У ЛМР повідомили, що лисиці – частина екосистеми Львова

14:45 21 жовтня 2024 р.

Фото до новини

Неодноразово в міських парках мешканці Львова помічали лисиць. За словами екологів, останнім часом їх побільшало.

Проте вони не несуть загрози для мешканців, якщо дотримуватись заходів безпеки, зокрема вакцинувати своїх домашніх улюбленців. Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com

У 2024 році вже двічі на території Львівської територіальної громади проводили кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, зокрема лисиць. В рамках осінньої акції розповсюдили 1400 доз приманок для вакцинації згідно з рекомендаціями.  

Науковці та учасники Громадської екологічної ради зазначають, що лисиці заходять на територію громади для пошуку додаткового корму та не несуть загрози для населення.

За даними управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради, Львів не перше місто, де зростає присутність диких тварин. Таке явище спостерігається загалом у всіх містах Європи. До прикладу, у Берліні лисиці пристосувалися до життя в мегаполісі і можуть вільно пересуватись містом, тому їх присутність вже стала звичною для мешканців. Популяція цих тварин там налічує понад 10 000 особин. А Європа є головним ареалом поширення цієї тварини.

«Ми розуміємо, що маємо вчитися співмешкати з усіма тваринами, які водяться в нашій місцевості. Для того, щоб почуватись в безпеці, мешканцям Львова варто вакцинувати своїх домашніх улюбленців від сказу. Ми вже проводимо акції з безплатної вакцинації для приєднаних населених пунктів Львівської громади», – розповідає керівниця управління екології та природних ресурсів Галина Микітчак.  

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у 99% випадків смертельних уражень від сказу, джерелом інфекції є собаки. А єдиним дієвим лікуванням сказу є профілактика. Для цього необхідно щороку вакцинувати ваших  домашніх улюбленців. 

Відтак департамент житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради спільно з Головним управління Держпродспоживслужби у Львівській області розпочали акцію з безплатної вакцинації домашніх улюбленців від сказу у населених пунктах Львівської міської територіальної громади. Наступну акцію проведуть у Підбірцях. Мешканців закликають захистити себе та своїх улюбленців.

Довідка

Сказ – це гостре інфекційне захворювання теплокровних тварин і людини, що характеризується важким ураженням центральної нервової системи. Природним резервуаром сказу на території України є м’ясоїдні ссавці. Основний шлях зараження – при укусі. Людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці, вовки, білки та інші гризуни, кажани.

Ранніми ознаками хвороби у тварини є зміна поведінки (неспокійний сон, пошук захисту у людини, незначна лихоманка, збудження, підвищена чутливість – реакція на звук, світло, вітер, зміна голосу, агресія). При цьому зазначають розлади ковтання (слинотеча, піна навколо рота тощо).

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів