ГМО-продукція в Україні - незаконна, але штрафів за це немає - Держсільгоспінспекція

13:06 27 вересня 2013 р.

У 2012 році Державна інспекція сільського господарства у Львівській області зробила 40 проб насіння на ГМО, цьогоріч – 18. Це було насіння сої, кукурудзи, цукрового буряка, картоплі, томатів, а також – перець, баклажани, ріпак тощо. Жодного факту наявності ГМО в насінні виявлено не було.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це заступник начальника управління контролю якості сільськогосподарської продукції Державної інспекції сільського господарства у Львівській області Зеновій Вантух розповів у відеопрограмі Львівського прес-клубу "6 хвилин про" контролювати ГМО-продукти в Україні можна тільки документально.

Але, зазвичай, Державна інспекція сільського господарства на документальному рівні контролює наявність ГМО у продукції, зокрема у насінні, пояснив Зеновій Вантух.

"Наприклад, фермер висіявши насіння, яке він купив за кордоном, мусить подати у Держсільгоспінспекцію документ, який би підтверджував відсутність або наявність у ньому ГМО. Якщо такого документу не має, тоді наші інспектори беруть проби цього насіння, опечатують його та скеровують в акредитовану лабораторію.

Якщо би було виявлено ГМО в насінні – його б вилучили. Штрафів за використання такого насіння у законодавстві не передбачено, хоча його використання є порушенням",- наголосив Зеновій Вантух.

"Але говорити про те, що сьогодні в Україні ГМО-продукція відсутня було би неправильно. Адже в світі нині вирощують 70% генномодифікованої сої, 50% кукурудзи.   

Початком генної інженерії став 1977 рік. У 1983-84 рр. з’явились перші генномодифіковані рослини, а у 1996 р. почалося масове промислове виробництво генномодифікованих рослин. Зокрема, вже в 2005 році 11 країн мали промислові площі культур, у яких є трансформовані гени. У 2009 році офіційно зареєстровано було 33 ГМО-рослини. На сьогоднішній день таких ГМО-рослин є 319 видів.

 Найбільшими виробниками ГМО-продукції є США, Бразилія, Аргентина, Китай, Індія. На сьогодні в світі вже є більше мільарда га, на яких вирощують ГМО-рослини. Наші найближчі сусіди – Польща, Чехія, Румунія Словаччина теж мають площі, на яких вирощують Гмо- продукцію. В Україні такі площі офіційно не зареєстровані",- розповів Зеновій Вантух.

 
Прпо ГМО також йшлося на круглому столі у Львівському прес-клубі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів