Історична перемога «української» Жирони над Барселоною

18:20 22 грудня 2023 р.

Фото до новини

Довбик та Циганков зробили черговий крок до перемоги у Ла Лізі.

В Іспанії не пройшло ще навіть половини сезону, але вже можна впевнено заявити, що Жирона - головна сенсація цього розіграшу Ла Ліги. У вересні підопічні Мічела розгромно поступилися у матчі з Реалом (0:3), але тепер повністю реабілітувалися, знищивши іншого іспанського гранда - Барселону. Вдвічі приємніше спостерігати за такою командою андердогом, якщо згадати, що у її складі виступає крутий український дует Довбик-Циганков. До речі, у цьому матчі українці також сказали своє слово. Після такої важливої перемоги Жирона не тільки вийшла на чисте перше місце в Чемпіонаті Іспанії, а ще й здобула свою першу перемогу у каталонських дербі в історії.

Центральний матч 16-го тури Ла Ліги видався прямо таки вогняним. Уже на 12-й хвилині грубу позиційну помилку допустив Крістенсен, і у Жирони вдалася дуже стрімка та якісна контратака, яку розіграли саме українські легіонери. Циганков віддав під удар Довбику, а той холоднокровно відкрив рахунок у матчі. 

У минулому турі проти Атлетіко форвард Барселони Левандовський був одним із гірших на полі. Мабуть, тому у матчі із Жироною поляк дуже хотів реабілітуватися, що і вилилися у перший гол «Барси». Роберт перестрибнув захисників і точно пробив головою після навісу з кутового. До речі, це п'ятий пропущений м'яч Жирони з цього стандарту - найгірший показник серед усіх команд Ла Ліги.

Барселона по ходу матчу створювала чимало моментів, але Фелікс, Рафінья, а потім і Канселу змарнували кілька із них через те, що пошкодували віддати передачі партнерам, що перебували у більш вигідних позиціях. Особливо це стосується Канселу, який був зобов'язаний віддавати під удар вільному Левандовському, але чомусь пробив з гострого кута у воротаря.

Тим часом Жирона також знаходила свої моменти. За рахунку «1:1» гості двічі пробили з вигідних позицій, але зовсім трохи не влучали у площину воріт. Проте незабаром везіння Барселони скінчилося, натомість почалася магія від Гутьєрреса, який забив дивовижний гол. Іспанець отримав м'яч у центрі поля і сміливо протягнув його аж до чужого штрафного, звідки точно пробив у ближній кут. У цьому епізоді можна, звичайно, поставити питання голкіперу «Барси», але головна провина за пропущений гол точно лежить на Кунде. Захисник спочатку висунувся, щоб зустріти Гутьєрреса, але у найважливіший момент чомусь вирішив перекривати передачу на фланг. Таким незрозумілим вчинком захисник просто таки відкрив Гутьєрресу шлях до власних воріт - «1:2».

Після перерви Барселона сильно додала, закривши суперника на своїй половині поля, а моментами й у своєму штрафному. На 65-й хвилині Хаві вирішив ризикнути й провів потрійну заміну. З поля пішли обидва вінгери (Рафінья і Фелікс), а також Крістенсен. Ямал, Торрес і Бальде, непогано увійшли у гру, а господарі продовжували тиснути. Але символічним є той факт, що наступний гол у матчі забив якраз таки гравець, який вийшов на заміну…але мова про нападника Жирони Валері, якому Кунде своїми незграбними діями подарував вихід віч-на-віч із голкіпером.

На 90-й хвилині гості пропустили після класного удару Гюндогана, чим гарантували собі нервову кінцівку. І нервувати справді було чому: Роберт Левандовскі змарнував фантастичний момент, коли з кількох метрів не влучив у ворота після удару головою. Через кілька хвилин після цього промаху «Барса» пропустила четвертий. В ситуації із цим голом здалося, що захисники господарів вже були у роздягальні. 

Підсумковий результат матчу - «4:2». Жирона вперше у своїй історії перемогла Барселону і вийшла на перше місце в Ла Лізі, відірвавшись від Реала на два очки, а від команди Хаві - на сім. Після таких матчів, мабуть, будь-якому нейтральному фанту хочеться підтримувати Жирону і в майбутніх матчах сезону!

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів