Кандидати на участь в «Іграх Нескорених» пройшли тестування у Львові

19:30 10 березня 2018 р.

Фото до новини


Фото: mil.gov.ua

Близько 70 учасників бойових дій з 12 областей України взяли під гаслом «Бійці, чия воля сильніша за тіло!» участь у першому етапі спортивних тестувань кандидатів на участь в «Іграх Нескорених» 2018, які відбулися 10 березня на базі навчально-спортивної бази літніх видів спорту Міноборони у Львові.

Про це повідомили сьогодні, 10 березня, в міністерстві оборони України, де також розповіли: «Перед початком спортивних випробувань відбувся брифінг, під час якого зареєстрованих учасників ознайомили із організаційним комітетом заходу, а також розповіли про умови та особливості спортивних тестувань. Начальник Навчально-спортивної бази літніх видів спорту Міноборони, підполковник Руслан Сеник, представив також тренерський склад та інструкторів, які допомагатимуть учасникам у проходженні кваліфікаційних випробувань».
«Українська команда братиме участь у міжнародних змаганнях атлетів-ветеранів бойових дій вдруге. Торік у Торонто українська збірна завершила змагання у перших для українських військових Іграх Нескорених з 14 перемогами, здобувши вісім золотих і по три срібних та бронзових медалей. Цього року нашої збірна має бути представлена 15 учасниками», – поінформували також у Міноборони.

«Ігри Нескорених» відбуватимуться в австралійському місті Сідней у жовтні 2018 року. Збір заявок від кандидатів на участь проводився через мережу Інтернет і завершився 28 лютого. зголосились випробувати себе у спортивних змаганнях 355 учасників бойових дій. Це, до слова, вдвічі більше, аніж було торік. Крім Львова, спортивні тестування також пройдуть у Одесі та Києві. У другій декаді травня в столиці відбудуться також національні змагання, після яких відбудеться засідання комісії по відбору атлетів до Національної збірної «Ігор Нескорених» 2018. І вже 1 червня буде остаточно визначено склад української команди, яка відбуде до Австралії», – розповіли також у Міноборони.

«Оскільки «Ігри Нескорених» – не лише спортивний, а й соціальний захід, критерії відбору кандидатів мають певні особливості. Зі слів координаторки проекту «Ігри Нескорених» в Україні представниці громадської організації «Стратком Україна» Оксани Горбач, кандидати насамперед отримують можливість інтеграції у соціум, спілкування з іншими ветеранами, здобути певну мету для себе й долучатися до подібних ініціатив самостійно. Як, до прикладу, учасник Національної збірної минулорічних «Ігор Нескорених» колишній боєць 24-ї окремої механізованої бригади  Дмитро Сидорук, котрий після здобуття срібла на змаганнях у Канаді, разом з облдержадміністрацією створив громадську організацію, що допомагає пораненим бійцям», – поінформували також у Міноборони.

Оксана Горбач розповіла: «Ігри Нескорених» –це спортивні змагання створені для поранених військовослужбовців та ветеранів. Коли в країні йде війна і щодня у нас є поранені бійці, необхідно шукати способи їх реабілітації. Одним з таких методів відновлення і повернення їх у соціум є спортивна реабілітація. Важливість ігор нескорених – можливість проявити себе в спорті. І паралельно – це об’єднання великої кількості державних установ, які працюють над здійсненням спортивної реабілітації поранених військовослужбовців та ветеранів. Міноборони, Мінсоцполітики, Міністерство молоді та спорту, обласні державні адміністрації, міські ради вони всі згуртовуються, щоби надати місця для тренувань, фінансування, екіпірування, медичний супровід тощо. І оскільки зараз в Україні не має законодавства, яке б зобов’язувало їх це робити офіційно, це є безпрецедентним прикладом єднання задля спільної мети». «Результатом «Ігор Нескорених» буде не лише представлення нашої країни на змаганнях в Сіднеї, але і створення національних програм спортивної реабілітації. Атлети змагатимуться у шести напрямках спорту – пауерліфтинг, плавання, легка атлетика (біг на дистанції до одного кілометра, штовхання ядра та стрибки у довжину), веслування на тренажері, стрільба з лука та велоспорт на шосе. Під час спортивних тестувань головна мета – перевірити власний фізичний та психологічний потенціал», – поінформували також у Міноборони.

«Отже, медального заліку, п’єдесталів, кубків та грамот на первинному етапі відбору не передбачено. Згодом, кандидати на включення до Національної збірної України повинні будуть здійснити подальшу підготовку: обслідування з функціональної діагностики у спортивних лікарів та продовжити тренування за обраним напрямком. До слова, кожен учасник може змагатись у декількох дисциплінах, комбінуючи, до прикладу, легкоатлетичні вправи та силові навантаження», – поінформували також у Міноборони.

«Серед учасників відбіркового тестування професійних спортсменів не має. Боєць добровольчого батальйону «Січ» Василь Здирко, який отримав важке поранення у бою в Пісках під Донецьком, обрав для себе атлетичний компонент змагань – біг та стрибки. Чоловік стверджує, що такі заходи для ветеранів надзвичайно корисні. Вони спонукають тримати себе у формі, спілкуватись з побратимами та допомагати один-одному».
Василь Здирко розповів: «Минулого року в «Іграх Нескорених» брав участь мій комбат. Він зайняв призове місце під час змагань. Тому я і собі поставив за мету взяти участь у змаганнях. Хоча до цього спортом займався лише в юнацькі роки: біг та бокс. Але то було не серйозно, більше для себе».

«Підтримати учасників відбору у Львові зібралися не лише брати по зброї, рідні та близьки спортсменів, але й чотирилапі улюбленці. Колишній боєць полку «Азов» Руслан прийшов на змагання зі своїм другом – дворічним золотистим ретрівером на прізвисько Урса. Вона має унікальне призначення, адже це спеціально тренована собака-компаньон, навчена інструкторами з Канади за програмою «Друг Героя». Мета проекту – використовуючи потужний зв’язок людини та собаки, допомогти у зціленні ветеранів Збройних Сил України та українських добровольчих батальйонів, які продовжують боротися із пост-травматичним стресовим розладом та іншими непомітними та помітними травмами, які були нанесені внаслідок військових операцій», – повідомили також у прес-службі міністерства оборони України та опублікували фоторепортаж зі Львова.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів