У Львівській міськраді ще раз пообіцяли нові дерева замість викорчуваних

16:12 10 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

У ЛМР запевнили, що повернуть «зелені легені» міста на вулиці Стефаника, Словацького та Івана Франка, площі Митну та проспект Свободи.

Як інформував «Щоденний Львів», 6 серпня  в прес-службі міської ради обіцяли нові дерева замість викорчуваних пнів на вулицях Стефаника й Словацького у Львові. Сьогодні, 10 серпня, у прес-службі ЛМР вирішили ще раз розповісти про це таке:

«Львівські комунальники випробовують нещодавно придбану машину для подрібнювання пнів: упродовж останнього місяця їх корчували на вулицях Стефаника, Словацького та Франка, площі Митній та проспекті Свободи. На порядку денному – парк імені Івана Франка. Подальші ж локації погоджуватимуть із райадміністраціями. На місці пнів обіцяють висадити нові дерева.

Техніка – чеського виробництва. Придбали її у дніпропетровської компанії, яка кілька місяців тому виграла тендер. Вартість такого подрібнювача складає 290 тисяч грн. Та, як зазначає керівник міського управління екології Андрій Галушка, ця сума швидко окупиться і в подальшому приноситиме значну економію як коштів, які раніше витрачались на процедуру видалення пеньків звиклим методом, так і часу, який щорічно охоплює підготовка місць для висадки нових саджанців.

Андрій Галушка також розповів: «Машина – дуже ефективна, економна, швидка у використанні та надійна. В інших містах України на неї великий попит.

Це обладнання дозволяє пришвидшити процес підготовки місць до висадки та максимально спрямувати кошти на закупівлю самих садженців. Окрім того, це ефективна боротьба проти кліщів, які, переважно, в таких пеньках і живуть».

Раніше ж процес був значно складнішим, – підкреслює він. Тоді з проблемою пеньків боролись, застосовуючи одночасно трактор, кран та вантажівку, яка опісля відвозила їх на сміттєзвалище. А це – зайві витрати, поряд із коштами на відновлення благоустрою, пошкодженого такою великою технікою.

Нове ж обладнання важить всього 0,5 тонн та пересувається гумовими колесами, які не наносять шкоди трав’яному покриву. Відтак, згідно з попередніми підрахунками, година роботи цією машиною здатна приносити до 300 гривень економії, порівняно зі стандартним методом.

На запитання «Чому для нової висадки найбільш ефективно використовувати саме ті місця, де раніше стояли пеньки?» Андрій Галушка відповів: «Лише так вдається не порушити композиції дерев, і. до того ж, є можливість безпечно проводити земляні роботи, адже є стовідсоткова впевненість, що в землі немає жодних інженерних мереж».

Львівських комунальників користуватись новою технікою навчали на спецсемінарах представники компанії, в якої її, власне, і придбали у. Як зазначає майстер ЛКП «Зелений Львів» Назар Процакевич, машина – дуже легка в керуванні, практична та економна.

На подрібнення одного пенька витрачають всього 10 хвилин. Опісля комунальники прибирають тирсу та завозять новий ґрунт. Восени ж на підготовленому місці проводитимуть висадку нових дерев. Загалом, за словами комунальника, за день активної роботи можна викорчувати близько 10-15 пеньків».

У прес-службі міської ради також укотре повідомили сьогодні, 10 серпня, «Щоденному Львову»:

«Нагадаємо, у жовтні в місті стартує осіння висадка дерев. Загалом, у планах – поява упродовж двох місяців близько 2300 нових саджанців у всіх районах міста. Очікується, що найбільшу кількість дерев висадять на території Франківського та Шевченківського районів – загалом, близько 1100. Як додають в управлінні, цьогоріч у Львові зрізали близько 650 дерев, більшість з яких – сухостійні».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів