Україна та Франція розіграють сьогодні путівку у фінальну стадію ЧС-2014 (оновлено)

18:55 19 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: korrespondent.net

Зустріч між ними на «Stade de France» у передмісті Парижа розпочнеться о 22:00. Його пряму трансляцію проведе телеканал «Інтер».

Як повідомляє «Голос Столиці», сьогодні, 19 листопада, у другому матчі плей-офф Чемпіонату світу з футболу 2014 року зійдуться збірні команди України та Франції. Зустріч між ними на «Stade de France» у передмісті Парижа розпочнеться о 22:00, пряму трансляцію проведе телеканал «Інтер». Гру розсудить арбітр зі Словенії Дамір Скоміна.

Перший матч у п'ятницю виграла Україна. У другому таймі рахунок «розмочив» Роман Зозуля, після чого заробив пенальті, який реалізував Андрій Яромоленко.

Однак сьогодні за нашу збірну не зіграють два ключових захисники – Олександр Кучер, який був вилучений у минулому матчі, а також Артем Федецький, котрий перебрав жовтих карток.

Утім, захисника французів Лорана Косельні також не буде. Бо його теж вилучили в п'ятницю.

Для збірної України це вже п'ята спроба потрапити на великий турнір через плей-офф. Попередні матчі з Хорватією, Словенією, Німеччиною і Грецією завершилися невдало. Однак у п'ятничному матчі футбольна збірна України здобула над збірною Франції першу перемогу в стикових матчах. 

Орієнтовний склади сьогоднішніх суперників:

Франція: Льоріс – Дебюші, Варан, Сахо, Евра – Матуіді, Погба, Кабай – Вальбуена, Бензема, Рібері.

Україна: Пятов – Мандзюк, Хачеріді, Ракицький, Шевчук – Степаненко, Ротань, Едмар – Ярмоленко, Коноплянка – Зозуля.

Головний тренер сбірної України Михайло Фоменко сказав на передматчевій прес-конференції в Парижі: «Не думаю, що матч буде спокійним. Ми читали висловлювання головного тренера і гравців збірної Франції. Вони кажуть, що буде битва. Нам не можна буде програти цю битву».

Своєю чергою, «Gazeta.ua» розповідає сьогодні, 19 листопада, в публікації «Дешам йде ва-банк, а Фоменко не має глибокого кадрового резерву – сьогодні визначиться переможець протистояння Франція – Україна»:

«Cьогодні, коли доба добігатиме закінчення, а можливо, і на самому початку наступної, ми дізнаємося чи поїде Україна на Кубок світу-2014. П'ятнична перемога над Францією у київському матчі радикально змінила оцінку шансів у протистоянні. Але нічого не гарантувала, тому що Роман Безус не віддав якісний пас у найсприятливіший для нас момент матчу.

Парадоксально, але київські 2:0 зумовлюють більшу складність сьогоднішнього матчу для України. Логіка - зрозуміло, що такі перемоги не минають даремно. Неможливо відновитися емоційно. За три дні. Достатнього кадрового резерву, аби вирішити цю проблему, чудово її усвідомлюючи, Фоменко не має.

Якби у Києві було 0:0, то а) Франція була б заспокоєна б) очевидно, що українці б не витратили стільки зусиль і знайти сили їм було б легше.

Зате є надія на розібраний стан збірної Франції – результати команди не відповідають потенціалу, який закладений у її гравцях. Ситуація триває роками: ані Дешам, ані його попередник цю проблему не вирішили.

Тому Франція може потужно почати, а «здутися» уже по ходу матчу, бо в команді немає стрижня. Цим вона вигідно для нас відрізняється від Англії, яка так і не просіла під тиском українців у груповому турнірі.

Зміни Дешама

Зрозуміло, що треба атакувати. Тому у стартовому складі вийде охочий до цього правий оборонець Бакарі Санья. Дискваліфікованого Лорана Кошельни замінить Рафаель Варан.

У центрі поля Дешам напевне випустить Йоанна Кабая. Він – майстер «стандартів». Другий «плюс» для суперника – розв'яже руки Полю Погба, який гратиме вище. Справа, очевидно, вийде улюбленець тренера Матьє Вальбуена, а Самір Насрі залишиться у запасі. На вістрі атаки перебуватиме Карім Бензема.

Тож, за нашою версією склад Франції: Ллоріс – Санья, Варан, Абідаль, Евра – Кабай, Матуїді – Вальбуена, Погба, Рібері – Бензема.

Зміни Фоменка

Практично не маємо сумнівів, що гратимемо так:

П'ятов – Гусєв, Хачеріді, Ракицький, Шевчук – Степаненко, Ротань – Ярмоленко, Едмар, Коноплянка – Зозуля.

Можливо, розглядатиметься варіант виходу Тимощука з перших хвилин. Але тренер у цьому циклі не дуже довіряє Анатолію, по-перше. По-друге, тріо центральних півзахисників в Києві зіграло якісно і сенсу їх змінювати немає.

Теоретично Тимощук міг би вийти справа в захисті. Але Гусєв швидший і зіграніший з Ярмоленком. Тож чинний переможець Ліги чемпіонів, дуже імовірно, вийде на поле уже по ходу гри.

Суддівство

Ця тема не варта того, аби зачіпати її до матчу: вистачає інших проблем. Скоміна – цілком нормальний арбітр. Не з тих, хто хоче, аби після гри говорили про нього, а не про футболістів. Але, безумовно, помилки не на нашу користь можуть бути.

Висновок

Усі ми віримо, що Україна пройде Францію. Шанси для цього цілком «робочі». Але навіть якщо Рібері та партнери переламають нас сьогодні, робота Фоменка та гравців у 2013-му році заслуговує тільки на вдячні слова.

Пряма трансляція матчу Франція – Україна відбудеться на телеканалі «Інтер». Початок – 22.00 за київським часом. Паралельно читайте онлайн на нашому сайті, післяматчевий аналіз експерта, прес-конференцію з місця подій - наш кореспондент працює у Парижі.

Разом до перемоги!!!».

Натомість Роман Шахрай розмірковує сьогодні, 19 листопада, в публікації «Нам треба гол у Парижі» в «Газеті по-українськи»:

«Футбольна збірна України має непогані шанси на участь у фінальній частині Кубка світу-2014. У п'ятницю підопічні Михайла Фоменка перемогли вдома Францію – 2:0.

Це був перший стиковий поєдинок за право поїхати на мундіаль. Повторний відбудеться сьогодні в Парижі.

Рахунок київського матчу дає українцям широкий вибір тактики на паризький поєдинок. Фоменко може «зачинитися» в обороні. Але без контргри розраховувати на успіх нереально.

А не пропустити вдруге поспіль від Франції – майже неможливо. Навіть у Києві, за міцно побудованої гри в захисті, у певних моментах нашим футболістам пощастило.

Тому нам потрібен бодай один забитий м'яч на »Стад де Франс». Тоді суперникові у відповідь треба буде вражати наші ворота чотири рази.

Як забити

1. Індивідуальні дії Коноплянки та Ярмоленка

Обидва флангові гравці українців досить сильні індивідуально. Крайні захисники суперника змушені будуть іти вперед. Маємо цим скористатися.

Коноплянка і Ярмоленко можуть забити не тільки з карного майданчику, а й володіють добре поставленим ударом із середньої та далекої дистанції.

2. Стандартні ситуації

Навряд чи Україна зможе заробити багато кутових біля воріт Франції. Але вони будуть. Ротань добре пасує, а Хачеріді буде готовий замкнути передачу.

3. Хитрість форвардів

Роман Зозуля вміє «підставитися» в карному майданчику суперника і заробити пенальті. Подібними якостями володіє інший наш нападаючий – Марко Девич. Але цей варіант малореальний. Щоб словенський арбітр Дамір Скоміна поставив пенальті у ворота Франції, порушення має бути стовідсоткове.

Хто замінить дискваліфікованих футболістів

У Франції не зіграють дискваліфіковані захисники Артем Федецький, Олександр Кучер та голкіпер Максим Коваль, який застудився. Втрата останнього не критична, бо він – дублер П'ятова. А захисну лінію доведеться замінювати.

1. Гусєв замість Федецького

Найбільш очевидний варіант. Федецький чудово зіграв у київському поєдинку: не дав розгорнутися Рібері, хоча той дуже старався. Але втрата Артема не така болюча, як може здатися на перший погляд. Федецькому навряд чи вдалося б видати другий матч підряд такого рівня. Гусєв менш чіпкий, зате клас у нього вищий. А головне – «динамівець» свіжий емоційно, перебуває в непоганій формі й хоче зробити свій внесок у стикових матчах. У п'ятничній грі він вийшов на останні кілька хвилин.

2. Ракицький замість Кучера

Навряд чи Фоменко випустить Тимощука на позицію центрального захисника. Анатолій діяв там у матчі в Чорногорії, і Україна мала проблеми.

Тому має вийти Ракицький. Він зіграніший із Хачеріді. Володіє довгим пасом, може долучитися до атаки і вдарити здалеку.

Але нинішньої осені Ярослав грає нижче свого рівня. Також йому доведеться страхувати Шевчука, який був найслабший із наших у київському поєдинку. Тож із правого флангу атаки французів слід чекати найбільше загроз.

Що обнадіює

Михайло Фоменко в Києві переграв Дідьє Дешама. Французу не вдалося об'єднати сильних індивідуально гравців у потужну команду. Фоменко має футболістів нижчого рівня, але керує ними краще.

Що турбує

Наші виклалися емоційно в київському матчі. Повторити таку гру за короткий проміжок часу практично нереально.

Французи додадуть. У них більший кадровий резерв.

Замість Кошельни вийде не гірший Варан, а Бензема та Жиру, очевидно, з'являться на полі одночасно зі стартовим свистком. Тому навіть майстерність Фоменка може не зарадити проти класу розлючених французів.

Дуже важливо стримати стартовий тиск, а майже ідеально – не пропустити в першому таймі. Якщо господарі заб'ють два м'ячі до перерви і навіть про¬пустять один, це буде погано. Стане зрозуміло, що наша оборона «тріщить», суперник знає, як її здолати.

Перемога в Києві дає реальну надію на підсумковий успіх. Але і програти дуель після домашніх 2:0, а в стикових матчах Кубка світу такого ще не траплялося, стане сильним розчаруванням.

730 хвилин не пропускає голів Андрій П'ятов. Востаннє воротар збірної України капітулював 26 березня на 80-й хвилині домашнього матчу проти Молдови. П'ятов установив рекорд україн¬ських голкіперів. Попередня «суха» серія належала Олександрові Шовковському – 728 хвилин.

3 жовті картки в середньому за матч показує Дамір Скоміна. 37-річний рієлтор зі Словенії судитиме гру Франція – Україна. 2009-го був на матчі Україна – Англія. Суперники програли 1:0. Скоміна призначив пенальті на нашу користь і вилучив воротаря Англії». 

Своєю чергою, «Football.fr» дійшов сьогодні, 19 листопада, на підставі перегляду останнього тренування «триколірних» висновку, що головний тренер збірної Франції Дідьє Дешам на вирішальний матч з українцями замінить половину польових гравців своєї команди.

Зокрема, замінить обох центральних захисників – одного (дискваліфікованого Косельни) вимушено, іншого (Абідаля) – через невдоволення рівнем його гри в Києві.

Пару центрбеків складують Мамаду Сахо і Рафаель Варан, який вилікував ушкодження.

У центрі поля замість Саміра Насрі зіграє Йоан Кабай, якому допоможуть Поґба і Матюїді (вони в Києві грали).

На правому фланзі нападу замість Лоїка Ремі зіграє Матьє Вальбуена, а центральним форвардом замість Олів’є Жиру вийде Ерік Бензема (минулої п’ятниці він з’явився лише на заміну).

Таким чином, ігрова схема французів матиме такий вигляд: Льоріс у воротах, захисники Дебюші, Варан, Сахо та Евра, півзахисники Кабай, Матюїді і Поґба, в атакувальній групі – Рібері, Вальбуена та Бензема.

Натомість «Обозреватель» зауважив сьогодні, 19 листопада, що найбільше голів за Дешама французи забивали з 61-ї по 75 -ту хвилину. Дослівно ж розповідає з цього приводу наступне:

«Середня результативність збірної Франції після Євро -2012 - 1,5 голи за матч. Утім, ця цифра лише приховує проблеми нашого суперника в атаці.

13 з 24 м'ячів французи забили в трьох осінніх матчах у ворота далеко не топових збірних Білорусі, Австралії та Фінляндії. При цьому у 8 матчах голи взагалі не були забиті. А кількість перемог з необхідною для «галльських півнів» різницею у три м'ячі - всього дві за півтора року.

Якщо спробувати описати середньостатистичний гол збірної Франції, то це буде комбінація в середині другого тайму, розіграна на лівому фланзі з наступним гольовим пасом в центр. Головні ролі тут виконували Рібері, Вальбуена і Жиру. На їх рахунку 14 голів і 13 передач.

Зазначимо, що в 17 офіційних і товариських матчах за Дідьє Дешама збірна Франції забила 24 голи (16 вдома та 8 на виїзді). 7 з них були забиті в проміжку між 61 і 75 хвилинах, і всього два – з першої по п'ятнадцяту. При цьому 12 забитих голів стали результатом розіграних комбінацій, а ще у п'яти випадках м'яч побував у сітці воріт після дальніх ударів. У трьох випадках м'ячі забивалися зі стандартних положень і по два - з пенальті і після сольних проходів». 

Як повідомляв «Щоденний Львів», збірна України у Парижі буде при Параді.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів