Зі Львова відправлять на схід України прикордонників із 20-ма собаками-саперами (відео)

10:56 17 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: ТСН

Зараз їх готують для розмінування територій на Донбасі.


Відео: «Інтер»

Кореспонденти телеканалу «Інтер» Христина Гашенко та Іван Джура повідомляють сьогодні, 17 липня, в сюжеті «У зону АТО зі Львова відправлять 20 собак-саперів»:

«20-ть спеціально-навчених собак відправлять зі Львова на території звільнених у ході АТО міст, а також колишніх притулків терористів. Ці чотирилапі – вихованці кінологічного навчального центру прикордонників. Їх зараз тренують виконувати такі небезпечні завдання. 

У кінологічному навчальному центрі Держприкордонслужби собак починають тренувати із самого ранку. Баксу – шість, він вчиться знаходити в землі міни і тротил, який використовують у протитанкових і протипіхотних мінах.

Як тільки собака виявить вибухівку – одразу ж сідає на землю. Прикордонники позначають місце червоним прапорцем. Це сигнал - тут міна. Потім за справу беруться сапери.

До роботи в зоні АТО на Сході готують 20 собак. Починають тренувати ще цуценятами. 

Правда, раніше вчили охороняти прикордонні пости, ловити нелегалів, виявляти наркотики і заборонений до перевезення багаж. Зараз же – шукати вибухівку.

Валерій Мошора, начальник кінологічного навчального центру державної прикордонної служби України:

– Ми ставимо собі за мету спасти людські життя, значить не допустити травм, каліцтва, мирних жителів, військовослужбовців.

Від початку літа кілька собак львівських прикордонників несуть службу в Луганській області. В бою другого червня, коли терористи обстріляли табір прикордонників із мінометів – двоє песиків загинули.

Володимир Низькогуз, сержант Державної прикордонної служби України:

– Дуже важко це було пережити, тому що для мене собака вона для мене була як друг.

Напередодні Володимир отримав нового напарника. Алтай – ще не вміє шукати міни. 

Навчити – завдання Володимира. А вже за тиждень в зону АТО вирушать собаки, які вже готові до роботи в гарячих точках.

Натомість кореспондент «Телевізійної служби новин» каналу «1+1» Наталка Волосацька розповіла в сюжеті «На Донбас відправлять «загін» собак, які шукатимуть міни терористів»:

«Два десятки службових собак з Львівщини готують для розмінування територій на Донбасі. Прикордонники-кінологи зі своїми службовими собаками мають невдовзі поїхати у зону антитерористичної операції. Зараз вони переучують своїх підопічних шукати не наркотики, а вибухівку.

«Це протитанкові міна Тм-62 т у корпусі з тканини, вона не металева, жоден металодетектор її не знайде. Тут знаходиться 8 кілограм вибухової речовини тротил. Крім собаки реально їх ніхто знайти не може», – розповідає заступник керівника циклу кінологічних дисциплін Дмитро Суржа.

Прикордонники розуміють, що від навичок собаки залежить і їхнє життя, тому навчають своїх чотирилапих товаришів шукати вибухівку і постійно їх тренують. Іван Шимко зі своїм службовим псом Баксом працюють уже сім років.

Спочатку вони разом служили у мілції, потім на кордоні. Солдат розуміє, від навичок собаки залежить і його життя, бо разом вони поїдуть і зону антитерористичної операції на розмінування.

Передрисерувати собак кінологи повинні за 20 днів. Тренування починаються з самого ранку, бо вдень – у спеку – підопічні не надто слухняні.

Востаннє службових псів в Україні вчили шукати міни 13років тому. Тоді на замовлення Міноборони тварин готували до гуманітарної місії у Лівані.

Прикордонники вже втратили службових псів на Донбасі півтора місяця тому під час нападу терористів на прикордонний загін на Луганщині – терористи закидали їх гранатами. Тепер працівникам ДПСУ дали нових службових собак. Їх теж перевчають на пошук вибухівки і вже разом вони повернуться на Донбас».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів