За поїдання бюлетенів, недотримання соцдистанції в день виборів штрафуватимуть

00:10 23 жовтня 2020 р.

Фото до новини

Поліція закликала львів’ян дотримуватись соціальної дистанції на виборах – порушників, які не реагують на зауваження, штрафуватимуть.


Відео: Львівський пресклуб

У Львові виявили 487 правопорушень у підготовці до місцевих виборів, складено 219 адміністративних протоколів і 7 кримінальних проваджень.

Переважна більшість порушень стосується рекламної діяльності кандидатів, а кримінальні справи – це крадіжки банерів і пошкодження автівок кандидатів. Факти різних порушень у 80% випадків виявили і склали протоколи самі ж поліянти, від громадян скарги надходять не так часто.

Про це розповів Дмитро Міхалець, заступник начальника головного управління Національної поліції у Львівській області під час прес-конференції «Проміжні результати спостереження громадянської мережі «ОПОРА» за перебігом кампанії місцевих виборів на Львівщині» у Львівському пресклубі, пише Dailylviv.

Він повідомив, що всі виборчі дільниці перебувають під охороною поліції, а від суботи на них почнуть приносити бюлетені в супроводі правоохоронців.

На території кожної дільниці чергуватиме поліціянт, загалом залучено близько 9 тисяч працівників поліції, - казав він. – Дуже прошу виборців дотримуватись соціальної дистанції на виборах. Порушників, які не реагують на зауваження наглядачів чи членів комісії, штрафуватимуть. Також прошу повідомляти про будь-які випадки порушень законодавства, які ви виявити – поліція реагуватиме оперативно.

Ярина Гаєцька-Колотило, громадська омбудсменка зі захисту виборчих прав у Львівській області висловила сподівання, що на цих виборах не буде таких форм протесту, як поїдання бюлетеню, пошкодження бюлетеню, розірвання тощо. Адже такі форми поведінки також передбачають адміністративне покарання.

Крім того, вона застерегла громадян від продажу своїх голосів тим чи іншим політикам.

- Станом на сьогодні були внесені зміни до статті 212 Кодексу України про адміністративні правопорушення, де передбачено адміністративну відповідальність за підкуп виборців. Сума такого підкупу, незалежно від форми, має складати не більше 0,6% неоподаткованого мінімум громадян. Це приблизно 68 грн 7 коп. Тобто, це сума є недостатньо великою. Але осіб, причетних до таких порушень, можна притягати і до кримінальної відповідальності, залежно від обставин злочину, - сказала вона.

Кандидати, які не знали, що балотуються у Жовкві, і «фейкові» жителі Східниці – ОПОРА виявила нові порушення.

Тарас Кльофа обійшов усіх у Фейсбуці, а Ігор Васюник найбільше витратився на рекламу в соцмережах.

Батько кандидата на посаду міського голови Дрогобицької ОТГ розіграє 1 млн грн серед тих, хто прийде на вибори.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів