Причини популярності та історія створення кіберспортивних змагань

17:02 21 січня 2022 р.

Фото до новини

Кіберспорт або комп'ютерний спорт – це спортивне змагання на основі різних відеоігор. Зараз віртуальні турніри – офіційний вид спорту.

Дізнатися про турніри, які відбуватимуться найближчим часом, дозволить офіційний сайт новин Кіберспорту. Тут можна найти прогнози букмекерів та повну інформацію про склад команд.

Історія створення та різновиди кіберспортивних змагань

Кіберспорт сприяє розвитку ігрової індустрії, оскільки турніри та інші заходи залучають безліч інвесторів і рекламодавців. Гроші, отримані від них, йдуть на створення нових ігрових тайтлів.

Історія кіберспортивних турнірів бере свій початок у 1997 році. Тоді почали набирати популярність онлайн-шутери. Американцеві Ейнджелу Муньєзу прийшла в голову ідея зробити процес гри захоплюючим видовищем. Він вирішує зайнятися організацією публічних змагань і їх прямою трансляцією, що демонструє летсплей. 26 червня 1997 року він створює організацію під назвою Cyberathlete Professional League (CPL), що можна перекласти як “кіберспортивна Професійна ліга”. Першою грою, яка перетворилася на спортивну дисципліну, став популярний шутер Quake. Потім компанія стала організовувати турніри з відомої гри Counter Strike 1.6.

Змагання можуть бути:

  • Командними. В цьому випадку змагаються дві або більше команди
  • Індивідуальними. В такому разі кожен гравець грає сам за себе

Найбільший призовий фонд у кіберспорті

Професійні кіберспортсмени не грають “на інтерес”. Вони отримують кошти від спонсорів і рекламодавців. Крім того, кожне змагання передбачає приз для переможця, в ролі якого може виступати один окремо взятий гравець або команда. Призові фонди турнірів вельми солідні і можуть налічувати від декількох десятків до декількох сотень тисяч доларів.

Зустрічаються і зовсім астрономічні суми. Наприклад, на змаганнях з Dota 2 The International 2019 загальний розмір призового фонду становив 3 000 000 доларів. Ця цифра є найбільшою в історії кіберспорту. Однак не слід думати, що всі ці гроші отримає одна команда. Їх розділять між переможцями в різних дисциплінах, а також між командами, що посіли різні місця. Проте, виграш буде все одно досить солідним.

Мобільний Кіберспорт

Останнім часом величезну популярність набувають ігри, розроблені для мобільних. Це пов'язано з тим, що начинка смартфонів з кожним роком стає потужнішою, а сучасні смартфони за потужністю аналогічні стаціонарним комп'ютерам середини 2000-х років. Це сприяло розробці повноцінних ігрових тайтлів для цих пристроїв, а також портування ігор, створених для ПК. Цілком природно, що з цих ігор почали проводити змагання.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів