У Львові, Стрию, Бориславі, Рава-Руській досліджуватимуть повітря на вміст 5 основних забрудників

17:38 26 серпня 2024 р.

Фото до новини

На Львівщині встановили 4 з 6 автоматизованих стаціонарних пунктів спостереження за якістю атмосферного повітря в області. Також ці пункти обладнані метеостанцією для визначення параметрів вологості, температури, атмосферного тиску, вітру.

Про це повідомила Львівська обласна військова адміністрація, пише DailyLviv.com. Для встановлення провели аналітичні розрахунки та вибрані такі населені пункти області:

* пункт – м. Стрий, Стрийського району Львівської області (вплив промислової зони міста, міжнародної автомагістралі Київ-Чоп і частковий вплив з навітряної сторони міст Дрогобича та Борислава);

* пункт – м. Борислав, Дрогобицького району Львівської області (вплив промислової зони міста, зокрема НГВУ «Бориславнафтогаз» ПАТ «Укрнафта»)

* пункт – с. Сокільники Львівського району Львівської області (вплив міжнародної автомагістралі Київ-Чоп та на агломерацію «Львів»);

* пункт – с. Шабельня Рава-Руської територіальної громади Львівського району, Львівської області (транскордонний вплив, вплив навітряної сторони Польщі та вплив міжнародної автомагістралі Тернопіль-Львів-Рава-Руська).

Дослідження проводитимуть щодо 5 основних забруднюючих речовин – азоту діоксид, вуглецю оксид, діоксид сірки, озон, пил з різними частками вмісту забруднення. На пункті спостереження у м. Борислав дослідження проводитимутьс зокрема з визначення вмісту летких органічних сполук (вуглеводнів), щоб оцінити вплив нафтовидобувної галузі.

Також стаціонарні пункти спостереження обладнані метеостанцією для визначення метеопараметрів таких як: вологість, температура, атмосферний тиск, параметри вітру.

Оксана Війтик, т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА, зазначає, що встановлення постів моніторингу якості атмосферного повітря дасть змогу проводити комплексні дослідження якості повітря на території області.

Всього на Львівщині встановлять 6 автоматизованих пунктів спостереження за якістю атмосферного повітря. Комплексно система запрацює до кінця року, коли надійде програмне забезпечення в рамках проєкту «Справедлива трансформація вугільних регіонів та зелене відновлення енергетичного сектору України», який фінансується міжнародною технічною допомогою Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ за дорученням Федерального міністерства економіки і захисту клімату Німеччини.

Інформування населення здійснюватиметься в режимі реального часу 24 годин на добу та 7 днів на тиждень.

Станом на сьогодні автоматизована система по 4-х станціях працює в тестовому режимі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів