Як у Великій Британії змінилася влада на користь лейбористів і сера Стармера

10:43 5 липня 2024 р.

сер Кір Стармер разом з дружиною Вікторією Стармер

сер Кір Стармер разом з дружиною Вікторією Стармер

17 липня на офіційному відкритті нової сесії парламенту король Карл ІІІ виступить з промовою про пріоритети нового уряду, написаною для нього новим урядом.

Про це повідомляє BBC-Україна, пише DailyLviv.com. Лейбористська партія на чолі зі сером Кіром Стармером отримала більшість голосів у Палаті громад за підсумками дострокових парламентських виборів. Це означає кінець 14-річного правління консерваторів у Великій Британії.

Підрахунок голосів завершили ще не у всіх виборчих округах, але лейбористи вже офіційно перемогли у 381 з них, що забезпечує їм комфортну більшість у 650-місцевій палаті.

Прогноз на основі екзитполу, опублікований одразу після закінчення голосування ввечері у четвер, передбачав, що у підсумку лейбористи матимуть 410 місць.

Кір Стармер і міністерка фінансів у тіньовому уряді Рейчел Рівз, якій пророкують другу за значимістю посаду в майбутньому уряді, впевнено перемогли у своїх округах.

Чинний прем'єр-міністр Ріші Сунак також зумів переобратися у своєму окрузі Річмонд та Норталлертон. Водночас він визнав, що консерватори програли, і повідомив, що привітав Стармера з перемогою.

Пізніше в п'ятницю Сунак, а потім Стармер вирушать до Букінгемського палацу на аудієнцію до короля Карла III.

У тих виборчих округах, де розрив між кандидатами виявиться малим, підрахунок голосів може тривати досить довго.

Але у 563 округах підрахунок вже завершили. Лейбористи перемогли в 381 з них (зокрема у 186, де на минулих виборах перемогли або консерватори, або Шотландська національна партія), ліберал-демократи - у 54 (відібравши 47 із них у інших партій, переважно у консерваторів), а Консервативна партія перемогла у 92 округах - переважно тих же, де вона перемагала і у 2019 році.

Ще у чотирьох перемогли кандидати від правопопулістської партії "Реформа", зокрема її лідер Найджел Фарадж.

З-поміж відомих консерваторів, які вже офіційно програли і в новому парламенті засідати не будуть, можна назвати Гранта Шаппса, який обіймає в уряді, що йде, посаду міністра оборони, і Пенні Мордаунт, яка у 2022 році претендувала на посаду лідера партії, але поступилася Сунаку.

Колишній лідер лейбористів Джеремі Корбін, який сповідує радикальніші ліві погляди, ніж нинішнє керівництво партії, також зумів обратися в своєму окрузі Північний Ізлінгтон (північ Лондона), але тепер уже як незалежний кандидат: з партії його виключили.

Явка на виборах, виходячи з даних по 100 округах, де підрахунок завершився, виглядає рекордно низькою - 57%. Це нижче, ніж на будь-яких виборах з 1950 року, випливає з даних, зібраних Бібліотекою Палати громад.

У Палаті громад 650 місць. Для простої більшості потрібно 326.

Щойно новообрані депутати закінчать святкувати перемогу, вони поїдуть у Лондон присягати на вірність королю. З цієї причини в парламенті завжди менше 650 депутатів - члени ірредентистської партії "Шинн Фейн" у Північній Ірландії, виграючи вибори, залишаються вдома.

Перше засідання парламенту відбудеться у вівторок, 9 липня. На ньому оберуть спікера (на цю посаду знову претендує сер Ліндсі Гойл, якого переобрали), після чого кілька днів буде відведено на присягу новообраних депутатів.

Роботу новий парламент розпочне ще через тиждень, 17 липня, коли на офіційному відкритті нової сесії король виступить з промовою про пріоритети нового уряду, написаною для нього новим урядом.

На повну силу парламент запрацює лише восени, коли після невеликих літніх канікул та партійних конференцій у вересні–жовтні визначать голів та членів усіх парламентських комітетів, а уряд представить бюджет на найближчі місяці.

Він і визначить, у якому напрямку і на які гроші відтепер розвиватиметься країна.

Поразка консерваторів відображає скоріше їхню непопулярність у суспільстві, ніж ентузіазм щодо лейбористів. За 14 років при владі торі відзначилися першим з 1950-х років зниженням рівня життя населення. Винні і жорстка економія держвитрат після фінансової кризи 2008-09 років, і пандемія ковіда, і - головне - брекзит, який різко скоротив торгівлю та інвестиції.

Опозиції виявилося достатньо пообіцяти населенню одне - зміни. Усю кампанію вони провели під гаслом з цього одного слова.

Керівна партія поступалася в опитуваннях опозиції вже кілька років, проте мала більшість у парламенті і законне право дочекатися закінчення п'ятирічного терміну при владі - січня 2025 року.

Непопулярний Ріші Сунак вирішив, що далі буде лише гірше, і несподівано для прихильників півтора місяці тому оголосив вибори на 4 липня. І він очікувано з тріском їх програв.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів