Виборці «Свободи» на Львівщині розчаровані нею

21:15 26 березня 2014 р.

Фото до новини

Найбільше несприйняття викликало те, що вона, піднявши мовне питання, лише посилила напруження в країні, а інцидент у кабінеті тимчасового керівника НТКУ створив картинку для антиукраїнської пропаганди у російських ЗМІ й дав аргумент проти України постійному представнику Росії в ООН Віталію Чуркіну.

Після Майдану громадяни України прискіпливо спостерігають за діями всіх політичних сил, а надто парламентських. Під критику на Львівщині потрапило і партія «Свобода», яка на останніх парламентських виборах тут набрала майже 40% голосів.

За що ж критикують тих, кого ще нещодавно активно підтримували?  Є два індикатори, що вказують, чи виправдовує партія сподівання виборців: це реалізація програми і наявність необхідного для цього кадрового потенціалу. 

Професор політології Анатолій Романюк вважає: «Радикальна складова програми «Свободи» виявилась доброю в умовах боротьби за владу, а коли партія перейшла до влади, то її програма має бути змінена. Входження «Свободи» до структур влади показує те, що вона має проблему з кадровим потенціалом, не має добре підготовлених фахівців, які могли б обіймати ті посади, які належать до числа політичних».

За брак управлінського досвіду критикують призначену на посаду голови Львівської обладміністрації Ірину Сех. До того ж, вона досі ще не склала мандат народного депутата-мажоритарника від ВО «Свобода» і суміщає посади, що є порушенням чинного законодавства. 

Громадські активісти виступають і проти кулуарних призначень. «Знову починаються маніпуляції довкола голів райадмінстрацій», – каже Андрій Білий, який днями разом з іншими активістами Самооборони з Дрогобича протестував біля приміщення ОДА. І тепер, коли фактично представники ВО «Свобода» керують областю, стане очевидним, чи відповідають свободівці тим гаслам, з якими вони йшли у парламент. 

«Свободу» критикують за діяльність у парламенті

Виборці критикують також діяльність ВО «Свобода» у парламенті. «Ця політична сила не реалізовує свою програму у законах, – зауважує політолог Любомира Мандзій, – хоча вже при владі. Дії партії «були спрямовані не на конструктив, а на деструктив, партія не намагалась шукати порозуміння через діалог, а воліла все списувати на те, що перебуває в опозиції». 

Про те, що ВО «Свобода» не виправдала очікувань людей, говорить і керівник громадської організації «Комітет виборців України» на Львівщині Оксана Дащаківська: «Адже люди очікували чіткого плану дій від цієї партії і не розуміють боротьби за владу у складний для країни час. Для виборця ключовими залишились два законопроекти, які «Свобода» подала у парламенті: це про заборону абортів і другий, проголосований після Майдану, про мову, який збурив суспільство. Ці два законопроекти є ілюстрацією того, чим займалась «Свобода», яка не займалась господарськими, політичними питаннями, об’єднуючими справа, а готова «Свобода» відстоювати власні цілі і відволікати увагу виборців від якихось інших важливих проблем».

Очікування були марними?

Найбільше несприйняття галичан викликало те, що ВО «Свобода», піднявши мовне питання, лише посилило напруження в країні, а інцидент у кабінеті тимчасового керівника НТКУ створив картинку для антиукраїнської пропаганди у російських ЗМІ й дав аргумент проти України постійному представнику Росії в ООН Віталію Чуркіну. 

громадський активіст Андрій Рожнятовський зауважив: «Замість того, щоб виконувати функції парламентської фракції і ухвалювати закони, які б сприяли українському книговиданню чи перекладам фільмів  українською мовою, лунали голослівні заяви, які сприяли плану Кремля і Медведчука щодо поділу України на Схід і Захід». 

Виборці ж очікували, що партія «Свобода» протидіятиме не лише антиукраїнській політиці, але й вирішуватиме економічні проблеми. Стежили люди й за поведінкою народних депутатів від цієї політичної сили під час подій на Майдані і сподівались, що свободівці діятимуть чітко, злагоджено і з відповідальністю за долю країни. 

Однак більшість виборців не усвідомлюють, що голосуючи за ВО «Свобода» у 2012 році, вони певною мірою перекладали на цю політичну силу свою відповідальність за державу й оцінювали її представників через призму власних стереотипів та уявлень. Про це повідомляє сьогодні, 26 березня, журналіст «Радіо Свобода» Галина Терещук.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів