На велосипедах - шляхами білих хорватів: маршрут охопив 11 локацій на Стрийщині

22:48 2 серпня 2021 р.

Фото до новини

У суботу, 31 липня, на території чотирьох громад Львівщини відбувся велопробіг дружби «Шляхами білих хорватів»

Про це Dailylviv повідомили організатори.

Творцями п’ятдесятикілометрового маршруту стала Розвадівська, Миколаївська, Тростянецька та Новороздільська  громада. Велопробіг приурочили до міжнародного Дня дружби, який у багатьох країнах світу щорічно відзначають 30 липня.

У заході взяли участь близько 80 велосипедистів, серед яких були й діти. Учасники події мали змогу відпочити та посмакувати кавою та випічкою у каварні «Перша кляса», що знаходиться у будівлі Старої школи в смт Розділ, а також кулішем у с. Тростянець.

Серед тих, хто взяв участь у двоколісних мандрах, були не лише мешканці громад-організаторів, а й околиць — с. Дем’янки-Наддністрянської, а також мешканці м. Львова.

Окрім того, мандрівка на велосипедах  протестувала новий регіональний туристичний екомаршрут «Шляхами білих хорватів» та охопила території, де, згідно з науковими дослідженнями, впродовж VII-XIV сторіч були поселення білих хорватів. Маршрут охопив 11 локацій:

 ·        Озеро "Барвінок" (м. Новий Розділ);

 ·         Палац Жевуських-Лянцкоронських
та парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва( смт Розділ);

 ·        Стара Школа (смт Розділ);

 ·        Заказник «Стариці Дністра» (між селами Крупське та Верин);

 ·        Відслонення тортонських пісковиків із скупченням викопної тортонської фауни (с. Тростянець)

 ·        Вихід скельних порід (скельні розсипи)  (с. Дуброва);

 ·         Веринський дуб (с. Верин);

 ·         Миколаївська  фортеця (м. Миколаїв);

 ·        Комплексна пам'ятка  «Стільська» (між селами Стільсько та Ілів);

 ·        Камінь "Дирявець", інша назва скелі — «Столовий камінь», або "Храм Сонця»  (с. Дуброва);

 ·        Капличка борцям за волю України (с. Дуброва).

"Велопробіг дружби та протестований в його рамках новий туристичний маршрут показали, наскільки подібною є природна та історична складова сусідніх громад, наскільки потужним туристичним потенціалом ми володіємо, та якою ефективною може бути наша діяльність щодо розвитку регіонального туризму та інших розвиткових  ініціатив, якщо працюватимемо спільно", - зазначає міський голова Новороздільської громади Ярина Яценко.

Співорганізатором заходу став  КП ЛОР «Спеціальна адміністрація регіонального ландшафтного парку «Стільське Горбогір‘я» та БФ “Спадщина.UA”.

Інформаційну підтримку проєктові надав департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації та управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації.

Велопробіг "Шляхами білих хорватів" знаменний тим, що показав великий потенціал розвитку екологічного туризму на Стрийщині, який може реалізуватися лише внаслідок синергетичної праці чотирьох громад. У перспективі захід стане щорічним.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів