На вулиці Дорошенка у Львові буде «Зелена зупинка»

20:22 3 квітня 2015 р.

Умовний вигляд «Зеленої зупинки» вулиці Дорошенка у Львові

Умовний вигляд «Зеленої зупинки» вулиці Дорошенка у Львові
Фото: zaxid.net

Як повідомили в п’ятницю «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, учасники конкурсу молодіжних проектів «Lviv Young Project» і програми стажування «Перший кар’єрний крок» розробляють проект «Зеленої зупинки» на вулиці Дорошенка.

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 3 квітня, «Щоденному Львову»:

«Учасники конкурсу молодіжних проектів «Lviv Young Project» на базі Львівської міської ради та програми стажування «Перший кар’єрний крок» розробляють проект «Зеленої зупинки»  у місті Львові. керівник проектної групи «Збереження природи міста» від конкурсу молодіжних проектів «Lviv Young Project», бакалавр з лісового і садово-паркового господарства, магістр з економіки довкілля і природних ресурсів НЛТУУ Анастасія Рудич, розповів також:

«У процесі роботи над проектом ми вирішили, що найкращим мотиваційним поштовхом для жителів міста у сфері збереження природи буде власний приклад активної дії. Тому наша група створює інноваційний ЕКОпроект в місті – «Зелена зупинка».

У процесі аналізу ми визначили, що центральна частина Львова знаходиться у пониженні рельєфу, тому там погано циркулюють повітряні маси, що призводить до більшої концентрації вуглекислого газу, оксидів азоту і сірки, що зумовлюється, зокрема, інтенсивним автомобільним рухом через історичний центр міста. Це призводить до того, що у безвітряну погоду у центрі Львова можливе утворення смогу – різкого погіршення якості атмосферного повітря, що може негативно впливати на здоров’я мешканців.

Зазначимо, що з розвитком урбанізації зменшуються обсяги традиційних зелених насаджень у великих містах, погіршується екологічна ситуація, тому виникає необхідність збільшувати площі зелених насаджень саме на дахах. В сучасному урбанізованому середовищі України, з її далеко не позитивним екологічним станом на шляху до сталого розвитку, зелені дахи, поряд з енергозбереженням, є важливим і перспективним напрямом.

Соціальний проект «Зелена зупинка» є кроком до боротьби із зміною клімату, покращення добробуту громади міста Львова. Також він покликаний популяризувати технології екологічного будівництва. Це так званий поштовх до створення зелених дахів на будівлях (садів на дахах) міста Львова. 

Слід зазначити, що активну допомогу нам надає управління екології та благоустрою Львівської міської ради. Також нашим проектом зацікавився Дмитро Савчук – ландшафтний архітектор, який допомагає нам зі статистичними даними та інженерними вимірами. Так ми разом працюємо на благо міста».

Довідка

Вигоди, які можна отримати від зелених дахів, умовно поділяються на екологічні, економічні і соціальні. 

Екологічні вигоди зелених дахів:

зменшують ефект теплового острова; 

захист даху від перегріву в спеку і від холоду взимку;

зелені рослини поглинають з повітря вуглекислий газ і виділяють кисень. Трав’яний килим, площею 15 кв. м, може виробляти кисень у кількості, достатній для здорового дихання 10 людей; 

зменшують наявність пилу й диму в повітрі міста, відіграють роль своєрідного фільтра. Рослинний шар утримує близько 20% пилу і шкідливих речовин, які містяться в повітрі.

захист від міського шуму. Система озеленення дахів забезпечує зниження шуму в межах від 2 до 10 децибел;

зелений дах є середовищем існування міської фауни. 

Економічні вигоди:

Зелені дахи поглинають дощову воду (утримують вологу до 70 % дощової води, що потрапляє на неї в результаті випадання опадів);

Система озеленення захищає покриття дахів від руйнування ультрафіолетовими променями й від механічних впливів. Термін служби покриття дахів збільшується в 4 рази. Таким чином витрати на реконструкцію зменшуються.

Соціальні вигоди:

Зелені дахи служать естетичною і декоративною окрасою міст;

Економія простору і компенсація забудови. Зелений дах компенсує ту площу, яка була зайнята при забудові; 

Зелений колір значно покращує психологічний стан людей. Знижує психологічні загострення при захворюваннях і дозволяє знижувати стресове навантаження міського жителя».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів