«ЄС у Вільнюсі не підпише угоди з Україною», – віце-президент ЄНП (відео)

22:12 28 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: newsradio.com.ua

Заступник лідера Європейської народної партії повідомляє, що сьогодні ввечері тон дискусії між Януковичем і керівниками ЄС був песимістичним. Але завтра вранці він ще зустрінеться з канцлером Німеччини і президентом Франції. А євродепутат Павел Коваль заявив після розмови з головою МЗС України та секретарем РНБОУ, що рішення про асоціацію можуть прийняти в останній момент.

Як інформує 28 листопада «Newsru.ua», депутат Європарламенту та віце-президент Європейської народної партії Яцек Саріуш-Вольський, котрий брав участь в сьогоднішній зустрічі президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу й голови Європейської ради Германа ван Ромпея з Віктором Януковичем, повідомив журналістам: «Тон нашої дискусії був радше песимістичним, хоч пропозиція Євросоюзу щодо Угоди про асоціацію лежить на столі. Ми обговорили те, що буде після Вільнюса, і також, що нам робити з російським тиском, бо, як виглядає, не буде підписання угоди з Україною».

За словами Саріуша-Вольського, зараз існують три сценарії розвитку подій. Перший – «якимсь дивом» Угоду про асоціацію буде підписано.

Другий сценарій – Україна буде рівновіддаленою між Євросоюзом і Митним союзом, тоді, як зазначив євродепутат, «угоду про асоціацію будемо підписувати з новим Президентом після 2015 року, з Президентом, котрий матиме сильну демократичну легітимність». Третім сценарієм, на його думку, є «найгірший варіант – Україна приєднується до Митного союзу».

«Другий сценарій є найбільш вірогідним», – додав віце-президент Європейської народної партії .

Своєю чергою, «ТСН.ua» інформує в четвер, що зустріч Віктора Януковича з лідерами ЄС Жозе Мануелем Баррозу та Германом ван Ромпеєм тривала півтори години, а після неї єврочиновники мовчки пройшли повз представників преси, ігноруючи численні запитання.

А ще напередодні цієї зустрічі член спостережної місії Європарламенту в Україні та екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський, як інформує сьогодні «Gazeta.ua», заявив у четвер у Вільнюсі журналістам: «ЄС готовий серйозно говорити про економічну підтримку України». Він також пояснив, що в четвер увечері залишається фактично останній шанс у ході переговорів змінити ситуацію з підписанням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

«Завтра о 9.30 буде церемонія підписання документів. І все, що можна ще зробити – це зараз під час вечері (офіційний прийом від імені президента Литви для глав делегацій –«Gazeta.ua)», – додав Кваснєвський.

Утім, як повідомляє сьогодні власний кореспондент «iPress.ua» у Вільнюсі, на ранок 29 листопада запланована робоча зустріч Януковича з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та з президентом Франції Франсуа Олландом. Тому принаймні теориточною залишається та можливість підписання у Вільнюсі угоди про асоцію України з ЄС, про яку повідомив в ефірі радіостанції «Голос Столиці» президент Інституту політичних і соціологічних досліджень ім. Тараса Шевченка й політолог Володимир Бондаренко.

За його словами, голова делегації Європарламенту в комітеті парламентської співпраці Україна-ЄС Павел Коваль заявив у четвер, що зустрічався з головою МЗС України Леонідом Кожарою й секретарем РНБО Андрієм Клюєвим, після розмови з якими у нього ще залишається надія, що рішення про підписання угоди про асоціацію з ЄС може бути прийнято в останній момент. До слова, як передає в четвер кореспондент «РБК-Україна», президент Литви, яка головує зараз в Євросоюзі, – Даля Грібаускайте – на запитання одного зі журналістів про те, чи буде підписана у Вільнюсі угода про асоціацію України з ЄС відповіла так:

«Я не можу сказати це зараз... Сьогодні ввечері й завтра багато речей може бути вирішено... Це буде відомо завтра після обіду».

Своєю чергою, перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов, як повідомляє сьогодні «Інтерфакс-Україна», запевняв у четвер під час бізнес-форуму у Вільнюсі: «Я впевнений, що рішення із завтрашнього саміту буде позитивним. Ми знайдемо рішення. Моя присутність тут говорить про те, що ми продовжуємо працювати, ми готові зустрічатися, шукати рішення для виходу (з ситуації. – «Інтерфакс-Україна»). Я переконаний, що з паном Фюле ми знайдемо рішення».

Як інформував «Щоденний Львів», «призупинення» асоціації – вже в проекті Вільнюського саміту, але нардеп-«регіонал» Віталій Калюжний повідомив 28 листопада: «Підписуватимуть угоду чи ні – ще сьогодні вирішуватиметься. Ще тривають переговори. Завтра все побачимо».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів