«Тітушки» – спортсмени лише на вигляд (відео)

21:38 4 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: radiosvoboda.org

Після випадку з Вадимом Тітушком ніхто зі справжніх спортсменів не хоче заради ста гривень ризикувати своїм ім'ям та кар'єрою.

«Телеканал новин «24» розповідає сьогодні, 4 грудня, в телесюжеті «Феномен українських мітингів: «тітушки і провокатори, яких ніхто не карає»:

«Аби засвідчити власну велич мовою вулиці, влада впродовж останнього тижня не шкодує грошей. Переважно на молодиків у спортивному одязі, яких звозять з усієї України.

«Стояти і робити грізний вигляд, щоб усі боялись»

Ще є бюджетники, які живуть у злиднях і яких можна за декілька хвилин зняти з роботи, запхати в автобус і привезти до Києва. Дорогою нагодувати бутербродом і пообіцяти зарахувати участь у мітингу як робочий день.

Журналіст видання «Преступности.НЕТ» Андрій Лохматов став свідком того, як на залізничному вокзалі збирають на мітинг бомжів.

«Побачив скупчення таких людей довкола якогось чоловіка. Почув, що він пропонує роботу на мітингу, так нецензурно їм говорить «мені пох**, скільки вас буде!». Я ввімкнув камеру, підійшов до нього і запитав, куди він кличе людей, то він мені відверто розповів, що на мітинг. Додав таку фразу: «Будемо «сандалити» всіх за Януковича». Кажу, тобто ви з Партії регіонів? – Так, з Партії регіонів. Питаю, а як це «сандалити»? Він відповідає – ну будемо всіх бити. Я відзняв також, як він сідає в мерседес, – розповідає журналіст видання «Преступности.НЕТ» Андрій Лохматов.

Молодиків у спортивному, яких з легкої руки чи то ноги учасника побиття журналістів Вадима Тітушка з травня цього року прозвали «тітушками», організовують за день. Інтернет рясніє оголошеннями про набір хлопців на акції протесту. За день стояння платять 200-500 гривень.

Вимоги: вік від вісімнадцяти років, грізний вигляд та зручний одяг, бажано спортивний костюм. За одним із таких оголошень зателефонували і ми.

Розмова із замовником: 

– Просто стояти і робити грізний вигляд, щоб всі боялись. Головне – щоб не були худі, звичайні спортивні хлопці, з переконливим виглядом, а не якісь школярі. Я не знаю, хто це там організовує, є різна інформація, гроші нібито дають моєму другу, і вчора мій друг всі гроші віддав.

Тітушки приїжджають з регіонів

Збирають їх неподалік місць проведення мітингів. Автобуси із людським матеріалом пропускають до столиці без перешкод.

«Був вечір, година десь 23.00. Офіс миколаївської обласної організації Партії регіонів на Нікольській відправляв десь чотири автобуси, минулої неділі, коли опозиція виходила на Європейську площу. В п'ятницю відправляли приблизно 10-13, деякі вже поїхали, якісь приїхали, повні автобуси людей, причому там більшість – це якісь діти, років 16-17, не більше», – веде далі журналіст Андрій Лохматов

Декілька сотень агресивних хлопців ховають обличчя і погрожують усім, хто цікавиться, звідки вони. Після нетривалого чергування молодики не отримують жодних розпоряджень і рухаються в укриття. Цього разу це був столичний Будинок офіцерів.

«Сюди заходять учасники заходів, які тут відбуваються, сюди заходять відвідувачі всіх концертів, театральних постановок... Сюди заходять люди, які займаються у гуртках Будинку офіцерів – танцю, співу та всього іншого», – пояснив Олексій Селіванов з департаменту соціально-гуманітарної політики Міністерства оборони.

На цьому відео хлопці намагаються витіснити міліціонерів. Але вже через декілька хвилин опиняються в їхніх рядах. Правоохоронці вдають, що не бачать провокаторів і просто відпускають їх.

«Була інформація, що (тому що дуже велика кількість їх була в Маріїнськму парку), що це – працівники спецпідрозділів Беркуту, яких залучили з інших регіонів, зокрема з Криму, з Луганської області, що їх переодягли в цивільний одяг і таким чином теж заставляли вчиняти провокації», – розповів колишній начальник Головного управління МВС України в місті Києві Віталій Ярема.

«А можливо якесь керівництво вище погоджується на те, що якийсь мітинг і контрзахід повинен відбутися, і міліція на це поблажливо дивиться», – вважає екс-речник МВС України Володимир Поліщук.

Спортсмени лише на вигляд

Організовувати хлопців для політичних цілей найлегше через охоронні фірми та спортивні організації, – розповідають обізнані джерела. Займаються цим найчастіше силовики на пенсії, такий у них підробіток.

«Служба безпеки має масу створюваних липових громадських організацій, які сама створює, сама фінансує. На чолі яких стоять або кадрові офіцери, або завербовані з числа громадян, що дозволяє Службі безпеки співробітництво на конфіденціальній основі. От вони і використовуються», – пояснює колишній заступник Голови Служби безпеки України Геннадій Москаль.

На думку президента асоціації змішаних єдиноборств Дмитра Христюка, «тітушки» – не професійні спортсмени. Розповідає, що ще півроку тому серйозні спортсмени дійсно могли погодитися на подібну роботу під час різноманітних заходів. Однак саме після випадку з Тітушком ніхто не хоче заради ста гривень ризикувати своїм ім'ям та кар'єрою.

«Насправді, треба бути об'єктивними звертаються для організації різноматнітних заходів, в тому числі і політичних, де би могли прийняти участь хлопці, добре підготовлені фізично, які б добре виглядали, загорозливо виглядали члени збірної міста Києва, областей, я вже не говорю про національну збірну, вони ніколи цим займатися не будуть. Тому що це їм нецікаво, це їм нецікаво з багатьох причин, у тому числі і з фінансової точки зору», – заявляє президент асоціації змішаних єдиноборств Дмитро Христюк.

Справжніх провокаторів не карають

Ще один вид заробітків під час масових акцій протесту – провокатор. Люди, яких винаймають, аби збурювати натовп. Про них найбільше говорили після невдалого штурму Адміністрації Президента, коли радикально налаштовані молодики атакували вояків строкової служби, а потім «Беркут» розганяв і труїв газом тих, хто залишився.

«Нинішнє керівництво МВС України, яке організовує провокації завдяки тим кримінальним авторитетам і представникам спортивних клубів з Білої Церкви, наскільки мені відомо, з міста Києва. Платять їм по 500 гривень, а може й більше. Збирають цих спортсменів, як ми вчора побачили, і вчиняють провокації відносно громадян, які вийшли для пікетування на мітинг», – говорить колишній начальник Головного управління МВС України у Києві Віталій Ярема.

В МВС заявили, що встановили особи провокаторів, мовляв, це були члени організації «Братство», під керівництвом Дмитра Корчинського.

«Якщо всі кажуть, що було Братство Корчинського… Я сьогодні на ранок питав: хто конкретно заарештований з Братства Корчинського? І чи сам Корчинський сьогодні заарештований? Всі мовчать», – звітує колишній заступник Голови Служби безпеки України Геннадій Москаль.

«Ви не згодні з тим, що краща частина української молоді штурмує адміністрацію зека... То не беріть в цьому участі, «відморозьтеся», як ви завжди це робите... Натомість, ви об'являєте найсміливіших людей «тітушками», провокаторами, найманцями якогось Клюєва», – каже лідер партії «Братство» Дмитро Корчинський.

Тим часом арешти учасників бійки під Адміністрацією Президента розпочалися. Обвинувачення прокуратури ґрунтуються на свідченнях працівників правоохоронних органів, які постраждали під час сутичок. Судять 9-х осіб, які, за словами друзів, родичів та адвокатів не мають до бійок жодного стосунку і навпаки, самі були побиті міліцією і доставлені в суд прямо з лікарні з травмами різного ступеня тяжкості».

Як повідомляв «Щоденний Львів», народний депутат Анатолій Гриценко заявив, що влада має намір нацькувати на Євромайдан понад 20 тисяч бандитів, порівнянно з якими, «тітушки» – то хлопчаки».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів