Чемпіонка світу зі Львівщини: «Кажуть, бандерівка перемогла москальку? Нехай буде так!» (відео)

12:00 8 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: depo.ua

15-та чемпіонка світу з шахів Марія Музичук повернулася до Львова, де її чекала «королівська» зустріч.

15-та чемпіонка світу з шахів Марія Музичук повернулася до Львова, де її чекала «королівська» зустріч. Такого пожвавлення львівський аеропорт не бачив давно. 

Близько 300 осіб з трепетом чекали на рейс зі Стамбула, яким на батьківщину поверталася 15-я чемпіонка світу з шахів Марія Музичук. Цей титул вона отримала в Сочі, де у фінальному матчі перемогла росіянку Наталію Погоніну.

«Кого зустрічаєте?», – запитує російський турист, який чекає рейсу на Москву. Не встигаю відповісти, як той перебиває: «А, шахістку, вона нашу російську в Сочі прихлопнула. Молодець ця дівчинка, а красива яка!».

Диктор аеропорту вітає чемпіонку світу: «Ми пишаємося тобою», – лунає з динаміків. А далі – гори квітів, поздоровлення, сльози радості, обійми...

75-річний дідусь чемпіонки, Василь, розповів: «Я всі партії Марії дивився в прямому ефірі. Ну і що, що тривали по шість годин, я від комп'ютера не відходив.  Я сам шахіст, але коли Марія ще зовсім юною виконала норматив майстра спорту, я вже був їй не суперник. Не здивувався, що моя Марічка стала чемпіонкою світу».

Натомість головний тренер чоловічої збірної України з шахів Олександр Сулипа, який прибув в аеропорт з великим букетом квітів, сказав, що якщо і очікував такого успіху, то від старшої Музичук – Анни. Він також розповів: «Перемога Марії – це певна сенсація, але тим і цікаві шахи. Ось цей букет я передаю Марії від нашої чоловічої збірної – Іванчука, Пономарьова, Ельянова... Хлопці щиро раді за неї. Я навіть трохи заздрю жіночої збірної – там одні чемпіонки світу!».

До речі, бабуся чемпіонки до її приїзду спекла торт – у вигляді шахової дошки. Підступитися до Марії надзвичайно складно – зараз вона королева. І все ж перекинутися кількома словами вдається.

Зокрема чемпіонка сказала: «Я читала відгуки про мою перемогу в інтернеті. Писали, що бандерівка перемогла москалька (сміється). Ну, хай буде так. Також читала вітання від президента і прем'єр-міністра. Спасибі їм, і всім іншим, за теплі слова».

Для зустрічі у Львові замовили автобус з відкидним верхом, на якому шахістка поїхала з аеропорту в центр міста. Правда, прохолодна погода завадила прибрати дах. Зате весь салон заповнили різнокольоровими надувними кульками, в оточенні яких чемпіонка прибула на центральну площу міста Ринок.

Перемогу 22-річної Марії Музичук в шаховому світі сприйняли як сенсацію. Вона протистояла суперницям з Росії, Китаю, Індії, які на чемпіонат приїхали великими командами. А українку підтримувала тільки її сестра Анна, по інтернету консультував гросмейстер Олександр Белявський, а у фіналі допомагав гроссмейстр з Донецька Євген Мірошниченко.

Титул чемпіонки Марія буде носити до осені, а далі його слід захистити в матчі з першим номером світового рейтингу і переможницею Гран-прі ФІДЕ китаянкою Хоу Іфань. Раніше китайці запропонували, щоб цей матч пройшов у них.

Тренер чоловічої збірної Олександр Сулипа радить: «Ні в якому разі на це не можна погоджуватися. Анна Ушеніна два роки тому зробила велику помилку, вона купилася на гроші і погодилася грати в Китаї. Слід всіляко ухилятися від цього матчу, тягнути час, поки не знайдуть нейтральну країну».

Однак якщо минулий чемпіонський матч між нашою Ушеніної та Хоу Іфань відбувся в Китаї, то чому б майбутній, між Музичук та китаянкою, не провести в Україні?

Начальник управління молоді та спорту Львівської ОДА Юрій Майборода сказав із цього приводу: «Ми про це ще не думали, але ідея хороша. У нас є «Арена Львів», де можна грати цей матч, а також вся інфраструктура. Кажете, тільки призовий фонд повинен бути мінімум 200 тисяч євро, а ще оргвитрати? Так, недешеве задоволення. Але якщо ми запустимо цю ідею, то впевнений, що знайдуться зацікавлені люди, які це профінансують».

Про це повідомляється в середу на сайті київської газети «Сегодня».

Як інформував «ЩЛ», на Львівщині урочисто зустріли свою першу чемпіонку світу зі шахів Марію Музичук.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів