Януковича і «Сім’ю» очікують санкції, - Freedom House

20:37 3 грудня 2013 р.

Фото до новини

На думку керівника американської правозахисної організації Freedom House Кремера, застосування сили «має також спричинити за собою адресні санкції в дусі Закону Магнітського, який США прийняли, щоб притягнути до відповідальності російських чиновників, замішаних в серйозних порушеннях прав людини».

Глава відомої американської правозахисної організації Freedom House закликав запровадити адресні санкції проти президента України Віктора Януковича і членів його сім'ї, оскільки український лідер просуває свої особисті інтереси на шкоду українському народу.

«Януковича ніколи не цікавила інтеграція його країни в Євроатлантичні інститути, якщо це не принесе йому особистої вигоди», - заявив Девід Кремер у статті у Washington Post у вівторок.

За словами Кремера, розправившись зі своїм головним політичним опонентом Юлією Тимошенко, Янукович і його сім'я використовували владу з метою збагачення. Торік, за словами глави Freedom House, в політичний лексикон України увійшло слово «фаміліалізація», що позначає масштабну корупцію, в якій підозрюють сімейство Януковичів.

Як зазначає Кремер, один із синів президента, стоматолог за освітою, в 2011 році увійшов до сотні найбагатших людей України.

«Збереження влади для Януковича - питання далеко не тільки з грошових міркувань, - пише Кремер. - Якщо він покине свій пост, то і він сам, і його сини, та інші члени його кола стануть об'єктами розслідувань і, можливо, навіть будуть засуджені. Він може помінятися місцями з Тимошенко, яку Янукович посадив у в'язницю в 2011 році після скандального судового процесу у справі про зловживання повноваженнями».

Кремер нагадує, що на цьому тижні в Україні пройде зустріч міністрів Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

«Міністрам закордонних справ європейських країн слід було б наслідувати приклад Держсекретаря США Джона Керрі, який справедливо вирішив не приїжджати на цю нараду, - пише глава Freedom House. - Представники західних властей , які приїжджають до Києва, повинні замість офіційних зустрічей вийти на вулиці на знак солідарності з демонстрантами. Їм також варто було б дати зрозуміти, що застосування сили проти протестувальників - а влада жорстко розігнала кілька демонстрацій у минулі вихідні - позбавить країну можливості в майбутньому укладати будь-які угоди з Європою, доки Янукович залишається президентом».

На думку Кремера, застосування сили «має також спричинити за собою адресні санкції в дусі Закону Магнітського, який США прийняли, щоб притягнути до відповідальності російських чиновників, замішаних в серйозних порушеннях прав людини».

«Адресні санкції проти українських чиновників, у тому числі Януковича і його синів, можливо, є єдиним способом запобігти подальшому кровопролиттю, домогтися звільнення Тимошенко і скасування закону, що позбавляє боксера Віталія Кличка права балотуватися в президенти, а також знову дати Україні надію на інтеграцію з Заходом» , - пише президент Freedom House. «Такі заходи також стали б величезною моральною підтримкою для сотень тисяч українців, які протестують проти другої за десять років спроби Януковича викрасти у України майбутнє».

Втім, редакторський коментар Washington Post пропонує більш поміркований варіант дій.

«Оптимальним шляхом розв'язання кризи став би політичний круглий стіл для уряду і опозиції, подібний до того, що проводився після революції 2004 року», - пише газета. «Це надало б Януковичу можливість вирішити проблему, що стала причиною заворушень, і призначити нову дату підписання угоди з ЄС. Якщо парламент винесе вотум недовіри діючому прем'єр- міністру і кабінету, президент повинен призначити їм заміну. Європейська влада повинна запропонувати Україні допомогу у виконанні її фінансових зобов'язань, за умови, що все буде залагоджено з МВФ».

«Нарешті, шляхом до вирішення суперечки про геополітичну орієнтацію України є вільні вибори» , - резюмує Washington Post.




Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

Голос Америки

 

новобудови Львів