З території Білорусі по Україні випущено мінімум 721 ракету

14:03 30 липня 2023 р.

Фото до новини

Самопроголошений президент Білорусі Лукашенко з першого дня повномасштабного нападу Росії на Україну не приховував, що Мінськ усіляко допомагає Москві.

Видання «Нова газета Європа» поспілкувалося з дезертируваним військовим ЗС РФ, який у складі бригади «Іскандерів» брав участь в обстрілі України вранці 24 лютого 2022 р. з території Білорусі. Про це пише Dailylviv.com.

«О 5 ранку 24.02 був виконаний перший пуск»: Оператор «Іскандера», що дезертирував з ЗС РФ, розповів як з Білорусі обстрілювали ракетами Україну.

Оператор ОТРК «Іскандер» служив контрактником у ракетній частині ЗС РФ в Улан-Уде та наприкінці 2021 року їх відрядили до Білорусі. Їм казали, що їдуть брати участь у російсько-білоруських навчаннях, але серед солдатів ходили чутки, що вони їдуть на війну. Коли вони опинилися в Білорусі, то в жодних навчаннях не брали участі: розгорнули табір на одному з полігонів і місяць там перебували.

«Вранці 24 лютого, о 5 годині ранку, було виконано перший пуск. Я побачив, як все спочатку було забарвлене в червоний колір і ракета злетіла вгору і полетіла кудись на південь», - сказав він.

Далі до нього прийшов змінник і сказав, що почалася війна. Більшість його товаришів по службі підтримали війну, а руйнування українських міст спихали на «дії Києва». Лише у його бригаді було близько 15 пускових установок, з яких за ввесь час їхнього перебування в Білорусі було випущено 80-90 ракет убік України.

Нижче - кілька фактів про ранок 24 лютого 2022 р. за даними моніторингового каналу «Беларускі Гаюн»:

З 3:00 24.02 з аеродрому в c.Великий Боков почала злітати авіація.

О 5:50 у районі КПП «Комарин» вже було чути постріли та вибухи, стояв гул техніки.

Перший зафіксований запуск з території РБ по Україні був о 6:20 24.02 з Хойніцького району. То була ракета наземного базування.

Вдень 24.02 на нараді з військовими Лукашенко сказав: «Ми тут виправдовуватися не будемо з приводу того, що ми беремо участь, не беремо участі у цьому конфлікті. Ще раз говорю: наших військ там немає. Але якщо треба буде, якщо це буде потрібно Білорусі та Росії, вони будуть».

Загалом з 24.02.2022 з території Білорусі по Україні було випущено мінімум 721 ракету.

Росіяни привезли у Білорусь нові ракети для ЗРК С-300/400

З Білорусі летять тепер лише дрони

Росія розмістила в Білорусі Іскандери та С-400

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів