Влада оголосила іноземним агентом всю Україну, – правозахисник

19:15 16 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: iPress.ua

Норми закону №3879 дозволяють трактувати ним не тільки громадські організації, а й теперішню владу та країну в цілому.

Про це у заявив у коментарі інтернет-виданню «Тиждень.ua» правозахисник голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини і співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров. Він також наголошує:

«Закон про іноземних агентів стосується всіх, не тільки тих, які користуються іноземним фінансуванням для забезпечення своєї діяльності, а й тих, хто має намір ним користуватися. Розробники написали таке визначення, яке можна трактувати, як завгодно».

За словами правозахисник, в Україні у разі дотримання такого закону «ситуація буде гіршою, ніж у Росії та Білорусі». Євген Захаров зауважує також:

«За цим законом іноземними агентами стають фонди, які дають мільйони боротьби з СНІДом, туберкульозом, гепатитом. Разом із тим влада сама бере гроші від Європейської комісії, від інших інститутів, то й влада – іноземний агент? Тобто в нас не країна – а суцільний іноземний агент».

Голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини і співголова Харківської правозахисної групи звертає також увагу на те, що визначення «екстремістської діяльності» – сумнівне. Експерт пояснює: 

«Наприклад, якщо я скажу, що у бюджеті-2013 року для лікування дітей, хворих на ДЦП, було виділено 9,5 млн. грн, а в бюджеті 2014 року – лише 635 тисяч. Тобто цей видаток зменшений у 50 разів і це погано, то таким чином я критикую владу, тобто займаюсь політичною діяльністю, значить, я – іноземний агент. Себто йдеться про те, що будь-хто, хто критикує якесь рішення влади, є іноземним агентом. Це абсолютна дурниця і маячня».

Правозахисник не виключає, що «наші суди почнуть штампувати закони про наклеп». Захаров вважає також:

«Цей закон – очевидно, не правовий і порушує низку статей Конституції, Конвенцію із прав людини, суперечить практиці Європейського суду з прав людини. Фактично вводиться обмеження на свободу слова в інтернеті. Це не що інше, як введення тотального контролю за свободою людини».

Проте, на думку правозахисника, прийняття такого закону не відповідає стану нашого суспільства, бо «наше суспільство не зможе все це прийняти й цим керуватись». За словами експерта, потрібно домагатися відхилення законопроекту. Захаров запевняє:

«Якщо суспільство буде активно виступати проти закону, то президент Віктор Янукович його не підпише, бо він себе цим серйозно дискредитує. Зараз потрібно  писати петиції Януковичу, звертатися до колег за кордоном, говорити, що у нас є такі порушення й організовувати протест. Це перше, що приходить у голову із стандартних механізмів боротьби, але треба випробовувати й інші».

Як повідомляв «Щоденний Львів», Рада перетворює громадські організації на «іноземних агентів, однак науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва й політолог Олександр Сушко нагадує, що в Україні найбільшим отримувачем міжнародної фінансової допомоги є уряд, відтак резюмує: Влада передусім себе повинна кваліфікувати як «іноземного агента».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів