У Львові розпочато збір підписів проти вирубування 15 га лісу

12:08 10 серпня 2017 р.

Фото до новини

У Львові розпочато збір підписів під петицією до Львівської обласної ради за переведення 15 га лісу біля Львова, який заплановано вирубати, у Державний лісовий фонд.


Петиція зареєстрована в Єдиній системі місцевих петицій, і кожен громадянин, хто вболіває за збереження зелених легенів Львова, може поставити під нею свій підпис. Коли під петицією буде 1000 підписів, її за законом повинна розглянути Львівська обласна рада і прийняти рішення. Ця петиція з’явилася за тиждень після того, як голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка ніяк не відповів – ані публічно, ані персонально - на відкритого листа до нього від військового пенсіонера Івана Бондарєва, який 31 липня ц.р. просив очільника області зупинити заплановане розпорядженням №667 вирубування 15 гектарів лісу у рекреаційній зоні Львова. Лист Івана Бондарєва був скерований у ЛОДА і продубльований до ЗМІ.

Частину Брюховицького лісу, що розпочинається на виїзді зі Львова обабіч вулиці Замарстинівської, мають намір знищити для індивідуального дачного будівництва 143-х учасників АТО-правоохоронців (працівників поліції, СБУ, прокуратури і т.п. структур). За твердженнями громадських активістів, майже дві третини пільговиків із цього списку Олега Синютки вже одержали земельні ділянки в інших місцях або грошові компенсації. Дуже ймовірно, що героями АТО прикриються великі забудовники: аналогічна історія триває у лісі поблизу Биківні під Києвом

У розпорядженні голови ЛОДА ліс фігурує як земля колишньої військової частини “на вулиці Замарстинівській за межами Львова”. "Насправді, військову частину ще кілька десятиліть тому розформували, - розповідає Іван Бондарєв. -  Вона була захована саме в лісі, якому 60-100 років. А після ліквідації військової частини ліс успішно самовідновився й на місці замаскованих колишніх військових об’єктів. Однак тепер комусь впливовому і зацікавленому за деревами лісу вже не видно”. 

Вирубування рекреаційного лісу матиме незворотні екологічні наслідки для мешканців Львова.  За даними Львівської міської ради, на кожного львів’янина ще у 2001 році припадало лише 54 квадратних метри зелених насаджень. Тоді, наприклад, як в урбаністичномуФранкфурті зараз є для кожного мешканця по 175 квадратних метрів насаджень.

А теплова карта, зроблена в спекотні дні серпня ц.р. на основі супутникових фото, показала, що температура повітря в районах, де зрубані дерева або парки, на 10-15 градусів вища, ніж в озеленених районах. Грунти у Брюховицькому лісі, помережаному балками, переважно піщані, тому тут розвинуті ерозійні процеси, які через вирубування дерев будуть прогресувати. 

Юрист-еколог ГО «Бюро екологічних розслідувань« Анатолій Павелко прокоментував для медіа цю ситуацію так: «Де-факто ці землі є лісом. Там є і старий ліс, який ріс ще в часи існування військової частини, і молодий ліс, який виріс на території, що була зайнята різними господарськими спорудами. Сьогодні цей ліс треба переводити до земель Державного лісового фонду. Брати його на облік і використовувати їх та охороняти їх як ліс. Тому що брюховицькі ліси, як і винниківські, є лісами підвищеної природоохоронної і рекреаційної цінності. Згідно з документацією – це є рекреаційні ліси. Вони не належать ні панові Синютці, ні пані Гримак, ні будь-яким кооперативам. Це – ліси, які належать громаді Львова. Вони слугують для того, щоби люди могли там відпочити, дихати. І тому їх потрібно законодавчо оформити і охороняти”.

Під петицією уже зібрано понад 100 підписів небайдужих людей. Вони пропонують Львівській обласній раді прийняти ухвалу про повернення лісу, яким кілька десятиліть користувалися радянські військові, у Державний лісовий фонд або ж - заради захисту лісу - створити тут Львівський регіональний ландшафтний парк, щоб у ньому могли оздоровлюватися всі львів'яни.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів