Янукович тричі порушив конституційне право, – експерт

20:08 25 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: censor.net.ua

Для збереження конституційного ладу президент може використовувати певні інструменти. Але ці інструменти не повинні зачіпати життя громадян. Янукович перевищив свої повноваження у використання інструментарію для дотримання конституційності в Україні і цим перекреслив свою легітимність.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це в ефірі громадського інтернет-телебачення Львівського прес-клубу сказав Ігор Заєць, доцент кафедри конституційного права ЛНУ ім. І Франка.

«Коли президент усувається від виконання своїх повноважень, це загроза для конституційного ладу. Наше право, практика вперше стикнулися з таким моментом, коли президент самоусунувся. Самоусунення було другою причиною нелегітимності президента»,- наголосив Ігор Заєць.

«Специфіка конституційного права ще полягає в тому, що рішення повинні прийматися дуже швидко. Ми не можемо переносити процедури з цивільного, кримінального процесів, коли роками йде розляд справ, в конституційний процес. Конституційно-правові відносини найважливіші – вони публічно-правового характеру і їх треба негайно розв’язувати. Цього не відбулося. І коли один державний орган не виконує свою функцію, держава руйнується»,- наголосив Заєць.- Тому був задіяний парламент – представницький, законодавчий і установчий орган. У нас за останні роки вперше такий випадок, коли парламент дозрів до думки, що він може виконувати повноцінно установчу функцію. Для збереження всієї моделі парламент бере на себе цю функцію і стабілізує ситуацію. Це як в організмі людини, коли відмовляє один орган, то підключають штучний орган, щоб зберегти організм. Це тимчасове явище, але це необхідно»,- сказав Ігор Заєць.

У Німеччині, наприклад, є Федеральне бюро охорони Конституції. Воно перебуває в структурі Міністерства внутрішніх справ. Це – дуже потужна структура, яка займається контррозвідкою і гарантує процес дотримання Конституції, розповів І. Заєць.


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів