Банк «Львів» погодився продати стадіон «Торпедо»

14:00 12 грудня 2018 р.

Світлина з архіву

Світлина з архіву
Фото: prolviv.com

Депутати Львівської міськради підписали звернення до міського голови Андрія Садового з проханням викупити стадіон «Торпедо» в банку «Львів».

У Львівській міській раді відбулась прес-конференція на тему «Повернення громаді Львова стадіону «Торпедо» та відновлення його роботи». У вступному слові секретар комісії архітектури, містобудування і охорони історичного середовища ЛМР Сергій Івах нагадав, що активна робота над поверненням стадіону «Торпедо» ведеться впродовж останніх півтора року.

Сергій Івах зазначив: «За цей період часу було багато звернень, як і до міського голови, так і до банку «Львів», який тепер власником стадіону. Зауважу, що 29 червня 2017 року до мене звернулись мешканці з проханням повернути стадіон «Торпедо». З цього приводу було багато різних дискусій. Я проводив переговори з банком «Львів», який тепер є власником споруд стадіону. Стартова ціна стадіону називалась 12 млн. гривень, потім – 10 мільйонів гривень. Але станом на сьогодні ціна, на яку погодився банк – 7,5 млн. гривень».

Секретар комісії архітектури, містобудування і охорони історичного середовища ЛМР розповів також: «Хочу зауважити, що балансова вартість цього об’єкта, за інформацією банку «Львів», – вісім мільйонів 918 тисяч гривень. Але банк заявив, що готовий піти назустріч громаді Львова, піти у збиток собі і продати ці приміщення на стадіоні за 7,5 млн. гривень. Також хочу нагадати, що 10 травня була проведена масштабна толока на стадіоні Торпедо, щоб вчергове привернути увагу громади Львова».

Представник Федерації футболу Львівської області Ярослав Грисьо зазначив: «Сьогодні федерація проводить змагання серед 155 дитячо-юнацьких команд, а це – близько чотирьох тисяч і дітей. Крім цього, майже 30 команд, а це близько однієї тисячі дітей, беруть участь в дитячо-юнацькому чемпіонаті України з футболу. У нас є попередня домовленість з інвестором. Ми могли б на цьому стадіоні зробити футбольне поле із штучним покриттям, це дало б можливість проводити різні заходи мінімум 12 годин щодня.

Ярослав Грисьо також запевнив: «Для нас дуже важливо мати такий стадіон, бо не маючи матеріально-технічної бази, важко розвивати будь-який вид спорту. А сьогодні у Львові є лише один стадіон із штучним покриттям – стадіон «Сокіл», який в приватних руках. Також є стадіон у Винниках імені Маркевича. І ви самі розумієте, що два стадіони в межах Львова – це дуже мало. Тому я би дуже просив депутатів вирішити це питання на благо наших дітей, які займаються футболом».

Натомість голова фракції «Громадянська позиція» Юрій Кужелюк зазначив: «Питання викупу стадіону потрібно проголосувати на найближчій сесії. Скільки себе пам’ятаю, триває історія з стадіоном «Торпедо». Там був ринок і місто виділяло кошти, щоб переселити його. Під час періоду приватизації у 90-х роках місто позбавилось багато чого – стадіонів, дитячих садочків, які розбирались безплатно, а тепер ми змушені викуповувати їх. Звичайно, повертати стадіон потрібно, бо чим більше у нас стадіонів, тим краще. Єдине, треба забезпечити процедуру внесення змін до міського бюджету, аби вони були проголосовані уже наступного четверга».

Своєю чергою, депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич повідомив: «Цього року ми із спортсменами, небайдужими львів’янами прибирали цей стадіон. Це фактично дає поштовх для того, щоб розуміти, наскільки він є потрібний. Багато людей прийшло з того району, щоб привести стадіон до нормального стану і щоб мешканці могли там займатись спортом».

А голова фракції «УКРОП» у ЛМР Ігор Телішевський зазначив: «Усе, що пов’язане з дітьми, стадіонами, спортивною інфраструктурою члени фракції будуть підтримувати, - коментує. Відтак треба це питання вивчити, зокрема, відповідність ціни і розуміти, що на наступний рік потрібно закласти кошти на проект відновлення стадіону, щоб він ожив і почалися відповідні роботи».

Голова фракції БПП «Солідарність» Петро Адамик доповнив: «Депутати були ініціаторами ухвали, де йдеться про те, що об’єкти спортивної інфраструктури не будуть перепрофільовувати. Я вважаю, що 7,5 млн. гривень є більш ніж адекватна ціна. А насправді ціна – це об’єкт спортивної інфраструктури, де діти з всього мікрорайону, всього міста будуть там займатись. Ми теж привертали увагу до цього стадіону».

Петро Адамик зазначив також: «На «Торпедо» і на «Сільмаші» колись привозили на гру регбійну збірну і казали, що ці об’єкти не віддамо. Ми були ініціаторами і всі голосували за ухвалу, де йдеться про те, що об’єкти спортивної інфраструктури не будемо перепрофільовувати. І я думаю, що ми маємо бути вдячні банку «Львів», що переглянув ціну і свідомо йде на збитки. Також ми маємо надати належну оцінку діям підприємця, якому надали землю для ринку і він зобов’язувався віддати його місту, натомість він заклав його банку. Однозначно, що будемо це підтримувати, закладати кошти, щоб разом з Федерацією футболу зробити якісне поле. Крім цього, там якісні доріжки і можна проводити паралельно легкоатлетичні змагання та з інших видів спорту, бо територія дозволяє – 2,7 га землі».

Депутат Львівської міської ради Андріан Гутник запевнив: «Позиція фракції ВО «Свобода» однозначною щодо викупу, адже «Торпедо» може стати важливим діючий об’єктом. Підприємець колись дав банку в заставу паркан і трибуни, які визнані на право власності через суд. І за це місту тепер треба заплатити багато мільйонів. Ми однозначно за те, щоб стадіон повернути, тим більш, що земля належить місту. А от щодо ціни за стадіон – це спірне питання. Треба ще подумати, чи, можливо, потрібно розділити це питання на дві частини: повернення коштів місту, а тоді думати над механізмом, як його повертати. Крім цього, ЛКП «Спортресурс» має багато ділянок, які, на жаль, не використовуються, а є інвестори, які хочуть туди вкладати гроші. Для міста стадіон міг би бути важливий діючим об’єктом. Наша позиція – у Львові потрібно більше залучати інвесторів, а місту дофінансовувати проекти для відновлення стадіонів, басейнів, майданчиків».

Натомість голова фракції «Народний контроль» у ЛМР Валерій Веремчук повідомив: «За останні роки сьомої каденції багато об’єктів спортивної інфраструктури вже відновлено, зокрема стадіон «Юність», спортивні майданчики біля шкіл. Але зрозуміло, що бракує громадського стадіону, яких, на жаль, залишилось одиниці. Як член бюджетної комісії скажу, що в місті є вільні залишки бюджету розвитку, за які можна викупити цей стадіон. Єдине, що дуже бракує часу. Якщо на сесії 20 грудня ми підтримаємо це рішення, то виконавчим органам залишиться буквально два дні, щоб провести платіж. Тому має бути активна співпраця з виконавчими органами та міським головою. Переконаний, що це рішення буде дуже правильним на кінець року, подарунком для всіх любителів спорту».

Голова фракції УГП Тарас Чолій зазначив: «Можна констатувати одностайність депутатських фракцій, які готові підтримати це питання. Очевидно, що це питання треба виносити на сесію і приймати рішення спільним голосуванням. Наша позиція одностайна – мова навіть не про гроші, а про можливості, про те, що дуже потребуємо такої спортивної інфраструктури. Українська Галицька партія однозначно буде підтримувати цей проект. Відтак, потрібно на сесії його підтримати і скерувати кошти банку, бо в наступному році це питання може коштувати набагато більше».

Голова комісії культури, молодіжної політики та спорту Віталій Свіщов висловив переконання: «З часом вдасться відновити роботу стадіону і він стане улюбленим місцем відпочинку та занять спортом для мешканців всього мікрорайону.  Цей стадіон є дуже важливий для нас. Незважаючи на те, що зараз він у не найкращому стані, сюди щодня приходить десятки-сотні людей. Цього року ми проводили футбольний турнір кубок «Торпедо», в якому брало участь 15 команд. І це були діти з ближніх вулиць – Золотої, Шевченка, Рясне. Тому якщо стадіон відродиться, то зможемо проводити ще більші турніри та масові заходи».

У підсумку голови фракції та присутні депутати підписали звернення до міського голови Андрія Садового з проханням у поточному році вжити заходів для викупу приміщень стадіону. Про це повідомили на інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів