Президент ФІДЕ голосуватиме за проведення у Львові матчу за звання чемпіонки світу зі шахів (відео)

18:18 18 червня 2015 р.

Чемпіонка світу зі шахів Марія Музичук і президент міжнародної шахової федерації Кірсан Ілюмжинов

Чемпіонка світу зі шахів Марія Музичук і президент міжнародної шахової федерації Кірсан Ілюмжинов
Фото: segodnya.ua

Очільнику Міжнародної шахової федерації Кірсану Ілюмжинову запропонували ще й провести у Львові світовий турнір.

Сьогодні, 18 червня, до Львова завітав президент міжнародної шахової федерації Кірсан Ілюмжинов. Метою візиту президента міжнародної шахової федерації (ФІДЕ) Кірсана Ілюмжинова була оцінка можливостей Львова у проведенні наступного чемпіонату світу з шахів. Зокрема він зазначив:

«Вітаю вас усіх від імені президентської ради Всесвітньої шахової федерації, яка об’єднує 186 країн, та ще раз вітаю нову чемпіонку світу з шахів Марію Музичук, яка у важкій боротьбі завоювала звання найкращої шахістки на планеті. Ціль мого візиту, за запрошенням мера і за дорученням президентської ради ФІДЕ, – подивитись можливість проведення у Львові матчу за звання чемпіонки світу з шахів. 

Ми розглядали декілька дат проведення – це кінець цього року або початок наступного. Але отримали прохання чемпіонки світу Марії Музичук перенести матч на початок наступного року. 

Сьогодні під час презентації Львова нам представили можливі місця проведення цього матчу. Також ми обговорили форму заявки від Шахової Федерації України, керівництва країни та міста на право проведення цього чемпіонату. На сьогодні до ФІДЕ надійшла лише офіційна заявка від шахової федерації Китаю на проведення матчу за звання чемпіонки світу в Пекіні».

Своєю чергою, чемпіонка світу з шахів Марія Музичук зазначила: «Хочу подякувати президенту ФІДЕ за те, що він знайшов час та приїхав сюди, щоб підтримати ідею проведення турніру саме у Львові. Насправді, в нас дуже багато гросмейстерів і любителів шахів, а львівська шахова школа відома у всьому світі. Тож хочеться, щоб матч відбувся саме тут, щоб люди приходили, вболівали та все більше любили цю гру».

«ФІДЕ ще не отримала заявку від України, але ми продовжили термін подання заявки, – додав натомість Кірсан Ілюмжинов. – Особисто я би хотів провести цей матч за звання чемпіонки світу саме у Львові, адже в Пекіні ми провели вже багато міжнародних шахових подій. Так сталось, що в Україні за останні декілька десятиліть не було жодної великої міжнародної шахової події і, тим більше, чемпіонату світу з шахів. Тож якщо він пройде тут, це буде вперше в історії країни. Тому буду просити членів президентської ради підтримати заявку України та Львова і дослухатись до думки чемпіонки світу Марії Музичук. Вважайте, що свій голос я віддам за Україну».

Під час перебування у Львівській міській раді президент міжнародної шахової федерації передав у подарунок місту набір шахових фігур та дошку, на якій за звання чемпіона світу з шахів змагались індійський та норвезький гросмейстери. Про це повідомили сьогодні, 18 червня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради, де також розповіли:

«Сьогодні у Львівській міській раді відбулася зустріч міського голови Львова Андоія Садового  з президентом Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ) Кірсаном Ілюмжиновом. Під час зустрічі обговорили можливість проведення наступного міжнародного шахового турніру у Львові. Зокрема, Андрій Садовий зазначив

«Сьогодні ми маємо дуже поважного гостя у Львові – президента Міжнародної шахової федерації Кірсана Ілюмжинова. Власне, він приїхав до Львова, завдячуючи Марії Музичук, яка привезла в Україну чемпіонську медаль. Має відбутися наступний кубковий матч, і ми би дуже хотіли, щоб Федерація шахів розглянула Львів як місто для проведення цього світового турніру. 

Дуже важливо, що президент особисто приїхав до Львова. Він сьогодні оглядає місто, щоб відчути атмосферу. В нас було велике спілкування з керівництвом області і нашими гросмейстерами, які також висловили свою підтримку для того, щоби цей матч відбувся у Львові».

Міський голова Львова подарував Кірсану Ілюмжинову жовто-блакитний браслет, який сплели місцеві пластуни, пам’ятну монету Короля Данила і Буквар Івана Федорова 1574 року». 

Своєю чергою, у Федерації шахів Львівської області запевнили, що її адміністративний центр має всі шанси приймати матч за титул чемпіонки світу з шахів між українкою Марією Музичук та триразовою чемпіонкою світу китаянкою Хоу Іфань. У Федерації також повідомили, що, за словами Кірсана Ілюмжинова, українська сторона має ще 2-3 тижні для того, аби зробити відповідну заявку.

Перебуваючи сьогодні, 18 червня, у Львові, президент Міжнародної шахової федерації заявив також, що на проведення матчу поки що претендує лише Китай – заявка від цієї країни, підкріплена гарантіями уряду, вже лежить на столі Ілюмжинова. Проте він вирішив продовжити дедлайн  подачі документів і дати шанс Україні  та Львову зокрема, поборотись за те, аби Марія Музичук відстояла звання чемпіонки на рідній землі.

Кірсан Ілюмжинов стверджував у Львові: «Я як президент ФІДЕ підтримую усі країни, але в Китаї ми вже проводили дуже багато шахових подій. Натомість у Львові могла би відбутись перша в історії України такого рівня шахова подія».

Разом із тим, він наголосив, що це його особиста думка – є ще відповідна комісія і комітет, які приймають рішення. Що важливо, свій голос президент ФІДЕ пообіцяв віддати Україні.

Коли може відбутись двобій за корону між Музичук та Хоу Іфань? Кірсан Ілюмжинов прогнозувати це не береться. Каже – все залежатиме від того, в якій країні і в якому місті пройде матч.

Своєю чергою, президент Львівської обласної шахової федерації Тарас Керницький пообіцяв: «Однозначно, Федерація шахів Львівщини як і Федерація шахів України, зроблять все можливе, щоби цей матч відбувся саме у Львові. Ми готові працювати і сприяти тому, щоби все відбулось на відповідному рівні».

Керівництво міста та області також задекларувало цілковиту підтримку проведенню матчу у Львові та заявили, що докладуть зусиль, аби заявка до ФІДЕ таки була подана вчасно. Як стверджують в київському інтернет-виданні «iPress.ua», їм повідомили про це сьогодні, 18 червня, у Федерації шахів Львівської області.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів