Корчують самосійні ліси, а за держкошт садять мільярд дерев. Юрист про економічно-екологічний абсурд

12:36 11 вересня 2024 р.

Фото до новини

З одного боку Україна заявляє, що потрібно висадити мільярд дерев, а з іншого боку у наявних лісах, яким по 20-40 років, їздять трактори й викорчовують дерева.

На цьому наголосив провідний юрисконсульт МБО “Екологія-Право-Людина” Анатолій Павелко, пише DailyLviv.com.

Юрисконсульт зауважив, що ініціатива Зеленського про висаджування мільярда дерев сьогодні втратила свою актуальність. Оскільки від часу її проголошення усе кардинально змінилося, зокрема соціальні та економічні умови, а насамперед — сама екологія. 

"Реалізація програми з висадження 1 млрд дерев, поки ми не порахували скільки лісів було знищено на територіях, які постраждали внаслідок бойових дій, неактуальна. А це колосальні цифри, особливо на Донеччині й Луганщині. У нас зазначено в документації, що це — лісові землі, але, наприклад, під Кремінною, Лиманом, де я безпосередньо був, основна частина цих лісів – це не ліси, там тільки стоять обгорілі стовбури", - наголосив Анатолій Павелко.

Читайте такожПрограми відновлення територій – це не список побажань до святого Миколая. Юрисконсульт перелічив типові помилки

Він вважає, що ресурси треба скеровувати на "розумне господарювання", тобто робити краще, ніж було. Наприклад, відновлювати не монокультуру сосни, яку дуже часто раніше насаджували, а садити стійкіші культури до природних умов і до стримування пожеж.

"Ще наприкінці 80-х років 20 століття йшла мова про те, що Україна була на 1-2 місці в Європі за розораністю територій. Це надзвичайно неправильна і нераціональна структура розподілу земель. Оранка, коли вона займає 60-80% в областях, це — катастрофа для довкілля, для господарства і для води. Нам потрібно змінювати структуру цих земель. Тобто в нас повинно бути більше степів, які не повинні заліснюватися, в нас повинно бути більше сіножатних пасовища, а також більше лісів. У нас є програми, які передбачають збільшення лісистості певних територій. Але знову ж таки саджати ліси треба з розумом", - наголосив Павелко.

За його словами, нині в Україні є величезна кількість самосійних лісів на колишніх сільгоспземлях, які за фактом статусу лісів не мають.

"І з одного боку держава Україна, в особі своїх офіційних представників, заявляє, що нам потрібно мільярд дерев, а з іншого боку, наприклад на Чернігівщині, Київщині і Сумщині на наявних лісах, яким по 20-40 років, їздять трактори й викорчовують дерева, розчищаючи під с\сільськогосподарське виробництво. А ці ліси могли бути включеними в склад лісових угідь і виконувати свою соціальну й екологічну функції.

Одна рука корчує, а інша — за державний кошт — висаджує нові дерева. Це є щонайменше дивно, нераціонально та абсурдно. Особливо якщо врахувати, що країна веде війну. І цю абсурдність спостерігають ті, хто планує давати нам кошти на повоєнне відновлення держави",- зауважив юрисконсульт МБО “Екологія-Право-Людина".

Читайте такожКожна вирва від вибуху небезпечна для здоров’я людей і довкілля. Вона забруднена токсичними речовинами — екологиня (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів