У Львова – п’ять конкурентів на проведення Олімпіади

13:25 13 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: epochtimes.com.ua

Завтра Міжнародний олімпійський комітет закінчує прийом заявок на право прийняти Зимові Ігри 2022 року.

Як повідомляють сьогодні, 13 листопада, «Вести», за день до «дедлайну» бажання прийняти Олімпіаду висловили шість кандидатів, і навряд чи вже хтось поповнить цю компанію. Найпершою, ще в серпні, висловилася колишня столиця Казахстану – Алмати. Казахи вже приймали зимові Азіатські ігри-2011 в Астані, готують Алмати до Універсіади-2017, а тепер замахнулися і на Олімпіаду.

5 листопада, одночасно зі Львовом, спільну заявку підписали китайські Пекін і Чжанцзякоу. Столиця країни, яка приймала Літні Ігри -2008, бере на себе змагання під дахом, а місто-партнер – на відкритому повітрі.

Цікаво, що відстань від Пекіна до сусідів – 190 км, як і у Львова з Боржавою. Головна ж вразливість азіатських заявок полягає в тому, що Олімпіаду-2018 проведуть в корейському Пхенчхані, і навряд чи МОК двічі поспіль віддасть Ігри Азії.

А з урахуванням того, що в 2010 році Олімпіаду провели в Канаді, очікується, що у 2022-му вона повернеться до Європи. Тим паче, що США готуються претендувати на Ігри-2026.

У Старому Світі сильним претендентом вважали Мюнхен, але минулої неділі там провели референдум, і німці висловилися проти проведення змагань у їхній вотчині. Раніше «ні» Олімпіаді сказали й жителі Швейцарії.

На почесне право провести її претендують натомість столиці двох сусідніх «зимових» держав – Швеції та Норвегії. Стокгольм, як і Пекін , може стати першим містом, яке приймало як Зимові , так і Літні Олімпіади.

Істотний недолік: гірськолижні змагання шведи збираються проводити в 600 км від столиці – в Оре. А ось заявку Осло, де пройшли Ігри-1952, підтримав глава Федерації лижних видів спорту Джанфранко Каспер.

Ще одну заявку, спільну, подали наші сусіди – поляки і словаки, представивши на суд МОК Краків і Ясну. Також про можливість претендувати на Олімпіаду говорили в Румунії та Боснії, але слова чиновників виглядали популістськими.

Сьогодні має визначитися Ніцца, але напередодні президент НОК Франції Денис Массел сказав, що ймовірність подачі заявки мала. Перший відсів претендентів проведуть у липні 2014 року.

Як повідомляв «ЩЛ», Олімпіаду-2022 у Львові схвалюють 67% його опитаних мешканців, начальник управління інвестиційно-банківських послуг АКБ «Укрсоцбанк» Ерік Найман вважає, що Олімпіада-2022 у Львові стане божевіллям, інтернет-журнал «ПіК» запевняє, що «Олімпійські ігри-2022 перетворять Львівщину на Нью-Васюки», натомість у міністерстві спорту запевняють, що Олімпіада-2022 року виведе Західну Україну з депресії

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів