Заколоти на Сході України організовують Янукович і його «Сім'я», – голова ДонОДА

18:00 9 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: argumentua.com

Про це голова Донецької обласної державної адміністрації Сергій Тарута заявив в інтерв'ю «ВВС».

За його словами, заворушення у східних регіонах вигідні насамперед усунутому президенту Віктору Януковичу та його оточенню, а головна мета цих подій – це зрив президентських виборів. Зі Сергієм Тарутою у Донецьку розмовляв кореспондент «ВВС» Стівен Розенберг, який насамперед запитав, хто стоїть за захопленням будівель. Відтак наведемо їх розмову повністю:

«Сергій Тарута: Я вважаю, і на думку правоохоронних органів, за ними стоїть «сім'я», яка надає їм кошти, а наскільки «сім'я» тісно працює з Росією, мені невідомо.

«ВВС»: Тобто «сім'я» - це Янукович?

Сергій Тарута: Янукович і вся команда, яка поїхала разом з ним. Це називається велика «сім'я». Коли в нашій країні був величезний рівень корупції, особливо останні 2-3 роки, то до «сім'ї» відносили не лише синів, але й люди з оточення синів, які були одними із головних учасників в цих корупційних схемах.

«ВВС»: Що робити далі? На сході України продовжують захоплювати державні будівлі. І, як виглядає, дії стають все більш скоординованими у всіх великих містах Сходу.

Сергій Тарута: Великої координації немає. Напевно, є лише замовлення, щоб все відбувалося в ті самі дні. У даному випадку, якщо дивитися сценарій донецький, то ми не бачимо там якоїсь великої координації, навіть навпаки - є абсолютне непорозуміння між окремими групами, є постійні внутрішні протиріччя, але найголовніше - це те, що в них немає прихильників.

Є ті, хто вже отримав гроші за свої ролі, і одні й ті самі люди кидаються з міста до міста, з площі до площі. Ми не бачимо, щоб ці дії підтримував донецький чи донбаський електорат. Вони закликають, але до них ніхто не приходить. Тобто, це не думка народу, а лише заклики, риторика оцих, як ми їх називаємо, агресивних проросійських представників.

«ВВС»: Дуже часто запитують, хто ці люди. Це місцеві? Українці чи росіяни?

Сергій Тарута: Згідно з інформацією від керівників наших правоохоронних органів, там є і представники російської сторони, частина із них вже повернулася назад, але у переважній більшості це українські представники. Переважно, це - маргінальна частина, безробітні, деякі із напівкримінальних прошарків, тому їх легко купити, їм легко промити мізки, і вони, безумовно, виконують замовлення.

Ми пропонуємо мирний сценарій, тривають переговори. Зрозуміло, що це має бути рішення правоохоронних органів, безумовно, ми не можемо сидіти і чекати, коли вони звільнять будівлю, тому тривають переговори, в тому числі і психологічні. Вони повинні розуміти, що заходів для того, щоб їх звідти вибити, у правоохоронних органів достатньо. 

Але я звертаюся до них, щоб вони максимально стримували якісь силові дії. І я сподіваюсь, що ми це питання впродовж найближчих днів вирішимо.

«ВВС»: Чи є небезпека, що президентські вибори в травні будуть зірвані? Чи можна говорити про те, що якісь сили намагаються їх зірвати?

Сергій Тарута: Безумовно, це все якраз і відбувається для того, щоб зірвати передвиборчу кампанію і вибори 25 травня. Якраз тій «сім'ї», про яку я вже говорив, більше за все не потрібні ці вибори, тому що буде всенародно обраний, легітимний президент.

А він (Віктор Янукович. – Ред.) поки що намагається там сидіти в Росії і говорити про те, що він у нас законний президент. Це, звичайно, на даний момент розхитує ситуацію. Я думаю, що такі спроби будуть: і те, що ми сьогодні бачимо, – частина цього загального сценарію».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів