У Сихівському районі Львова стартувала масштабна осіння висадка дерев, – ЛМР

17:32 15 жовтня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Озеленення розпочали з проспекту Червоної Калини.

«Сьогодні у Сихівському районі міста стартувала осіння висадка дерев, метою якої є комплексне озеленення місцевості. Відтак, тут планують висадити чотири саджанці горобини, 39 кулевидних кленів, 14 яблунь, в тому числі – райських, та шість саджанців сакури», – повідомили сьогодні, 15 жовтня, «Щоденному Львову» в прес-службі міської ради, де також поінформували:

«Першою ділянкою, яку озеленюватимуть на Сихові, буде проспект Червоної Калини – біля Церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Тут висаджуватимуть кулевидні клени, висотою 2-2,5 метра та діаметром п’ять сантиметрів.

Як розповіла голова Сихівської районної адміністрації Ірина Маруняк, цього року району виділили 95 тисяч гривень. з міського бюджету на закупівлю нових дерев, за які вже закупили 63 саджанці. Чиновник повідомила також:

«Сьогодні ми висаджуємо 29 кулевидних кленів на проспекті Червоної Калини. Натомість у сквері біля Культурно-освітнього центру імені Олександра Довженка планується висадка райських яблунь, а також сакур – біля Сихівської районної адміністрації.

Власне, висадка дерев проводиться щороку: навесні за кошти підприємців висадили горобину на вулиці Зеленій, на вулиці Хуторівці – липи, на площі біля культурно-освітнього центру – ялинку. Також планується озеленення у дворах і скверах, а також у зоні магістральних доріг – на місці раніше викорчуваних дерев.

Щороку ми проводимо роботи зі зрізки сухих та аварійних дерев, які можуть загрожувати безпеці людей, адже за несприятливої погоди вони можуть впасти. Відтак є потреба періодично висаджувати нові дерева, щоб компенсувати зрізані і поповнити ландшафт новими, адже це – легені Сихова.

Цього року на зрізку дерев було виділено 300 тисяч гривень. Після обстеження управлінням екології території району було зрізано 70 дерев, а також проведено формовку 305 дерев».

Вартість одного саджанця горобини становить 1500 гривень, яблунь двох сортів – 800 (райські) та 780 гривень відповідно, кулевидного клена – 1800 гривень, саджанця сакури – 1600 гривень.

Своєю чергою, начальник відділу комунального господарства Сихівської РА Віктор Західний зазначив: «Щодо формування нових насаджень та вирізки старих дерев на Сихові, то наразі успішно виконано вже 80 % із запланованого. Однак у районі й досі є проблема з охороною, збереженням та відтворенням наявних зелених насаджень. Особливо потрібно приділити увагу Новому Львову, а саме, вул. Дністерській і Стрийській, де дерева посадили у невідповідних місцях, або ж де вони й зовсім в аварійному стані і створюють певні проблеми для мешканців житлових будинків. Планується озеленити цю частину району вже наступного року», – 

У прес-службі міської ради повідомили також сьогодні, 15 жовтня, «Щоденному Львову»: 

«Нагадаємо, 10 жовтня у Львові стартувала осіння кампанія з озеленення. Загалом, у планах – поява впродовж двох місяців понад 2300 нових саджанців у всіх районах міста. 

Очікується, що найбільшу кількість дерев висадять на території Франківського та Шевченківського районів – загалом, близько 1100. Так, районні адміністрації міста закупили крупномір, найбільш придатних для висадження у міських умовах порід, зокрема: липу дрібнолисту, гіркокаштан звичайний, клен гостролистий, червонолистий і шаровидний, ясен звичайний, горобину звичайну, калину звичайну тощо.

Поповнилось місто також цінними породами дерев: так, на площі Ринок висадили шість червоних каштанів Бріоті. Натомість вулицю Наукову оновлять сливами Піссарді. 

Поповниться новими насадженнями й площу Святого Юра. Тут заплановано висадити понад 100 саджанців, серед яких: ясен білоцвітний, глід червоноквітковий, декоративні чагарники тощо.

На вулиці Любінській, Ливарній, Петлюри та на проспекті Чорновола відновлять рядові посадки. Не оминуть увагою і заклади освіти: для створення затишку на території шкіл та ліцеїв Львова, ЛКП «Зелений Львів» висадить близько 800 дерев.

Загалом з 2006 року у парках та скверах міста відремонтовано 47095,57 кв. м доріжок, встановлено 530 лавок та садово-паркових диванів і відремонтовано ще 318, а також встановлено 475 урн для сміття. Окрім цього, відновлено освітлення у Стрийському та Левандівському парках, парках імені Івана Франка, «Високий Замок» та «Боднарівка»: тут встановлено 437 опор.

Упродовж 10 років у місті також створено п’ять нових парків: ім. Папи Римського Івана-Павла ІІ, імені Івана Виговського, імені Бенедикта Дибовського (об’єкт ПЗФ) та парк «Сад Благовіщення», внаслідок чого площа парків збільшилась на 9,78 га. Також, згідно з програмою «Львів-2020», у пріоритетах роботи міської влади на наступні роки є максимальне озеленення – висадка мінімум 500 нових дерев щороку, ремонти дворів з облаштуванням зелених зон та зон дозвілля, відновлення всіх водойм для відпочинку львів’ян на території міста тощо. Детальніше з пріоритетами можна ознайомитись на сайті: http://lviv2020.com/».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів