Яценюк заявив про пропозиції Януковича: «Не відкидаємо їх, але й не приймаємо» (відео)

01:20 26 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: korrespondent.net

Лідер фракції «Батьківщини» стверджує також, що опозиція від них, «м'яко кажучи, не в захваті».

Коментуючи на брифінгу в Штабі національного спротиву пропозицію Януковича до опозиції очолити уряд, лідер фракції «Батьківщини» Арсеній Яценюк наголосив: «Ми готові брати на себе відповідальність за долю країни, але на тих умовах, які виставляємо ми. Ми не відкидаємо пропозицію, але ми її і не приймаємо. Ми проводимо серйозні консультації на рівні трьох опозиційних сил. Це наше спільне рішення. Ми приймемо це рішення».

Арсеній Яценюк підтвердив, що Янукович «запропонував опозиції взяти частину відповідальності і очолити уряд», однак лідер фракції «Батьківщини» твердить:

«Ми, м'яко кажучи, не в захваті від цієї пропозиції. Я чудово усвідомлюю, що зараз відбувається в Україні. Країна на межі банкрутства. Вони пограбували країну за останні 3,5 роки до того, що казна держави пуста, країна ними заведена в повний і тотальний хаос. І саме тому вони хочуть уникнути відповідальності і очікують від нас відповіді, чи приймемо ми відповідальність, чи ні.

Якщо ми скажемо, що ми відмовляємось від відповідальності, вони нас звинуватять в тому, що вони пропонували, щоб ми отримали владу і вели країну до Європи, але ми відмовились. Якщо ми приймаємо цю пропозицію, то вони і люди також звинуватять, у тому, що відбувається зрада і таким чином люди не добились того, що хотіли.

Будь-яке рішення з цього приводу можуть ухвалюватись виключно фракціями і повинно отримати схвалення людей. Будь-яка відповідь Януковича може лежати в наступній площині – у нас є наші умови, а не ваші.

Для країни необхідне підписання Угоди з Європейським союзом. Тому перша ключова вимога – підписання Угоди з ЄС. Друге – звільнення всіх політичних в'язнів, до яких зараз прираховуються тисячі людей, які незаконно утримують владою. І основним політичним в'язнем в країні є Юлія Тимошенко». – підкреслив 

Арсеній Яценюк. пояснив, що під час переговорів для врегулювання кризи стосовно частини ключових вимог опозиції було отримано позитивні відповіді. Насамперед, за його словами, йдеться про звільнення з-під варти всіх активістів у найкоротші терміни, «незалежно від того, чи вони були заарештовані в Києві, чи в будь-якому іншому місті України.

Ще одна вимога стосується «закриття кримінальних справ щодо тисяч людей, по відношенню до яких цей режим порушив політичні справи». Лідер фракції «Батьківщини» конкретизував: «У парламенті у вівторок повинен бути проголосований закон про амністію, і всі люди повинні бути на свободі. По відношенню до кожної людини повинна бути закрита кримінальна справа без будь-яких правових наслідків».

Наступна вимога, за словами Арсенія Яценюка, стосується питання внесення змін до Конституції. Лідер фракції «Батьківщини» пояснив: «Ця умова прийнята, але ми хочемо чітко зрозуміти правовий механізм повернення до Конституції 2004 року. Сьогоднішня система влади, яка передбачає концентрацію влади в руках однієї особи, є неприйнятною для країни».

Арсеній Яценюк також підкреслив: «Що стосується диктаторських законів, які були ганебно проголосовані в українському парламенті, ми наполягаємо на тому, щоб закони були скасовані в цілому. Будь-які пропозиції щодо внесення змін і доповнень до цих законів чи створення робочих груп, ми вважаємо неприйнятними».

Про це інформує вночі 26 січня прес-служба ВО «Батьківщина».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів