Влада «виправдовується», що погрожувала УГКЦ через скарги сектантів (доповнено відеосюжетом)

22:56 13 січня 2014 р.


Фото: Gazeta.ua


Відео: ЕСПРЕСО ТВ

Однак чиновник міністерства культури вже запевняє, що воно не буде подавати до суду на греко-католиків.

Директор департаменту з питань релігій і національностей міністерства культури Михайло Мошкола розповів про те, як з'явився лист міністерства культури Українській греко-католицькоій церкві з погрозою про «припинення діяльності релігійних організацій УГКЦ»: «До нас надходили скарги, надходили листи з боку вірян та простих громадян, що на Майдані працює молитовний намет і це суперечить чинному законодавству».

Мошкола додає: «Богослужіння можуть проводитися, але за умови, що буде виконуватися стаття 21 закону «Про свободу совісті та релігійних організацій». За законом, богослужіння без дозволу місцевої влади можуть проводитися, наприклад, в культових спорудах, у квартирах громадян, на цвинтарях. Але у всіх інших випадках релігійні обряди можуть проводитися тільки з дозволу місцевої влади. У них же (в УГКЦ. – Ред.) цього дозволу немає. Тому ми і звернулися до них – шановні, богослужіння проводяться вже більше місяця, але дозволу у вас немає. А якщо раптом щось трапиться у вас? Хто буде нести відповідальність? Зверніться в КМДА, напишіть листа і отримаєте це дозвіл. Які проблеми?»

Чиновник також конкретизував, що серед тих, хто звертався зі скаргами, були колишні члени УГКЦ, які відійшли від неї, критикують церкву: «В основному це були «правовірні греко-католики» (вони себе величають «Українською правовірною греко-католицькою церквою», а її опоненти називають це релігійне об’єднання «сектою Догнала». – «ЩЛ»). – Це ті, які у Львівській області, не зареєстровані. Це колишні члени УГКЦ, які відійшли від неї, критикують церкву. Вони зверталися до нас. Якщо є звернення, ми повинні діяти. Ми не збираємося припинити діяльність УГКЦ, Боже збав. Це буде мій головний біль».

Натомість на запитання про те, чи були направлені подібні звернення іншим релігійним організаціям, адже в молитовному наметі на Майдані здійснюють таїнства і моляться священнослужителі не тільки УГКЦ, а й інших релігійних конфесій, директор департаменту мінкульту відповів: «Молитовний намет належить УГКЦ. Вони його встановлювали, є фотографії, які це підтверджують. Сьогодні в ньому об'єдналися представники різних конфесій, але належить намет УГКЦ (на світлині, якою проілюстроване повідомлення «Щоденного Львова» про виправдовування чиновника мінкульту, чітко видно, що на Майдані встановлено й молитовний намет Української православної церкви Київського патріархату, якому влада принаймні наразі не погрожувала судом. – «ЩЛ»). Вони не вперше проводять публічні богослужіння, то чому не звернутися по дозвіл. У КМДА є відповідна форма».

Однак чиновник підкреслив, що у разі продовження публічних богослужінь у суд міністерство культури звертатися не має наміру. Він запевнив також:

«Це не наші функції. Якщо хтось знову поскаржиться, будемо знову звертатися до УГКЦ. Якщо раптом щось трапиться біля намету або в наметі, вони будуть нести відповідальність. За статтею 16 закону «Про свободу совісті та релігійних організацій» недотримання закону може стати підставою для розгляду в суді питання про призупинення діяльності релігійної організації. Не ми звернемося, то хтось інший звернеться».

Мошкола твердив також, що «не розуміє те, чому лист мінкульту викликав широкий громадський резонанс»: «Не знаю, не можу зрозуміти. Для мене це новина. Бо ми пишемо приписи багатьом релігійним організаціям з різних приводів. Яка проблема? Отримайте дозвіл, і не буде питань. Ситуація на Майдані зараз заполітизована, тому на цю тему пішла така реакція. Це рекомендація, не вимога. Не знаю, навіщо УГКЦ політизувати цю ситуацію. Блаженніший Святослав з приводу листа зі мною не спілкувався».

Про це повідомляє сьогодні, 13 січня, «Коммерсант-Україна». Натомість народний депутат від ВО «Батьківщина» Олександр Бригинець пояснив в ефірі «Еспресо.TV», що влада тисне на Українську греко-католицьку церкву, щоб збільшити електорат на президентських виборах. Коментуючи ситуацію, яка сьогодні склалася довкола УГКЦ, він зазначив:

«Це технологія концентрації електорату. Янукович нам обіцяв з Росією йти – він виконав обіцянку. Друга річ – цей лист, де хочуть пояснити, що московська церква найважливіша, а уніати – це другорядне». 

За словами депутата, у цій ситуації не йдеться про релігію, а лише про політику. Саме за допомогою церкви будуть нарощувати електорат перед наступними виборами.  

«От будуть пропагувати таке: «вам же казали в церкві, що ці уніати і Київська православана – це погано, що ми виступаємо не проти демократії, не проти євроінтеграції, ми виступаємо за цілісність церкви, за союз із братами росіянами», – розповів Бригинець.

Як інформував «Щоденний Львів», в листі на адресу УГКЦ за підписом першого заступника міністра культури України Кохана чітко й недвозначно була сформульована погроза: «Недотримання наведених приписів, згідно з положеннями статті 16 Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації», може слугувати підставою для порушення перед судом питання про припинення діяльності відповідних релігійних організацій», на що Патріарх Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) відповів: «Ми завжди є, були і будемо із своїм народом».

dailylviv.com

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

Львів'янку зі скрипкою «Antonius Stradivarius» зупинили у Краківці

З якими хворобами мобілізовуватимуть. Перелік від Міноборони

У Львові іноземець погрожував бармену ножем, викрав виторг і втік

Британія та Україна розпочали переговори про 100-річне партнерство

Апітерапія. Лікування бджоловжалюванням у Львові

На Львівщині лікар допомагав ухилянтам уникнути мобілізації

Велика Британія переведе Львівщину в жовту зону, - Камерон у Львові (відео)

Міністр закордонних справ Великої Британії Камерон посадив у Львові робінію (відео)

Ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ отримав підозру

Підроблену горілку продавав в інтернеті. На Львівщині судитимуть ділка

У Сколівських Бескидах заблукали туристи з Києва

Загроза обороні країни. Польща проти залізниці з України до Гданська

У Великодній понеділок громадський транспорт курсуватиме за розкладом «суботнього дня»

У росіян є план захоплення Харкова і Сум

Троє травмованих внаслідок зіткнення вантажівки «MAN» з «BMW X5»

У ЛМР закінчилися бланки посвідчень одержувачів допомоги