Олімпіада-2022 перетворить Львівщину на Нью-Васюки, – ЗМІ

13:49 7 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: pic.com.ua

Столичний інтернет-журнал вважає, що нечувані прибутки вона принесе олігархам і чиновникам.

Інтернет-журнал «ПіК» відреагував сьогодні, 7 листопада, на заявку Національного Олімпійського комітету України щодо проведення у Львові Зимової Олімпіади-2022 публікацією Юрія Зущика «Олімпійські ігри-2022 перетворять Львівщину на Нью-Васюки. Олімпіада-2022 принесе нечувані прибутки олігархам і чиновникам»:

«Отже, декларація про подачу заявки на проведення в Україні Олімпійських ігор-2022 підписана. 14 листопада поточного року ми дізнаємося, хто братиме участь у конкурсі. 

До 15 квітня 2014 року Україна подає офіційні документи, які зараз пише консорціум компаній. До липня наступного року визначиться шорт-лист учасників «тендера». Остаточне рішення про країну і місто проведення ігор визначать у червні 2017 року. 

Таким чином, Україна знаходиться на самому початку процесу, який у кінці обіцяє нескромні дивіденди «розпорядникам». А громадянам – можливість відпочивати і займатися спортом у сучасних комплексах.

Уже давно помічено: там, де надто багато пафосу, чути запах великих грошей. ХХVIІІ Генеральна асамблея Національного олімпійського комітету України в київському «Прем’єр Палаці» аж кишіла від чиновників, представників бізнесу та лобістів. Пафос справді лився рікою.

Особливо красномовним був віце-прем’єр, він же голова оргкомітету з підготовки ігор Олександр Вілкул. За його словами, вони стануть значним поштовхом для популяризації спорту в Україні, залучення інвестицій, створення нових робочих місць, повернення додому українців-заробітчан.

Журналіст «ПіКу» поблукав кулуарами асамблеї, щоб дізнатися трохи більше. Отже, регіоном, який може отримати шанс провести Олімпійські ігри, обрано Львівщину.

Тому не дивно, що на форумі дуже активними були голова Львівської облдержадміністрації Олег Сало та міський голова Львова Андрій Садовий. У розмові з «ПіКом» пан Сало підкреслив, що комфортабельніший «Буковель» виконуватиме лише допоміжну роль – там готуватимуть спортсменів.

Змагання проходитимуть на лижному комплексі «Тисовець», який планують перебудувати відповідно до міжнародних стандартів, а поряд зведуть сучасні готельні комплекси. На думку Сала, на Львівщині унікальні гори, які мають відповідні схили для проведення змагань.

У розбудову комплексів «Тростян», «Тисовець» залучать інвесторів, зокрема, й компанії, які вже попрацювали в «Буковелі» та все зробили на високому рівні (Як відомо, зараз «Буковелем» володіє компанія «Скорзонера»). Крім цього, в Турківському районі на Львівщині вже створено серйозну параолімпійську базу, що випереджає будівництво з подібних об’єктів в Україні.

Співбесідники «ПіКу» сподіваються, що для МОК це стане аргументом віддати проведення Олімпійських і Параолімпійських ігор Україні. Цікава річ: ніхто з опитаних не зізнався, чи підраховував хтось обсяги інвестицій, які можуть бути виділені на підготовку до Олімпіади.

У коментарях «ПіКу» Садовий сказав, що про обсяги фінансування ще рано говорити. Проте визнав, що йде процес проектування санного комплексу, великого медіа-центру, житлового комплексу для спортсменів. За його словами, українці лише виграють від зведення цих об’єктів, бо відпочиватимуть там.

А бюджети отримають додаткові надходження від притоку туристів, який, вірогідно, значно посилиться під час Олімпіади і після неї. Садовий підкреслював фактор туризму як один із аргументів, що місцем проведення обрали Львів, – на сьогодні Львів приймає більше мільйона туристів на рік.

З іншого боку, ініціатори декларації кажуть, що гроші на підготовку до ігор даватиме не лише держава. За словами Вілкула, частину інфраструктури зведуть за рахунок держави, а туристичну і готельну інфраструктуру разом із гірським кластером – за приватними інвесторами.

Ці кошти відіб’ють не лише за рахунок самих ігор. Україна створить об’єкти, які працюватимуть багато років.

Будуватимуться сучасні дороги, розвиватиметься залізничне сполучення тощо. Вілкул вважає, що Олімпіада дасть величезний поштовх для розвитку економіки України, ігри прискорять її на 20–30 років уперед.

Поза тим навіть світовий досвід проведення олімпіад виглядає не таким рожевим.Однією з найдорожчих в історії зимових олімпіад мають стати зимові Олімпійські ігри-2014 у Сочі – 950 млрд. рублів ($29 млрд.), із них лише 214 млрд. рублів витратять на підготовку до змагань, інша частина суми пішла на розвиток інфраструктури регіону. 

Найдорожча, проте, – Олімпіада в Пекіні 2008 року, яка коштувала Китаю $43 млрд, із яких знову-таки на розвиток інфраструктури пішло $20 млрд. Олімпіада-2012 у Лондоні потягнула на $15 млрд, в Афінах у 2004 році – на $11,6 млрд.

У переважній більшості випадків подібні заходи лягали важким тягарем на бюджети країн і не відшкодовували витрати. Наприклад, Канада розраховувалася за проведення Олімпіади-1976 більше 30 років. Безперечно, не покриє витрат на свою Олімпіаду Росія. А ще ж існує проблема корупції. Так, експерти вважають, що на Євро-2012 чиновники вкрали до 40 % $5 млрд бюджету футбольного свята. Сподіваємося, Олімпійські ігри 2022 року оминуть ці проблеми. Проте, якщо проблеми й будуть, на втіху українцям залишаться чудові спортивні комплекси, житлові масиви та надійні дороги».

Як повідомляв «ЩЛ», Олімпіаду-2022 у Львові схвалюють 67% його опитаних мешканцівОлімпійське селище у Львові мають збудувати біля стадіону «Арена-Львів», а в міністерстві спорту запевняють, що Олімпіада-2022 року виведе Західну Україну з депресії.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів