У Львові затвердили програму з регулювання чисельності тварин у місті

09:00 9 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: korrespondent.net

Домашніх собак у місті Лева реєструватимуть, а безпритульних ідентифiкуватимуть.

У Львові – одному з найтуристичніших міст України – затвердили програму з регулювання чисельності тварин у місті. «За» проголосувало 68 депутатів міської ради. 

Це вже другий документ, який повинен вирішити проблему бездомних чотирилапих. Цього разу зоозахисники сподіваються, що написані й ухвалені слова принесуть більше користі.

Щоправда, наразі ні захисники тварин, ні чиновники не можуть сказати, скільки безпритульних хвостатих живе у Львові, адже немає чіткої системи підрахунку. Відомо лише, що з 2009 по 2014 роки було відловлено більше шести тисяч безпритульних чотирилапих.

«Ця програма є логічним продовженням попередньої, яка закінчилася у 2014 році, – говорить Наталя Вишневська, координатор зоозахисного комітету Національного екологічного центру України. – Одним iз головних її нововведень є те, що міська рада бере на себе зобов’язання допомагати мережі міні-притулків у місті коштами на харчування. Скільки саме – будуть рахувати, коли закладатимуть бюджет на наступний рік, але, до прикладу, на притулок «Милосердя» минулого року виділялося близько шести тисяч гривень. Те, що міська рада задекларувала допомагати міні-притулкам, уже дуже хороший знак».

Таких міні-притулків у Львові є кілька. Їх створюють небайдужі зоозахисники, які часто-густо власним коштом утримують безпритульних бідолах.

За словами пані Вишневської, зоозахисники разом із чиновниками міської ради проведуть відповідний моніторинг та визначать, яким притулкам найбільше потрібна допомога. Львівські активісти роками боролися з керівництвом профільного комунального підприємства «Лев», де варварськими методами вбивали безпритульних тварин, хоча це і було заборонено попередньою програмою.

Великими зусиллями громадським активістам удалося замінити директора комунального підприємства, тож тепер у «Леві» дійсно піклуються про братів наших менших. До прикладу, налагодили систему відлову тварин та перетримки, під час якої хвостатого стерилізують, лікують та вакцинують.

А згідно з програмою, безпритульну тварину після стерилізації будуть ще й ідентифікувати: їй імплантуюуть чіп та внесуть в електронну базу данних. Уже опісля чотирилапих віддаватимуть «у добрі руки» або ж випускатимуть на попередні місця проживання.

За новою програмою, гуманна евтаназія дозволена лише за двох умов: «за наявності письмового висновку ветеринарного лікаря у разі невиліковної хвороби тварини, або за наявності порушень у поведінці тварини, які є незворотними і не підлягають змінам, та встановлені винятково ветеринарним лікарем».

«Крім того, наголос у новій програмі зроблений ще й на те, що буде виконуватися ухвала міської ради, яка стосується реєстрації домашніх собак, – продовжує Наталя Вишневська. – Ця функція покладається на ЛКП «Лев». Ми, львівські зоозахисники, вважаємо такий крок дуже важливим, не тільки для Львова, а й для всієї країни, адже такі заходи збільшують відповідальність власників тварин. Головні причини збільшення кількості безпритульних тварин – або ж неконтрольоване розмноження домашніх, або безвідповідальне ставлення господарів, які виганяють своїх улюбленців на вулицю. Ще одним необхідним пунктом у програмі прописали те, що ЛКП «Лев» разом з іншими зоозахисними організацями будуть займатися широкою пропагандою біостерилізації тварин».

Про це повідомили сьогодні, 9 червня, в київському часописі «Україна Молода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів