості серед вітчизняних та закордонних туристів-автомобілістів. Ми сподіваємося на додаткові іноземні інвестиції в малорозвинену на сьогодні галузь автотуризму, створення нових привабливих туристичних автомобільних маршрутів та інфраструктури, а, отже, притоку коштів та збільшенню робочих місць у сфері «зеленого» туризму».

Натомість організатор фестивалю молодих підприємців «Гармидер» Іванна Фединчук розповіла:

«Цього розу Гармидер збирає підприємців не лише зі Львова, а й з Києва, Одеси та інших міст України. У нас буде маркет-зона де буде представлено якісні виробники одягу, взуття, меблів, також буде зона, де кожен може прийти зі своїми хатніми улюбленцями та відпочити або розважитися з ними.

Наш фестиваль проходить разом з «Леополіс Гран Прі» і це чудова нагода для всіх учасників, адже свої вироби вони зможуть представити не лише для львів’ян, але й для гостей цього фестивалю з інших міст та країн. Також є соціальна складова, коли 10 відсотків від збору коштів будуть спрямовані або на розвиток одного з соціальних підприємств Львова, або на розвиток центру опіки для жінок, який ми підтримували в попередні рази».

Програма «Леополіс Гран Прі 2015» 

12 червня, п'ятниця

12:00-18:00 – Заїзд, реєстрація та поселення учасників

12:00-20:00 – Розстановка авто у парку імені Богдана Хмельницького. Виставка авто.

12:00-19:00 – Технічний огляд авто, розбивка по перегонах

13:00-18:00 – Конкурс елеганції (відбірковий етап). площі Ринок.

14:00-18:00 – Екскурсії Львовом

20:30-23:00 – Святкова вечеря з нагоди відкриття фестивалю.

09:00-20:00 – Виставка молодих підприємців “ГАРМИДЕР”. Парк імені Богдана Хмельницького.

113 червня, субота,

08:30-10:30 – Заїзд автомобілів-учасників і розташування у Закритому Парку

11:00 – Перекриття доріг та відкриття траси

09:30-12:00 – Заходи в режимі «Закритого Парку»

10:40-11:00 – Передстартова прес-конференція

11:00 -11:30 – Церемонія урочистого старту перегонів «Леополіс Гран Прі» (закриття вулиць Вітовського, Стрийської (від початку до перетину Героїв Майдану), Героїв Майдану)

11:00 -18:00 – Відкриття траси (закриття вулиць Вітовського, Стрийська (від початку до перетину Героїв Майдану), Героїв Майдану)

11:30-12:00 – Об'їзд траси у супроводі автомобілів безпеки

12:10-12:50 – Заїзд ЗАЗ-965 на Гран-Прі Львова в Національному класі “ЗАЗ Козак”: Перегін Е

13:00 -15:00 – Обід в режимі нон-стоп

12:10-12:50 – Заїзд старожитніх авто неспортивних класів після 1946: Перегін С

13:50-14:30 – Заїзд старожитніх авто неспортивних класів до 1946: Перегін В

14:40-15:20 – Заїзд старожитніх авто гоночного та спортивного класу після 1946рв: Перегін D

15:30-16:10 – Заїзд старожитніх авто гоночного та спортивного класу до 1946— Гран-Прі Львова: Перегін А

16:40-16:55 – Заїзд у вільному класі

18:00 – Закриття траси (відкриття вулиць Вітовського, Стрийська (від початку до перетину з Героїв Майдану), Героїв Майдану)

12:00-17:00 – Додаткові змагання учасників. Парк імені Богдана Хмельницького.

18:15-18:30 – Прес-конференція

20:30-23:00 – Командорський бал. Нагородження переможців.

09:00-20:00 – Виставка молодих підприємців “ГАРМИДЕР”. Парк імені Богдана Хмельницького.

14 червня, неділя

10:00-17:00 – Виставка автомобілів-учасників парк імені Богдана Хмельницького

11:00-14:00 – Заключний етап конкурсу елеганції та ретро-моди. Нагородження переможців.

11:00-14:00 – Всеукраїнська Конференція представників ретро-авто спільнот

14:00-15:00 – Святковий парад переможців вулицями Львова

18:00 – Закриття фестивалю

09:00-20:00 – Виставка молодих підприємців “ГАРМИДЕР”. Парк імені Богдана Хмельницького.

Довідка

У 1897 році вузенькими вуличками старовинного Львова прогуркотіло перше авто. Власником новенького «Бенц Вікторіа» був піонер видобування нафти у Галичині інженер Казімеж Одрживольські. А вже 8 вересня 1930 року стартували перші кільцеві перегони вулицями міста Львова які через характерну форму траси (трикутник зі зрізаними кутами) отримали назву «Львівський трикутник».

Траса пролягала вулицями Вітовського (Pelczynska), площі І.Франка (Zofji), Стрийська (Sryjska), Героїв Майдану (Abramowiczów-Kadecka). Ця траса, практично без змін, збереглася до сьогоднішнього дня.

Характерною її особливістю, в порівнянні з тогочасними європейськими (наприклад, Монте-Карло у Гранд Прі Монако), була наявність на значній частині траси трамвайної колії. Це понад 800 метрів (Вітовського і площі Франка), що, разом з покриттям проїжджої частини базальтовою бруківкою і значними перепадами висот (8% – вулицею Героїв Майдану) відносило її до найскладніших, за визнанням найвизначніших тогочасних гонщиків, у Європі

Перегони було організовано на зразок кільцевих перегонів міськими вулицями Гранд Прі Монако (Монте-Карло), які стартували вперше у 1929 році, всього лиш роком раніше. Львівські перегони, за відгуками як глядачів, так і учасників, були найкращими автомобільними перегонами в історії Польщі. Вже в червні 1931 року кільцеві перегони у Львові набули міжнародного статусу.

А з 1932 року отримали назву і статус Гранд Прі Львова. Попередньо вважалося, що перегони називатимуться Гранд Прі Польщі, але не вдалося узгодити назви з Автомобільклубом Польським (Варшава). Тому «А.І.A.C.R.» (міжнародна асоціація автомобільних клубів – попередник FIA) надала статус «Гран Прі МКА» (Малопольський автомобільний Клуб-до 1939-го базувався у Львові), а разом з ним і нашому місту, і на сьогодні в історію увійшов саме Гранд Прі Львова, що саме по собі є унікальним явищем. 

У Гранд Прі Львова стартували зірки тогочасного автомобільного спорту з понад десяти країн Європи (Німеччина: Ганс Штук (Hans Stuck) i Рудольф Карачіолла (Rudolf Caracciola), Франції: П’єр Вейрон (Pierre Veyron) i Анет Роз-Ітьє (Annette Rose-Itier), Італії: Ренато Балестреро (Renato Balestrero) i Вікторія Орсіні (Vittoria Orsini), Австрії: Максиміліан Хардег (Maximilian Hardegg) i Ганс Чайкоф (Hans Tschaikoff), Чехії: Бруно Сойка (Bruno Sojka) i Ян Кубічек (Jan Kubiček), відомі польські спортсмени: Хенрик Ліефельд (Henryk Liefeldt), Ян Ріппер (Jan Ripper), Марія Козьмянова (Maria Koźmianowa), граф Станіслав Чайковський (Stanislas hr. Czaykowski), граф Маурицій Потоцький (Maurycy hr. Potocki) та багато інших). Зважаючи на кризову ситуацію в економіці та політиці, перегони 1934 року було скасовано.

Усі спроби відновити їх у наступних роках не дали результату. Після Другої світової Війни будь-яку інформацію про Гранд Прі Львова відправлено у забуття, як таку, що не має жодного стосунку до історії СРСР.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів