У 10-ти водоймах Львова перевищено гранично допустимі концентрації забруднюючих речовин

16:33 6 жовтня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Ярослав Станчак/lvivexpres.com

Як повідомили в понеділок «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, хімічна лабораторія КП «Адміністративно-технічне управління» щоквартально перевіряє якість води у 35 водоймах Львова, які розташовані або ж беруть початок на території міста.

У прес-службі міської ради повідомили повідомили сьогодні, 6 жовтня, «Щоденному Львову», що гранично допустимі концентрації забруднюючих речовин перевищено в 10-ти водоймах водоймах нашого міста. В повідомленні також конкретизують:

«Хімічна лабораторія КП «Адміністративно-технічне управління» щоквартально перевіряє якість води у 35 водоймах Львова, які розташовані або ж беруть початок на території міста. Результати хімічних аналізів, проведених протягом III кварталу 2014 року, виявили перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин від 5 до 7 показників у 10 водоймах.

Зокрема забруднені у Львові такі водойми: став на вулицях Стрийській і Науковій, потік «Кривчицький», потік «Лисиницький», річка «Зубра», річка «Марунька», потік «Білогорський», став на вулиці Замарстинівській, 270, потік «Скнилівок», став у парку «Знесіння» (вул. Митрополита Липківського - Заклинських) та потік «Водяний». У воді більшості з цих водних об’єктів зафіксовані перевищення гранично допустимих концентрацій легкоокислюваної органіки, яка вказує на загальне забруднення води, заліза, аміаку, фосфатів та завислих речовин. 

Натомість найменше перевищень гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин виявлено у таких водоймах: став у лісопарку «Горіховий гай», став у парку «Снопківський», став на вулиці Тернопільська, 1а, став на вулиці Володимира Великого, 4, став на вулиці Повітряній, 2, потік «Клепарівський», став на вулиці Богданівській і Пластовій, а також став у парку «Знесіння» на вулиці Марунька. У цих водоймах були зафіксовані лише певні перевищення допустимих концентрацій заліза, завислих речовин та легкоокислювальної органіки. 

Загалом у водоймах Львова визначали наявність та вміст таких забруднюючих речовин: заліза, аміаку, нітратів, нітритів, фосфатів, хлоридів, сульфатів, завислих речовин, жирів, синтетичних поверхнево-активних речовин (СПАР), простіше кажучи – миючих засобів, легкоокислюваної органіки (БСК-5), а також нафтопродуктів».

У прес-службі міської ради повідомили в понеділок «Щоденному Львову»:

«Зі зміною пори року мешканці активно проводять час у басейнах. Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» нагадує, що вода в басейнах повинна регулярно проходити спеціальний цикл очищення та знезаражування. Особливо це стосується громадських басейнів, де велика кількість людей купається одночасно. 

«У найбільш престижних басейнах міста знезаражування води проводиться озонуванням, ультразвуком. Простіший вид знезаражування – це хлорування води в басейнах. До речі, нормативний вміст вільного хлору в басейні – 0,5-0,7 мг на 1л, у звичайній водопровідній воді, якою ми користуємося щодня – не більше 0,5 мг на 1л. Ризик заразитись у басейні інфекційними захворюваннями так само реальний, як і можливість «підхопити» мікроби у громадському транспорті. Зараження може відбутися при ковтанні води з басейну, зіткненні з бортиками та стінами басейну, ходьбі босоніж у роздягальні тощо», – розповідає лікар Львівського міського відділу ДУ « Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» С. Стахурська.

Вода у басейні повинна відповідати критеріям безпеки, оскільки вона підлягає дезінфекції. Якість води, насамперед, залежить від дотримання правил користування басейном відвідувачами та сумлінності обслуговуючого персоналу, а саме: проведення генерального прибирання басейну миючими та дезінфікуючими розчинами, дозволеними для використання Міністерством охорони здоров’я України. 

Для басейнів загальноосвітніх навчальних закладів генеральне прибирання басейну повинно здійснюватись під час заміни води не рідше одного разу на 10 днів. Після проведеного генерального прибирання громадських та шкільних басейнів необхідно провести лабораторні дослідження якості води на вході до басейну та з чаші басейну на відповідність методичним рекомендаціям щодо знезараження води плавальних басейнів.

Пам’ятаймо, що стан нашого організму та здоров’я залежить від чистоти та безпечності води, якою ми повсякденно користуємося. 

Довідка

Плавання – унікальний вид спорту, корисний як для дорослих, так і для дітей. Воно позитивно впливає на основні показники фізичного розвитку людини: ріст, вагу, зміцнення серцево-судинної й нервової систем, розвиток дихального апарату та м'язової системи. Плавання також є прекрасним засобом профілактики та виправлення порушень постави, сколіозів, плоскостопості. За статистичними даними соматичних захворювань населення Львова, у дітей, віком до 18 років, хвороби кістково-м’язевої системи становлять 3-5%, а кожний четвертий дорослий має ознаки патології хребта. 

Плавання – це реабілітаційна терапія при м'язових і суглобових травмах, служить прекрасним засобом зняття емоційної та фізичної напруги, підвищує працездатність».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів