Чорнобильська зона увійшла в десятку найнебезпечніших місць планети

16:59 5 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: radiosvoboda.org

Чорнобильська зона відчуження увійшла до десятки найбільш екологічно небезпечних місць планети, складеної швейцарським відділенням організації "Зелений хрест" та американським Блексмітівським інститутом.

У списку також опинилися басейн аргентинської річки Ріачуело, округ Хазарібагх на півночі Бангладеш, територія острова Калімантан (Індонезія), а також два російських міста - Дзержинськ та Норильськ, передає РІА "Новости".

Автори доповіді наголошують, що неконтрольовані каналізаційні та промислові викиди в річку Ріачуело, що протікає через столицю Аргентини місто Буенос-Айрес, призвели до накопичення в її водах агресивних органічних сполук, зокрема толуолу. Ця речовина призводить до порушення роботи центральної нервової системи та кровотворних органів.

Округ Хазарібагх на півночі Бангладеш потерпає від активного видобутку корисних копалин, наприклад, хрому та вугілля. Тут же природне паливо і спалюється для потреб електроенергетики. У списку найбільш забруднених місць планети також опинився район Агбогблоші (Agbogbloshie), що входить до агломерації столиці Гани, де розташоване одне з найбільших у світі звалищ.

У списку опинилися акваторія річки Чітарум і територія острова Калімантан в Індонезії. В обох випадках дослідники відзначають забруднення довкілля сполуками важких металів і пестицидами. До погіршення екології також призводять дії викрадачів нафти, які регулярно провокують прориви магістралей нафтопроводів у дельті річки Нігер.

У російському Дзержинську розташовані кілька підприємств хімічної промисловості, а Норильськ відомий своїми металургійними комбінатами.

Крім того, до десятки найбільш екологічно небезпечних місць планети увійшло також місто Кабве у Замбії.

Нагадаємо, виведення з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції затягується на десятиліття через брак грошей і досвіду таких робіт.

Раніше повідомлялося, що в бєларуській частині зони відчуження на території трьох найбільш постраждалих від аварії на ЧАЕС районів Гомельської області - Брагінського, Наровлянського та Хойнікського 18 липня 1988 року був організований Поліський радіаційно-екологічний заповідник площею понад 215 тисяч га. І за 27 років з дня катастрофи на Чорнобильській АЕС у 30-кілометровій чорнобильській зоні відселення бєларуські науковці не фіксували жодної тварини-мутанта. 

Про це пише Newsru.ua.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів