Журналістів б'ють перед президентськими виборами

12:31 2 вересня 2013 р.

В Україні за останні півроку втричі збільшилася кількість випадків цензури і перешкоджання роботі журналістів.

За перше півріччя цього року кількість перешкоджання роботі журналістів та випадків цензури в Україні зросла майже втричі. Про це свідчить статистика Інституту масової інформації. Впродовж цього року таких випадків сталося 103, тоді як за такий же період минулого – 37.

Крім цього, сталося 35 випадків фізичної агресії стосовно журналістів, минулого року – 12; 26 - юридичного тиску, тобто судових позовів проти ЗМІ і журналістів (за І півріччя минулого року – 5), та 22 випадки непрямого тиску (за такий же період 2012 – 14).

«Різкий зріст перешкоджання і тиску на ЗМІ відбувся у другому півріччі 2012. Ми пов’язували це логічно з виборами і розраховували на те, що в грудні-січні ця хвиля поступово почне спадати і повернеться до рівня І півріччя 2012 року. Але цього не сталося. І в нас зараз кількість таких випадків – на досить високому рівні», – заявила в коментарі Тиждень.ua виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк.

«У ІІ півріччі минулого року сталося 159 випадків перешкоджання виконанню обов’язків журналістів та фактів цензури, 55 – побиття і нападів, 28 – непрямого тиску, проти ЗМІ і журналістів було подано 43 судових позови та сталося 55 випадків побиття і нападів працівників ЗМІ», - повідомила Романюк.

На думку медіаекспертів, збільшення кількості нападів і випадків побиття журналістів в Україні пов’язані з наближенням президентських виборів 2015 року.

Як повідомлялося, після побиття журналістів під час мітингів 18 травня міжнародні організації закликали українську владу дев’ять разів закликали українську владу захистити працівників ЗМІ.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів