Таємниця появи нових видів організмів

17:10 8 вересня 2013 р.

Експансія (швидкість просування) диких тварин і рослин до південного і північного полюсів дорівнює 17,5 кілометра на десятиліття.

Учені запевняють, що настав час переглянути усталені уявлення про причини появи нових видів живих організмів. Донедавна вважали, що диво народження досі незнаного виду рослин, комах чи тварин можна пояснювати генетичною ізоляцією. Вона виникає тоді, коли з’являються несподівані перешкоди для вільного руху організмів – наприклад, нові річки чи гори. Але нещодавній експеримент американських учених такої гіпотези не підтвердив. Наука цього тижня також обговорює, як швидко комахи-шкідники освоюють нові території і наскільки повищали європейські чоловіки за століття.

Впродовж десятиліть учені дотримувалися думки, що основна причина виникнення нових видів тварин та рослин – раптова ізоляція однієї популяції певного виду від іншої. Вона може трапитися внаслідок географічних змін: руху льодовика, зміни русла річки чи тектонічних зсувів.

Професор Пол Андерсен (Paul Andersen) із Вищої школи в місті Бозмен, штат Монтана, США, наводить як приклад Великий китайський мур. Він відіграв роль нового бар’єру для поширення рослин.

«По обидва боки стіни ростуть ті самі рослини, але на відтворення деяких із них мур сильно вплинув. Приміром, в’яз приземистий поширюється за допомогою вітру. Мур заважає вітру й, відповідно, поширенню цього дерева. Як наслідок, його популяції по обидва боки виявилися репродуктивно ізольовані. Водночас, є рослини, що так само ростуть по різні боки, і чиє насіння переносять комахи. І всередині таких видів було збережено генетичне розмаїття», – зазначає науковець.

Однак Даніель Рабоскі (Daniel Rabosky) з Мічиганського університету та Даніель Матьют (Daniel Matute) із Чиказького університету поставили під сумнів цей підхід у своєму останньому дослідженні, повідомляє онлайн-видання Science Daily. Вчені переконані, що певний зв’язок між новими бар’єрами на шляху поширення живих організмів та появою досі невідомих видів таки існує. Проте репродуктивна ізоляція може зовсім не бути головною причиною народження нових різновидів тварин і рослин.

За допомогою комп’ютерного моделювання вчені оцінили ймовірність появи видів залежно від нових бар’єрів. Даніель Рабоскі наголошує, що вони не отримали жодного підтвердження такого зв’язку. Професор запевняє, що це відкриття має змінити підхід до вивчення даного феномену: віднині немає сенсу зосереджуватися на дослідженні генів, що спричинюються до народження нових видів. Приміром, автори дослідження звертають увагу на те, що причиною їх появи у природі може бути винищення: аби вижити, певний вид може розпастися на два.

Шкідники освоюють нові території

Шкідники, небезпечні для зернових культур та городини, освоюють дедалі нові території планети, просуваючись у напрямку до полюсів зі швидкістю 25 кілометрів на десятиліття. Разом із тим вони ще більше загрожують безпеці постачання харчових продуктів. Про це попереджають у своєму нещодавньому дослідженні британські вчені. У фокус їхньої уваги потрапили понад 600 видів різних жуків, метеликів, а також черв’яків та грибів.

Дослідник із Ексетерського університету Даніел Беббер (Daniel Bebber) наголошує, що до такої експансії небезпечних для сільського господарства живих організмів призводить саме глобальне потепління. Хоча принагідно вчені визнають, що просуватися вперед шкідникам допомагають і люди: на транспорті чи під час перевезень врожаю.

У дослідженні, присвяченому експансії диких тварин та рослин, вчені встановили, що темп їхнього просування до південного та північного полюсу дорівнює 17,5 кілометрам на десятиліття, йдеться в матеріалі Reuters.

Це підтверджує гіпотезу про те, що все ж таки процес поширення комах-шкідників пояснюється не лише глобальним потеплінням, а їхньою мініатюрністю. Колорадський жук може легко сховатися в багажах, які транспортує людина.

Через шкідників сьогодні люди вже втрачають від 10 до 16% посіяних та зібраних зернових. Експерт Національного екологічного центру України Олег Савицький пояснює, що найбільшим викликом для безпеки сільського господарства в умовах глобального потепління є радше екстремальні погодні умови, ніж шкідники.

При цьому України експансія цих паразитів навряд чи торкнеться: на її теренах вони вже освоїлися й пришестя нових видів не прогнозується. Щоб послабити негативний вплив і погоди, і шкідників, потрібно змінювати підходи до використання землі, наголошує Олег Савицький.

«Вразливим сільське господарство до таких впливів робить саме нераціональне використання територій. Великі монокультурні площі є вразливими. Диверсифікація сільського господарства та зміна типу використання земель за рахунок збільшення кількості садів може ці ризики зменшити», – зауважує експерт.

Європейські чоловіки вищають

Лише за одне століття – від середини 1890-х до 1980 року – середній зріст європейських чоловіків збільшився на 11 сантиметрів. Про це йдеться в дослідженні, оприлюдненому у виданні Oxford Economic Papers.

Таких висновків учені дійшли, спираючись на дані опитувань та медичних комісій, які здійснювали відбір чоловіків до армії. Загалом вони проаналізували тенденції в 15 країнах Європи.

Чоловіки помітно повищали навіть у період між двома світовими війнами та в часи Великої депресії. Останнє дослідники пояснюють тим фактом, що на цей час припадає скорочення кількості дітей у родинах, а з тим – і загальної вибірки.

Автори дослідження стверджують, що вищими чоловіки стали завдяки покращенню медобслуговування, санітарно-гігієнічних норм і культури харчування. 

Радіо Свобода.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів