«Львівобленерго» заопікується ще понад сімдесятьма лелечими родинами й боривітром

23:25 29 березня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба ПАТ «Львівобленерго»

Найбільше платформ для бузьків встановили цього року в Жовківському, Сокальському, Кам’янка-Бузькому, Бродівському, Буському, Городоцькому, Мостиському й Радехівського районах.

«Сьогодні, 29 березня, в селі Монастирець у Городоцькому районі відбувся прес-тур «Зустрічаємо буськів у лелечій «столиці» Львівщини», присвячений всесвітньому дню птахів», – повідомили у вівторок «Щоденному Львову» в прес-службі ПАТ «Львівобленерго», де також розповіли подробиці:

«Захід був організований в рамках спільного моніторингу лелечих осель енергетиками і орнітологами. Під час прес-туру ПАТ «Львівобленерго» спільно із Західноукраїнським орнітологічним товариством анонсували наміри взяти під опіку хижого птаха роду соколів – боривітра, який неабияк допомагає сільському господарству, виловлюючи гризунів.

Такі проекти вже успішно впроваджені польськими орнітологами та енергетиками. Орнітолог Андрій Бокотей розповів: «У Львівській області за останні десятиліття в агроландшафтах критично знизилася чисельність боривітра звичайного, дрібного хижого птаха, раціон якого складають виключно мишоподібні гризуни. Чисельність цього виду в природному середовищі є невисокою, бо недостатньо місць придатних для розташування гнізда – це старі дуплисті дерева. Тому, встановивши 10-15 штучних гніздівель для боривітра, які птахи охоче займають, на опорах ліній електропередачі можна впродовж двох-трьох років збільшити кількість птахів, які виловлюватимуть велику кількість гризунів». 

Крім того, львівські енергетики та орнітологи продовжують опікуватись лелеками. Ще понад сім десятків лелечих родин отримали цьогоріч нові «єврооселі» – платформи на опорах ліній електропередачі. Найбільше платформ для бузьків цього року встановили енергетики Жовківського, Сокальського, Кам’янка-Бузького, Бродівського, Буського, Городоцького, Мостиського, Радехівського районів.

Загалом з 2005 по 2016 рік працівниками ПАТ «Львівобленерго» збережено понад 1200 лелечих родин, яким встановили платформи на опорах ліній електропередачі. Аби захисти і птахів, і електромережі з 2005 року ПАТ «Львівобленерго» долучилося до міжнародної ініціативи «Захист білого лелеки».

Бузьки полюбляють гніздитися на опорах ліній електропередачі, що дає їм можливість доброго огляду місцевості. Проте розташування гнізд на опорах ліній електропередачі є небезпекою для життя птахів, особливого для молодих лелечат, які, під час перших спроб вильоту з гнізда, можуть зіткнутись з проводами і загинути.

У дощову погоду гніздо намокає, стає електропровідним, що теж є загрозою для лелечої родини. А крім цього, сусідство проводів і лелечої домівки призводить до коротких замикань та перерв в електропостачанні споживачам.

Працівники товариства спільно з орнітологами виявляють гнізда лелек на опорах. В осінньо-зимовий період, коли птахи відлітають у теплі краї, власними силами та за власні кошти встановлюють над опорами платформи, на які переносять рештки старого гнізда, а на проводах монтують електроізоляційні трубки, аби захистити птахів при вильоті з гнізда».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів