Жінки-керівники більш авторитарні, ніж чоловіки

11:01 4 вересня 2013 р.

За величиною Індексу гендерної нерівності Україна торік посідала 57-е місце серед 148 країн

Кожен третій керівник — жінка. Як свідчать результати опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua, саме жінки схильні демонструвати авторитарний стиль керівництва, а підлеглі вважають їх тиранами частіше, ніж керівників-чоловіків.
Згідно з даними, наданими Програмою розвитку ООН, у 2012 році Україна за величиною Індексу гендерної нерівності посідала 57-е місце серед 148 країн. Якщо врахувати, що ситуація дещо краща в Азербайджані, Монголії, Румунії, Росії та навіть у В’єтнамі й Тунісі, то жінка на українському ринку праці зіштовхується, м’яко кажучи, з певними складнощами.
Тільки кожен третій керівник в Україні — жінка. При цьому представниць прекрасної статі значно менше, ніж чоловіків, серед власників компаній і ТОП-менеджерів, але більше на позиціях на кшталт «менеджер середньої ланки». Як виявилось, «залізні леді» значно частіше керують жінками, ніж чоловіками: 46% офісних співробітниць і усього лише 20% співробітників відзначили, що їх безпосереднім керівником є жінка.

Жінок вважають більш авторитарними і незрозумілими, а чоловіків — демократичними. На думку опитаних, 45% жінок-керівників одноосібно приймають рішення, а особливу увагу приділяють послуху й порядку серед співробітників. Поміж чоловіків таких авторитарних лідерів дещо менше — всього 42%. Навпаки, кожен третій керівник-чоловік притримується демократичної стратегії: він ставить задачу перед співробітниками і дає можливість вирішувати самим, протягом якого часу вони її виконають; інформує підлеглих; покладається на колегіальність і відповідальність; орієнтований не тільки на результат, але й на способи його досягнення. А такий стиль керівництва демонструє лише кожна четверта жінка. Ліберальний стиль найменш популярний. Тільки 7% жінок і 9% чоловіків-керівників невимогливі, дозволяють колективу працювати так, як йому зручно, відпускають ситуацію на вільний плин і не стежать за дисципліною. У чому не відмовиш прекрасній статі на керівних позиціях, то це в гнучкості. Чверть жінок на керівних посадах використовують змішаний стиль управління персоналом.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів