Eкологи протестують проти передання всіх лісів і вод України в підпорядкування МінАПК

13:01 25 січня 2021 р.

Фото до новини

У своєму зверненні до Кабміну громадські активісти нагадують про порушення українського законодавства і міжнародних зобов'язань України у випадку концентрації лісів і вод під дахом МінАПК.

Екологи протестують проти майбутнього перепідпорядкування Держводагентства і Держлісагентства від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України до Міністерства аграрної політики та продовольства. Про це повідомляє МБО «Екологія – Право – Людина», пише DailyLviv.

На думку багатьох громадських екологічних організацій, така реорганізація, яку розпочав Кабмін, суперечить Конституції України і законам України, бо вона зашкодить охороні довкілля та захисту екологічних прав, розпорошуючи функції у сфері управління природними ресурсами. Неможливо буде забезпечити екологічно орієнтований розвиток агропромислового комплексу та продовольчу безпеку.

Також недопустимим є нинішнє підпорядкування Держгеокадастру МінАПК, вважають екологи. Держгеокадастр слід підпорядкувати Міндовкіллю, щоб забезпечити максимально цілісне та ефективне формування і реалізацію державної політики в сфері управління, використання й відтворення всіх природних ресурсів.

Екологи застерігають, що озвучена Урядом реформа створить два центральних органи виконавчої влади, у компетенцію яких буде входити регулювання відносин у сільськогосподарській сфері, що суперечить повноваженням КМУ, визначеними Конституцією України. 

Перепідпорядкування Держводагентства МінАПК поставить під загрозу завершення реформ у сфері водних ресурсів.

А перепідпорядкування Держлісагентства МінАПК засвідчить про грубе порушення екологічних прав громадян.

Адже якраз відновлене Міндовкілля, маючи в підпорядкуванні Держлісагентство, розробило проєкт Державної стратегії управління лісами України до 2035 року, який є першим документом державного планування, що визначає напрямки розвитку лісової галузі України на такий тривалий термін. 

Також розпочато розподіл повноважень Держлісагентства із залишенням за ним лише функції з реалізації політики у сфері лісового господарства, без господарської складової, якою буде займатись окремий державний орган. Це допоможе зруйнувати численні корупційні схеми, які існують нині в лісовій галузі, та забезпечити водночас і ефективне використання лісових ресурсів, і їхнє збереження, відтворення та примноження.

Свої вимоги до Уряду громадські активісти сформулювали так:

1. Залишити у підпорядкуванні Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів функції формування та реалізації політики щодо охорони, використання та відтворення водних, земельних і лісових ресурсів (Держлісагентство і Держводагентство).

2. Перепідпорядкувати до сфери управління Міндовкілля Державну службу з питань геодезії, картографії та кадастру.

3. Передати функції сільського господарства від Міністерства розвитку, економіки, торгівлі та сільського господарства до Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Звернення підписали команда МБО «Екологія – Право – Людина», представники ГО «Українська природоохоронна група» , ГО «Бюро екологічних розслідувань», ГО “Екосоціум”, ГО “Збережемо нашу планету”, ГО “Волинська Фундація”,  “Вільні люди Волинь”, ГІ “Зелені шляхи України”, SCGIS Ukraine, «Національний екологічний центр України».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів