Львів’яни продовжують перемагати на шаховій Олімпіаді

11:24 6 вересня 2016 р.

Андрій Волокитін здолав росіянина, а Анна й Марія Музичук – суперниць з Франції

Українці перемогли росіян в ключовому поєдинку мега-тірніру в столиці Азербайджану.

Центральний матч четвертого туру (а можливо, і всього турніру) 42-ї Всесвітньої шахової Олімпіади в Баку відбувся між чоловічими збірними України та Росії. Українці заслужено перемогли рейтинг-фаворитів Олімпіади з рахунком – 2,5:1,5.

Не треба й казати про те, яке значення має двобій між українськими та російськими спортсменами завжди, а тим більше в наш час. І хоч ми погодимося, що спорт має бути поза політикою, та все ж таки, це не рядовий двобій.

Першими сюрприз піднесли росіяни. Їхній лідер – колишній олімпійській чемпіон у складі збірної України Сергій Карякін – не вийшов на гру. Чому – можна лише гадати. Думається, йому не хотілося чорними грати з Павлом Ельяновим, чию важку руку він відчув на собі тут же в Баку рівно рік тому у півфінальному матчі Кубка світу. І хоча Сергій той матч виграв, та чорними він зазнав кілька болючих поразок.

Тому росіян очолив Володимир Крамник, власне, той, хто і мав бути лідером команди. Партія Ельянов – Крамник проходила з мінімальною перевагою українця. Павло довго не погоджувався на нічию, чекаючи на результати інших зустрічей. Але, як тільки стало зрозуміло, що мирний результат дає перемогу в матчі, тут же зафіксував нічию.

Інша партія білими закінчилася для українців неприємністю. Антон Коробов дістав хорошу позицію проти Яна Непомнящего у захисті Грюнфельда. Здавалося, що гра може йти лише на два результати. Але Антон необережно послабив свою периферію. Його король опинився без захисту своїх фігур. До того ж підкрався цейтнот, і після кількох помилок Коробов склав зброю.

Але чорними наші хлопці виступили більш, ніж достойно. Руслан Пономарьов розіграв новоіндійський захист проти Євгена Томашевського. Позиція білих виглядала трохи кращою, але чорні спокійно оборонялися. Євген здійснив план переводу короля із одного флангу на протилежний та почав атаку. Проте, вона нічого не дала росіянину. Руслан холоднокровно забрав одного пішака, потім іншого й чітко довів партію до перемоги.

Але справжньою перлиною виявилася зустріч Олександра Грищука з українцем Андрієм Волокитіним. Не станемо приховувати, найбільшу тривогу викликала у нас саме ця партія. Адже росіяни спеціально зробили своєрідну рокіровку, зробивши Грищука запасним. За їхнім задумом, саме він мав приносити очки. Проте не так сталося, як гадалося…

В дебюті Андрій дістав досить надійну, хоча й пріснувату позицію. Хто б міг подумати, який феєрверк невдовзі виникне на шахівниці. Грищук напав на коня чорних, але Андрій замість того, що відвести коня або захистити його, несподівано забрав білого пішака. Росіянин прийняв виклик і взяв коня. В один момент білі мали нічийне продовження, але не захотіли допустити мирний результат. Після цього їхні справи пішли під гору. Партія перейшла в чотирьох турове закінчення, де явна перевага виявилася на боці чорних. Волокитін чітко реалізував свою перевагу. 

Важко переоцінити значення цієї перемоги. Утім, у нас є ще троє конкурентів. Це – збірні Китаю, США та Азербайджану. Саме з китайцям наші хлопці гратимуть сьогодні, 6 вересня. Додамо, що перше очко втратили американці, які зіграли унічию із збірною Чехії. А попереду шість колективів, які набрали по вісім очок з восьми.

Жіноча збірна України розгромила француженок з рахунком 3,5:0,5. Заспів зробила лідер команди Анна Музичук. Вона дуже швидко здійснила білими матову атаку на короля суперниці. Не так добре складалися справи у її сестри Марії Музичук, яка грала чорними. Львів’янка перейшла в ендшпіль без пішака та напрочуд легко його виграла. Її клас виявився набагато вищим за суперницю. Також перемогла і Наталія Жукова. І лише Інна Гапоненко зробила нічию.

Після четвертого туру попереду йдуть чотири збірні: України, Росії, Сербії та Казахстану – по вісім очок з восьми. Нашими наступними суперницями стануть сербські шахістки.

Про це повідомили сьогодні, 6 вересня, в агенції Укрінформ.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів