Система «Відкрите довкілля» зробить екологічну інформацію загальнодоступною

22:01 31 січня 2019 р.

Фото до новини

Її створення розпочалося зі сторінки у Фейсбуці, а закінчиться – великим порталом з усіма реєстрами і кадастрами.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це розповіла Наталія Андрусевич, голова правління Ресурсно-аналітичного центру “Суспільство і довкілля”, на прес-конференції у Львівському прес-клубі з нагоди презентації плану дій ініціативи "Партнерство "Відкритий уряд" на 2018-2020 роки". 

Екологічна проблема у цьому плані подана двома блоками заходів. Перший стосується забезпечення вільного доступу громадян до екологічної інформації, яку мають органи державної влади у своєму розпорядженні, із застосуванням новітніх інформаційних технологій. Другий - впорядкування реєстрів чи баз даних природних ресурсів з метою створення сприятливих умов для провадження господарської діяльності. 

- Перший блок спрямований більше на громадян. Другий - більше для підприємств, установ, для ведення господарської діяльності., - каже Наталія Андрусевич.

Активістка нагадала, що доступ до екологічної інформації - це важливе право кожного громадянина. А екологічна інформація включає як інформацію про стан довкілля (води, атмосферного повітря, забруднення, сміттєзвалища), так і інформацію про нормативно-правові акти, що прийняті в цій сфері. 

- Громадяни повинні мати доступ до такої інформації, щоб знати, як це впливає на наше здоров'я, на наш екологічний добробут. А громадські організації - як провадити свої кампанії, свою діяльність: відстежувати, моніторити, - пояснює Наталія Андрусевич. 

Наголос робиться на використанні новітніх інформаційно-комунікаційних технологій. Тому що потрібно в одному місці зібрати екологічну інформацію з різних джерел. Так буде створена в Україні загальнодержавна автоматизована система "Відкрите довкілля". Проект-концепція цієї системи пройшов уже обговорення, і у 2018 році Уряд схвалив його. У 2018-2020 роках має бути прийнята низка нормативних актів щодо того, як ця система буде функціонувати і хто займатиметься її наповненням. 

Система "Відкрите довкілля" - це єдиний портал, що складатиметься з кількох частин. Геопортал екологічних даних, де будуть дані про довкілля, кадастри, реєстри. Аналітична система, де будуть звіти, планування, фінанси, розрахунки. Буде також портал адміністративних послуг, які надаються в сфері довкілля. 

Для другого блоку, що закумулює в собі дані про природні ресурси, буде проведена інвентаризація всіх реєстрів, а всю інформацію оцифрують. 

У Фейсбуці вже створена сторінка, яка називається "Відкрите довкілля". Там розповідається про поетапний процес створення однойменної системи.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів