Мешканців Львівщини закликають не зривати та не купувати первоцвіти

14:34 7 березня 2024 р.

Фото до новини

Щовесни великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами – так званими первоцвітами.

Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com.

Первоцвіти вважають провісниками весни, та, на жаль, часто занесені до Червоної книги України рослини для когось є лише предметом фінансової вигоди.

Відповідно до законодавства діє адміністративна відповідальність за знищення та продаж червонокнижних рослин. Просимо не продавати та не купувати ранньоквітучих, бо рівнозначну відповідальність несуть як продавець, так і покупець.

Отож, за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн (ч.1 статті 88-1).

За ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об'єктів рослинного світу (ч.2 статті 88-1 КУпАП).

За один екземпляр незаконно зірваної червонокнижної рослини передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад: черемша (цибуля ведмежа) та білоцвіт весняний – 62 грн, шафрани (крокуси), рябчики та підсніжники – від 49 до 62 грн (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн (залежно від виду).

«Хочу закликати всіх берегти навколишнє середовище і залишати весняні квіти в їх природних ареалах, бо лише так вони милуватимуть око ще не одного покоління українців. Дуже часто ми чуємо аргумент, що квіти вирощені на присадибній ділянці. Наголошую, що навіть штучно вирощені види, які занесені до Червоної книги України не можуть бути предметом торгівлі. Не купуйте первоцвітів, не створюйте попиту!», – зазначила т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Оксана Війтик

Ранньоквітучі рослини Львівщини, які занесені до Червоної Книги України: цибуля Ведмежа (черемша), підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, шафран Гейфелів, рябчик шаховий, сон великий, сон розкритий.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів