Навіщо у Львові створили парк-пам'ятку «Кульпарків»

17:37 28 червня 2024 р.

Фото до новини

Площа природоохоронного об’єкта – 16,22 га.

Львівська обласна рада сьогодні, 28 червня, проголосувала за створення чотирьох  пралісових пам’яток природи місцевого значення: «Терлівська», «Під Плаєм», «Гостилівська», «Валечнина-Бердо» і парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Кульпарків». Про це повідомила Львівська обласна рада, пише DailyLviv.com.

- «Терлівська» – пралісова пам’ятка природи в Самбірському районі. Територія заповідається для збереження буковоялицевих угруповань (за участі ялини європейської, клена-явора, граба звичайного) різновікового багатоярусного насадження природного походження, віком 91-135 років, з окремими деревами, які досягли 110 см в діаметрі.

Площа об’єкта – 41,2 га.

- «Під Плаєм» – пралісова пам’ятка природи в Стрийському районі. Територія заповідається для збереження букового (за участі ялини європейської та клена-явора) різновікового багатоярусного насадження природного походження віком 131-196 років.

Площа об’єкта – 136,4 га.

- «Гостилівська» – пралісова пам’ятка природи в Стрийського районі. Територія заповідається для збереження букового (за участі ялиці білої, ялини європейської та клена-явора) різновікового насадження природного походження віком 116-166 років.

Площа об’єкта –  46,5 га.

- «Валечнина-Бердо» – пралісова пам’ятка природи в Стрийського районі.  Територія заповідається для збереження букового різновікового багатоярусного насадження природного походження, віком 63-182 роки, з окремими деревами бука, які досягли 124 см в діаметрі на висоті 1,3 м.

Площа об’єкта –   154 га.

- «Кульпарків» – парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва, розташована у Львові на території комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня».

Природоохоронний об’єкт створюється для збереження зеленої зони міста Львова, ареалів поширення різних видів птахів та для відтворення виду ландшафтів і пейзажів, елементів композицій, що відповідатимуть духу часу створення парку.

Площа об’єкта –  16,22 га.

«Вдячні науковцям ГО «Дунайсько-Карпатська програма» та НУ «Львівська Політехніка», які провели обстеження нині заповіданих територій Львівщини і в порядку Закону України «Про природно-заповідний фонд України» долучилися до створення природоохоронних об’єктів.

Оголошення нових пралісових пам'яток природи та парк-пам'ятки садово-паркового мистецтва на Львівщині є важливим кроком у напрямку охорони довкілля та підтримання екологічної рівноваги. Завдяки спільним зусиллям ці території отримали природоохоронний статус, що сприятиме збереженню наших карпатських буково-ялицевих лісів та парку для прийдешніх поколінь», -­ зазначили в департаменті екології та природних ресурсів Львівської ОВА.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів