Львівський бабак Мишко віщує пізню весну (відео)

20:18 15 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: tsn.ua

У цьому він солідарний зі своїм харківським «колегою» Тимком.


Відео: zaxid.net

«Весна буде пізньою і настане через шість тижнів», – озвучив це «віщування» бабака директор Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович. Натомість Мишко, незадоволений тим, що перервали його зимову сплячку, втік від екологів, коли ті намагалися дістати його з клітки, багато свистів і впіймати його вдалося лише через кілька хвилин.

Як зазначив Антахович, агресивна реакція бабака проявилася вперше за п’ять років. «Зазвичай він спокійний. Ми його потурбували і він вирішив втікати. Очевидно, має бути пізня весна. Тобто, в кінці березня – на початку квітня ми будемо відчувати справжнє весняне тепло», – додав еколог. Проте, за його словами, інші природні прикмети не віщують такої пізньої весни.

«Можна сподіватися, що весна прийде на два тижні раніше, ніж прогнозує бабак – десь у середині березня. Наприклад, наші фазани вже повністю перелиняли і готові залицятися до самок, а це одна з прикмет швидкого приходу весни», – зауважив Антахович. Також він розповів, що в еколого-натуралістичному центрі чекають на поповнення бабаків, оскільки цьогоріч втратили дві самки-бабачихи Марусі, які мали понад вісім років, а наступного року планується «вихід на пенсію» і бабака Мишка, якому також виповнюється вісім років. Середній вік життя бабаків – 10 років.

«Цьогоріч нам доведеться шукати молодих бабаків та приручати їх», – зазначив Антахович. Слід зазначити, що прогноз львівського бабака Мишка співпав з прогнозом його «колеги» з Харкова – бабака Тимка ІІ, який 1 лютого в селищі Гайдари на Харківщині, прокинувся від зимової сплячки і напророкував пізню і холодну весну.

Про це повідомляє сьогодні, 15 лютого, кореспондент УНІАН. Натомість «Комсомольская правдав Украине» інформує:

«Львівський бабак Мишко зійшовся у прогнозах зі своїм харківським «колегою» Тимком щодо приходу теплих днів в Україні.Так, сьогодні вилізши з нірки Мишко настільки злякався своєї тіні, що замість того, аби ховатися назад, почав бігати по колу на дворі.

«За повір'ям, якщо тваринка виходить з норки і бачить свою тінь, вона лякається і ховається назад у нору. Це означає, що весна настане нескоро - через шість тижнів. А якщо своєї тіні звірятко не побачить, значить, весна настане вже через два тижні», – пояснив директор Львівського еколого-натуралістичного центру, де живе Мишко, Ігор Антахович.

Тож, згідно з прогнозами бабака, весна прийде в Україну не раніше, ніж за шість тижнів. Нагадаємо, на декілька тижнів раніше харківський бабак Тимко «пообіцяв» пізню весну. Згідно з реакцією звіра на власну тінь, лютий і березень будуть холодними, справжня весна прийде лише в квітні.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів